Tassie getaways

Hehe kami baru balik malam tadi(ni ayat isnin lepas..;p). Dalam pada research tenggelam timbul ni sempat plak aku nak berjalan yer.iskk sabo je lah.tapi kalau xpegi sekarang lagi xmerase terus kot..hehe.. OK aku pon xplan nak citer panjang2..sebab nye pegi 5 hari 4 malam..so jenuh sket kalau nak citer day by day dengan detail.. ;p Basically kami travel dari Hobart - Swansea - St Hellen- Launceston. Kitorang bekal lauk yang dalam kotak(kat entry lepas). sebabnye tak tau kat sane senang x nak jumpe makanan yang OK and boleh dibeli.

Day 1: hari khamis, kami sampai Hobart. kami sewa cabin utk 2 hari, sekali dapat rumah 3 bilik pulak. huhu nasibla kan..wpun sebenarnye rase creepy gak rumah besar2 camtu..kih3. emm cuaca lak ala2 nak suruh kami tido je..huhu mendung and hujan renyai2. hari 1st ni aku hangen ngan ince' aren sebab die xstudy pon lagi nak gi mane. boley?kertas yang aku sketch2 dulu plak xbawak.waaaarghh sekejap. so, petang tu kami jalan2 jap kat city pegi naik city cruise. TAPI cruise nya sangatlah 'vintage'..wakakaka..cuma kami bertiga+ satu couple je dalam tu. aku siap tido lagi kat bench die..:D ..kami balik rumah balik, malam keluar semula ke city amek2 gambo waktu malam.


Day 2: Pagi tu ince' aren kate kite jalan2 area Hobart jelah. rase xberbaloi pulak nak jalan jauh2 pegi satu tempat. nanti city xhabes round pulak. based on ape yang ada dalam pamplet. so kami pick 2 3 tempat. sekali pegi, dah tutup la, boring la. last2 aku ajak ince' aren gi Port Arthur. dalam 2 jam drive kot. ohoho mmg berbaloi2 pegi. Alhamdulillah cuaca cantek. dapat naik cruise yang best lagi..hehe malam tu kami tido awal sebab masing2 dah penat.

Day 3: Pagi Sabtu, awal2 pagi kami dah check out. kami pegi Salamanca Market. market agak terkenal juge la kalau kat Hobart ni. masa kami datang tu mmg ramai tourist pon.tapi kalau kite orang Msia  ni takdela jakun sangat kot sebab pasar lambak lagi heaven kot.haha pastu kami terus shoot ke Mt Wellington. about 30min from city. amek2 gambar kat atas tengok pemandangan Hobart. wuiyooo gayat giler aku rase. Lepas tu terus kami gerak ke Swansea. tempat tu mmg kat tepi laut. cantik. sufia pon dah tau sebut sea. tapi bukan sea, seas.hehe Sampai Swansea dah petang, ince' aren pulak kata tempat tu xgrab. erghhh stress aku dengau.yang paling bestnye tempat tu Vodafone xdapat. so mmg kitorang macam hape la malam tu. haha sebab internet xleh access. call xleh nak buat ;p


Day 4: Pagi2 kami dah cabut, terus ke Coles Bay. time ni baru lah aku offer diri drive kete.kih3Tengok pemandangan lagi, tapi cuaca macam nak hujan. amek2 gambo sket terus kami masuk kereta. pastu kitorang singgah kat National Park punye visitor center sat. cari2 souvenir je.hehe nak masuk trail die bawak sufia macam xdan lah pulak. pastu kitorang blur xtau nak gi mane. terus decide pegi Binalong bay. terkenal dengan pasirnye yang halus and putih. hehe mmg jauh sket la. tapi drp rugi xpegi kan..masa drive tu cuaca mmg hujan je sepanjang2 jalan. tapi Alhamdulillah sangat kami sampai tu cuaca dah elok and warm je, walaupon tepi laut.tapi air die sejukkk..

Petang tu terus kami gerak ke Launceston, sebab esok nye nak balik dah. check-in kat bilik yang paling mantap sepanjang cuti2 ni.sebab dalam die spacious and ala2 standard hotel sket. yang xbestnye bilik tu kedekut, cawan pon kena cuci sendiri kalau x kena charge 35dol.ape daaa..lepas check-in kitorang g Wollies jap beli barang2 masak tomyam hehe

Day 5: pagi2 kami dah check out. terus pegi visitor info center dulu. baru dpt tau rupenye hari tu public holiday kat sane. so byk tempat tutup. kitorang pon rase mcm boring je kalau nak amek gambo2 bangunan..so decide nak carik dairy farm. jumpelah satu farm, tapi kambing la..ekeke takpela belasah je la kan..bawak sufia punye la suke die.huhu excited giler..tapi yang putih je die nak. kambing itam die takut.huhu tah pape. pastu kitorang g strawbery picking. hehe mcm la kat melbourne xde kan..pastu kitorang gi park kat area sini, lepak2 sat and makan before gerak ke airport. bye2 launceston.

basically kitorang mmg gunekan la makanan segera yang kitorang bawak tu. tapi kitorang goreng juge daging burger, nugget, telur and ada salad mix juge untuk ulam. nasi pon kami masak sendiri.nasi peket tu xmakan pon hehe..aku xsuke xsedap ;p ok lah juge sampai last day tu pon Alhamdulillah masih la boleh telan lagi..

kalau nak tengok gambo tgk kat fb la k..sume dalam laptop ince' aren dah sekrang ni.so aku mmg tak upload ;)

***jalan2 carik pasal

3 comments

Nazariah November 9, 2012 at 11:03 AM

Cntik juga Tassie, rugi ar abg tak pergi conference masa kat tassie sblm ni..sv dia sibuk nak pegi..huh..xde rezeki..

Ira November 9, 2012 at 12:28 PM

Bestnye jalan2.. sekali sekala jalan2 kat tempat orang kan? Ambik peluang la, nnt saje2 nk pegi tak tau la bila. Cantik2 gmbr2 tu.

DiLLaiLa November 20, 2012 at 1:48 AM

hihi mekasih :)