Sikit2 dan banyak2

Buat programming ni bila sikit2 mmeg syok la..uji logik tu, uji logik ni..tapi bile dah jadi spageti..hmmmpphh macam hampesssss =.='


***nak siapkan satu function pon makan sehari..iskk


Jalan sama terowong lain lain

Ape aku membebel pagi2 buta ni ye..

Just sedey, one of my friends maybe kena pulang. tak payah rasanya cerita in detail kot..ape pon aku mmg sdey..

kami sama2 di jalan ni..aku nak sama2 sampai dengan dia...aku sampai, kawan pon sampai..tapi kami di terowong yang lain..di laluan yang lain..tak tahu sape sampai dulu...entahkan sampai entahkan tidak..kami cuma ada walkie talkie..aku nak ajak dia masuk laluan yang aku masuk, mmg mustahil.sebab bekalan kami beza2..kemampuan kami beza2..ada sebab semuanya berbeza..

aku pon bukan siapa2 untuk tentukan laluan mana yang lebih baik. atau yang mana lebih cepat sampai..aku cume mampu menyokong dari walkie talkie...aku sendiri juge kegelapan. terowong tu, kadang2 cerah kadang2 gelap. kadang2 takde oksigen pon di dalam..kadang2 rasa lemas..kadang2 rasa macam anak ikan yang jauh dari air...

apa pon aku kena cuba juga sampai ke hujung terowong. supaya aku dapat ape yang aku cari..dan aku doakan kawan ku juga. insyaAllah aku berdoa semoga kami dapat jumpa di hujung terowong sana...

amin.

***...

Alhamdulillah

Syukur kepada Allah. Adik bungsu kami dapat keputusan PMR yang cukup baik hari ini. mudah2an senang die dapat masuk sekolah asrama. hehe kasi ibu rilek2 pulak kat rumah..hehe tak sangka adik2 aku sume dah beso..

ape pon congrats sha!!!luv u bebeh ;)


***syukur..

Bedtime song

Inilah die budak xpenat2 bercakap..kalau xbercakap menyanyi..huhu ibunye sampai naik lenguh menepuk..siap tertido2..die pulak syok menyanyi..tapi lagu ape tu, sape pon xtau.. ;p


sebenarnye audio yang aku rekod sangat panjang..tp aku upload 30sec je lah..haha aku nak marah pon xjadi tau kalau budak bertuah ni dah start nyanyi2...kadang2 sampai 40min die menyanyi sorang2..adeh la..aku yang terlelap dulu >.<"


ok ni pulak video sufia kat die nak main hanpone..pantang nampak camera sekarang ni..nak peace aje kejenye..ha yang ni kes tertekan video lerr gamoknye ni..

video


and last but not least, video sufia masa kat tassie..tu adalah model tasmanian devil..tapi bulu tu bulu yang betol kot...huhu sila abaikan suara nenek kebayan kat belakang tu ye...huahuahua =))


video


***budak keletah banyak.

tumbang sepagi

caye x hari ni aku bangun pukul 1230?huuu dah la xmasak lagi..sian ince' aren...die yang masak sume arini...huk sori bee..

entah le sejak malam tadi lagi rase mcm lesu semacam, perut xsedap..aku masuk bilik pukul 11 kot, konon2 nak tido awal rehatkan badan. tapi xleh tido pon..so bangun balik gagahkan diri buat keje..pukul 2 lbey tido sebab dah xlarat.pukul 5 bangun subuh pastu tido balik sampai pukul 8.30..

bangun makan roti bakar, makan ubat..pastu rasa masih lesu lagi..duduk depan pc pon rasa badan seram sejuk..tp rasa xdemam pon..pastu baring kat sofa..pakai stokin..padahal suhu kat luar 31degree..pastu tido lagi pakai selimut sampai kol 12.30..bangun2 anak dan lakiku dah siap makan pon..huuu sian diorang..entahle rase lain macam..aku pon bukan jenis suke tido siang...buat sakit kepala ada la..

emm aku rasa maybe sebab aku makan ubat tu..biler google2 side effect, mmg antaranya macam tu lah.. hmm ni bukan ubat saje2 aku makan ye..ni ubat doktor..so nak tanak mmg kena makan juge lah..

haishhh hari ni kena gagahkan juge siapkan yang aku aim, patutnye sampai semalam dah boleh proceed benda lain..tapi ada bug la pulak..hmmmpph..hanginss..



***ya Allah kuatkanlah mental dan fizikalku ya Allah

Semoga Allah lindungi

Semoga Allah lindungi anak kecil itu..

baru dapat berita, anak sorang kawan kat sini umur 6 bulan admitted kat hospital...gara2 doktor kasi ubat overdose 4 kali ganda!!!!bongok x???sampai 4 kali ganda...and baby tu masih pengsan lagi sampai sekarang..

baby tu dah la premature...masa baru2 kuar aritu pon 2 bulan duduk hospital..ya Allah kesian sangat2...aku sangat terkejut bile dengar berita ni..baru ahad lepas jumpe elok je..comel sangat2..gebu..mmg aktif pon..tiba2 dengar sad news macam ni ya Allah terdiam sekejap..

mudah2an baby Hadif cepat2 sembuh and semoga Allah beri kekuatan pada family Hadif..amin..


***masih terkejut

ayahhhhh...susuuuuuu

lately ni aku rase macam dah makin kurang hiburan. satu2 nya penghibur duka lara aku adalah Sufia Az-zahra.. huhu semakin lame semakin banyak keletah budak kecik ni...akal dah makin banyak..ok mmg buat aku gelak je lah..

dah pandai cakap ke?huhuhu belom lagi pon..cakap merepek2 boleh la..tapi yang paling jelas sekali kalau die sebut ayah..mmg jelas sangat2...masih belom boleh sebut ibu lg..kalau kite ajar, die sebut setakat bunyi 'e' je..'bu' xkeluar pon..tapi sebenarnye most of the time kalau budak ni nak ape2 dari aku pon die akan teriak ayah juge..hehehe

ok basically vocabs die mmg ada improve pon..cume betol xbetol je lah..haha contohnye..

car
dirty
dirty --> upsy daisy
ki --> clean
nana -->banana
weewee/poopoo -->kencing/berak
susu
susu -->tisu
papi --> peppa pig
mama- motor
choochoo - train
tu-i - tree
amm - makan
kookoo - chicken (ayam hidup ke ayam dah masak ke dua2 die sebut ni..haha)
air -air
shoes-shoes
kaka - kakak
aku - dukung
kaki
kuku
huhu - hoothoot
babai - bye2
et - hat

and many more..kadang2 aku je yang boleh paham die cakap ape..kalau cakap ngan ayah die, aku tolong translate..;p

ermm dah banyak kali try nak amek video die jerit2 ayahhhh, mmg funny aku rase...especially bila waktu malam die perasan ayah die xde kat rumah..die akan besarkan suara(konon2 nak jerit le tu)..tangan siap kat mulur..pegi kat tingkap selak langsir..pastu jerit ayahhh ayaahhhhh ayahhhhhhh sambil sengih2..hahah macam la ayah die boleh dengar die jerit tu...;p haahaha mmg dh banyak berangan budak ni..hmmm tp sampai sekrang xberjaya lagi amek gambo/video, sebabnye sekarang ni kalau aku angkat je hanpon nak amek gambo die dah jerit peaceee pastu nak rampas hanpone..haduiii

pastu kalau jumpe scarf rambut, ke clip ke, tudung ke..die pakai...cukup suke kalau orang cakap nomel..tersenyum simpul je die..kalau jumpe bag die sekarang ni laju je terus angkat beg, and cakap babai...

huhu mmg la xlarat kalau nak tgk keletah die wehhh..


***mudah2an xlama lagi sufia cakap lancar dah
 

AES

lately ni panas sungguh isu AES kat msia kan?ermmm ada yang suke ada yang xsuke..katenye sekarang ni ramai yang mintak tarik balik je AES ni...

emm kalau tanye pendapat aku?huhu aku setuju dgn AES ni...sebabnye?

1) aku mmg pemandu laju..kat highway jangan harap nak drive 120.kat jalan biasa apatah lagi..90km/j..huhh rase macam siput kot

2) aku sangat berharap condition jalan raya kat msia akan improve. in terms of traffic especially. kate nak jadi lebih baik.. nak towards negara maju..nak harapkan org berubah dengan sendirinya?hehe maybe ada org boleh, ada yang jangan harap la..hehe

3) aku mmg dah jadi penakut sikit semenjak duduk sini..lagipon dah terbiasa...drive 40km/j, 50km/j..byk jalan yang enforce mcm tu..drive santai2 aje...harap2 aku dapat kekalkan sampai bile2 lah..(tp sbnrnye byk sebab lain kat msia org drive laju kan?contohnye sebab traffic jam, etc...haissshhh

4) aku berazam untuk jadi pemandu yang sabar, coz I love my family.


***masing2 punye pendapat.huu

Dugaan - solved

Alhamdulillah dugaan minggu lepas dah settle- especally yang ke 2... sebab tu yang lebih utama. dugaan yang pertama tu insyaAllah pon dah OK. dah mudah2an berkekalan..amin..

and sekarang aku tengah sambung keje2 experiment dengan aman dan tenang.sebab anak pon tengah tido..ngeh3..owh ye..kalau die x tido pon die xkacau sekarang ni..sufia dah pandai main sendiri..;) huk dah besar rupenye anak aku..sob3...emm tanak tambah anak ke?ermm mestilah nak..tp insyaAllah kena tunggu dulu..at least sampai perjalananku yang satu ni selesai. xpe, dulu aku umur 7 tahun baru dapat adik. OK what?hehehehe



***go dilla! u are not a quitter. u will fight til the end.

Dugaan

I am back. And I am not OK. huuu

but please, don't ask me in detail about what just happened. yang perlu kalian tau, aku baru je terima 2 tamparan semalam(bukan dari manusiaa daa). tamparan pertama hari khamis lepas, masa our anniversary day. tamparan ke 2 malam tadi..ermm aku betol2 terduduk..menangis macam dah tak ingat tuhan je..nauzubillah..nasib baik ada suamiku..uhukk..die juge yang cool.. o_O

yang penting kena kuatkan semangat balik. and siapkan kerja2 yang pending. kalau x mengamok lagi la ince SV ku.



*** ya Allah kuatkan aku ya Allah..