30 minutes break!

kikiki ni betol2 entry basi ni..citer ahad lepas sebenarnye..sayang la pulak x pos...huhu..peduhi ape la kan bukan ada org kesah ngan blog aku ni...hahaha

[nice shot ince'aren! ;-) ]
hehe..saje je jalan2 pi lake lagi ahad lepas..kali ni 1st time bawak Sufia Az-Zahra.. :-)  memula tu ingat kol 5 lbey nak pi, tengok2 sufia tido punye la nyenyak...kesian plak nak kejut..pastu kol 6.15 die bangun bawak la die jalan2 depan rumah cam biasa...hehe baru xsampai 5 minute jalan die dah termuntah susu...kwang3...ibu die xburp betol2 lepas bagi susu...kikiki :-D kena bebel sekali dengan ince' aren...ahaks padan muke aku...kui3...

pastu ingat malas la nak jalan2 lagi dah..lagipon cam dah petang kot...tibe2 a.hairol call kate diorang kat lake..aku pon ape lagi rasa nak melompat pon ada gak...hehe terus semangat balik nak gi..cepat2 siapkan sufi terus pi lake..hehe 2 3 minit je dah sampai..

tengok2 kat lake rupenye ada event..haha ada india community buat nyanyi2..siap ada lagu bollywood lagi...gelek2 shahrukh khan lagi..haha..mmg best..xsangka la pulak..meriah sungguh..ramai yang datang.. :-) yang paling suke mat saleh n minah saleh la diorang terjoget2..kui3...tapi angin yang sejukkk sesangat buat aku rasa tak best sangat nak berjalan2...

call2 diorang rupenye diorang sume dah balik sebab anak kak azida xtahan sejuk dah...lorrr jadinye xdapat le jumpe diorang...kitorang pon jalan2 jap sekitar lake...ince' aren pon konon nak test skill tangkap gambo..kui2..ada ke skill tu???hehehhee boley la budak baru belajo...huhu

bawah ni antara gambar2 kitorang...hehe cam biasala sufi and ibu sufi jadi model tetap Aren&Co. ngehehehhee... :-D

[indian local community event]

[ramai tu crowd..]

[ibu n sufi pon tengok org gelek2 gak...hehhee]


[muaaahhh..luv u sufia! ]

[muke boss besa ku yg makin hensem sekrang...hua3  :-p ]



***30 minit je dah balik..sebab tu tajuk entry ni 30minutes break..kui3....

waiting for mr pasport~ :D

dua hari ni aku rasa hectic betol! I am seriously feeling so tired ke sane sini terkejar2..tension pulak tu..adui..Alhamdulillah segala urusan permhonan birth certs mlesia + pasport dah selesai tadi...yang lagi best kami tak perlu ke Canberra sebab officer from embassy datang untuk suatu urusan lain so die bukak juge kaunter untuk passport application..syukur sangat3..kalo x kami terpakse spend aud500++ just untuk ke canberra sahaje...itu belom fee untuk buat pasport n surat beranak lagi..aduiii banyak tu...lbey kurang rm1500..fuhh macam2 boley dapat..ermm kalau nak kate boley jalan2 sekali mmg la sangat xberbaloi..sebab cik sufi masih terlampau kecik n nak tangkap gambar pon die lom pandai posing lagi pon..uhuhu...xsyiokkk meh...

actually kami dapat berita officer confirm nak datang hari khamis yang lepas je...sebelum ni mmg ada war2kan...tapi tarikh yang sebenar xsure and xsure lg..huhu frust jugak kitorang..asek dah geram je nak g canberra sendiri...yela takut jugak lambat...tiket kitorang balik mlesia dah tinggal bape minggu je lagi..adehh...

hari khamis lps biler dapat info pasal ni terus kami plan ke Northland untuk tangkap gambar sufia on the next day(which is on Friday)..ya Allah terkejar2 sangat3..gambar yang aritu tu actually dah ada..tapi kitorang mmg xsedap ati ngan gambar tu sebab lidah budak kecik ni macam terkeluar sikit...bile call embassy diorang bg specs yg sepatutnye..adehhh sabar je lah..biler sampai Northland dengan harapan tinggi menggunung...baru amek dua tiga keping cina tu dah kate she can't do it selagi sufia dont wanna put her tongue in..waduhhh spoil mood betol!cina tu kate baik u balik and tangkap gmbr sendiri pastu die boleh tolong editkan..aaaaaaa...aku rasa cam nak jerit kuat2 je time tu..dushh dushhh!! aku dapat bayangkan betapa busy nye aku kejap lagi...aduyaiii...time tu dah pukul 11.30...ince' aren keje petang...kol 2 da nak pegi..bape jam je kitorang adaa???!!pukul bape pulak nak pegi Northland semula??sempat ke nak edit?sempat ke nak print??!mmg rasa nak nangis..huk2... :-(

sampai2 rumah aku dah tension dah...kepala aku dah panas..fuhh fuhh bertenang dilla..makan dulu makan dulu..perut lapar nak pitam..seb baik tomyam malam td ada lagi...kalo x lagi la aku buat amukan puaka sekali..adesss...pastu kitorang struggle snap gambar sufia...i think almost 500 snaps kot...aduhhh...and thanks to God kitorang ada kamera gabak tu...shutter speed laju sket..so xde la lenguh sangat...out of hundreds photos tu cuma SATU je gambar sufia tutup mulut!!ya Allah sabo je lah...hahaha...  :-D  seb baik ada...pastu pulak mata x focus camera...parah2... kusut nye pale aku semalam...ince' aren plak dah kuar masuk bilik xtentu arah memikir ape step seterusnye....memula tu ince' aren ada jugak sebut soh aku hantar die g keje tapi aku betol2 xlarat...serius kepala penat...

pukul 3 lbey lepas bagi susu n tukar nappy si kecik aku bantai tido sekali sampai 4.30pm..amek tenaga dulu beb...bagi badan fresh sket..seb baik sufia pukul 6lbey baru bangun..betol2 bantai tido tu...sebab paginye kitorang paksa die berjage sebab nak tangkap gambar tu lah..time tu la aku berhempas pulas...hahaha...nak tau ape aku buat?aku crop mata dari gambar lain n bubuh atas gambar yang tutup mulut tu....hahahhaa...seb baik la photoshop skill aku yang sengal2 ubi ni masih ada lagi..waduhhh...tu je la cara yang ada dek non..

n ni la output nye...aku puas hati sangat2..yes definitely gambar ni not perfect...but not so bad though..hehe...dalam masa 2 jam je aku sempat edit..huk2..mmg ape yang ada je la...n yang penting lg cantik dari gambar pasport yang 1st dulu...uhuhuhu...

[cupi cupi..hehe obvious sangat x mate tu?]

[pandang mane tu cik adik?huhu]
 
malam semalam jugak kitorang kuar balik g Northland gi print gambar..rushing sungguh..seb baik ince' aren kol 7.30 da sampai rumah..ermmm sebagai upahnye aku mintak ince' aren belikan dress sufia kat Cotton On..siang tu nampak harga 2 for $20..so ape lagi aku hambik je la..sekali nak bayar rupenye dress tu $31 satu...hahahhaha...aku xpeduli aku nak jugak!xkire xkire..kui3...ince' aren tau aku puas stress siang tu...so die layankan jugak la..pastu die bawak kitorang makan kat kedai feveret Dean Cafe tu...huhu mane sempat nak masak beb...alhamdulillah..kepala aku pon dah lapang...

tadi pon sume urusan dah selesai..tinggal nak tunggu pasport muncul depan pintu rumah je...harap2 la cepat sket..ringan sket kepala aku..balik tadi singgah Victoria Market lagi..alang2 dah ke city kitorang pon beli2 la sket barang untuk souviner balik Mlesia..penat betoi..balik2 tiga2 terbongkang..sufia kot paling penat sekali..die bangun berak pastu tido balik...huhu xsampai ati aku nak kejutkan..

ehehe lamenye xbuat tulisan kaler2...hik2...oklah nak makan...lapar...bye... :-D


***legaaaa sangat...  :-)

sufia and dermatitis..

poor sufia..kena dermatitis pulak..huk3..agak2 gatal x ye??hmm...actually i already notice about patches on her skin since a month ago...but i just dont wanna think too much about it...when i spoke to ince' aren he said that might be normal rashes for most babies..

but since a week ago..to be clear since we met our midwive for regular progress checkup , she informed that it might be dermatitis..well the name itself already made us worried obviously!..i know its actually a type of rash problem. but i just dont want it to get worst(as its now already worse!!)

last 2 days we met our GP...die kate yes it dermatitis..i can see those red patches...she asked the mommy(which is me!hehe  :-D  ) what type of bath time product we used for sufia?and we said j*h*son top to toe...dangg!!doktor kate that product xbp bgs..mengeringkn kulit baby yg delicate...so she suggest us to stop using it..and she prescribed a cream for sufia...alhamdulillah nmpk kesan positive..

grrr...remuk hati aku rase...nape la degil sgt aku niii...nk juge guna product tu..actually since day one of sufia's life..kite mmg pakai sabun tu..but after 2 weeks she got very2 bad dry skin..and our midwive already told about how 'that' product will dry baby's skin..so we stop using it..and her skin recovered quite fast soon after that...

pastu last month we thought that sufia is now much stronger, i mean for her skin of course..so we decided to start using it again..(dushhh dushhh dusshhh!!ketuk kepala sendiri dilla!!org dah kate degil juge..uwaaaaa) since then la kot yg dermatitis ni pulak datang...haihhh menyesal pon ada..  :-(

huk2..harap2 patches tu segera hilang...sori sufia..ibu yg salah...huk3... :-(




***sampi sekrg pon sufia lom pakai wangi2 lg...bau minyak yuyi je....huhuhu...xpelah nak...  :-)

spring yg cantek & dilla yg malas


[beatiful flower outside my study room]
spring is like..owh x tergambar...very beautiful..sana sini bunga yg cantik2... n i sgt jeles org sydney dah pegi tgk tulip!uwaaa biler ku tanye ngan ince' aren biler nk pegi..jwpnnye..thn depan lah..sufia dah boley jln time tu...huu thn dpn la gamaknye ye...huk2..sabo2..bak kate ince' herman xpe buat dulu research byk2...wakaka terasa i tau...hik2.. :-p


lately ni terasa diri ini lbey bertenaga..mood nak belaja dah dtg balik..sv pon kate problem definition dah hmpr clear..so ada senang hati sket la...tp aku still xde publication...tu buat stress tuu..huhu..cuaca yg cantek membuatkn hati semangat nk belaja..hehe..


tp dalam minggu ni asek ujan je...otak jadi lembab rasenye...badan pon rasa malas...kelmarin kena ujan sampai arini msh sakit pale lg...aduii..mlm td xlarat btol..kol 10 dah msk tdo..n aku x masak pon..sian laki ku balik kije mkn roti..uhuk2 sori bee..


walau macam mane pon hujan ke panas ke.. spring ttp cantek! n i luv spring more than other seasons! :-D


[and....my beatiful sufia ^o^ )


 ***hari ni buat writing utk research..tp dpt tuils tjk je..wakaka... semangat2 (",)

Biler dilla dah lame xbershopping~

huuu..shopping??dah lamenye xsebut perkataan tu utk diri sendiri..yg ada pon utk cik sufi je la kot..huhu..rase2nye last aku shopping beria2 mase nk terbg ke sini la kot thn lps..uhuk2 lame da kan?

duduk sini mmg la byk brg branded...harga pon actually lebey byk murah berbnding kat mlesia..tp murah2 pon still mhl sbnrnye...jdnye duit mmg xsampai ke situ pon..aku ni pon bkn jenis pakai brand yg gah2 mcm coach ke..gucci ke..jimmy choo ke..aku biasanye beli brand yg sedang2..x grand sgt and x lah hampeh sgt..hehe..

jd biler dok sini ni rase mcm kekosongan gitu di jiwa raga ku ini,..huuu xdpt shopping!!baju pon da koyak2 kat tepi tp msh pakai lg..huhu..aihhh hrp2 la blk mlesia smpt beli bj 2 3 helai ke..satu lagi yg aku aim sekrg ni adalah beg baru..huhu aku mmg tak berduit...tapi peduli ape aku...kalo terpakse aku akan gune juge credit card...hahaha!!!  :-D

time kasih ince' aren kasi aku kuar ngan kawan2 td beli cardi baru..aku dah bosan ngan cardi biru belang2 tu...hmm dpt kuar 'separa shopping' td ringan sket pale aku ni ha... :-D



***nak beg baru..nak beg baru... :-p

Hujung minggu kami...

Hujung minggu kami sejak akhir2 ni mmg memenatkan..dah sebulan macam ni..sejak sebulan yang lalu..bermula dengan majlis sambutan hari raya...sampailah jemputan open house yang xputus2..alhamdulillah rezeki makan melimpah limpah di bumi Melbourne ni ye...mudah2an tuan rumah pon terus mendapat kemurahan rezeki dari Allah..Alhamdulillah...aminn...

minggu ni pulak raya dah abes..but still kami xduduk rumah..bile dok pk2 penat jugak..macam xrest je rasa...dah la weekdays full dengan kerja masing2..biler ujung minggu kuar lagi..huhuhu...nasib baik la cik sufi mmg suke berjalan..biler masuk dalam kereta je terus senyap..takde merengek pon..hehe
 
[sufia's new playmat..
hehe 2nd hand to be exact..hehehe :-D ]

hari sabtu lepas kami ke Baby Kids Market lagi..hehehe tempat feveret kitorang untuk carik barang2 2nd untuk sufia..hehe..nasib baik sufia sekarang mmg pagi2 dah bangun..kol 730 biasanye cik sufi dah bangun..so kitorang terus mandikan and awal2 terus kuar..sebabnye kali ni macam nak aim barang2 yang besar2..maksudnye this time kami kurangkan sket ke arah baju tu..huhu..akibatnye aku pulak la yang menyesal..sebab nye cik sufi macam perlukan baju2 yang singkat2 sket sekarang ni kot..memandangkan cuaca yang makin panas..aduyai pasni biler pulak nak kuar carik baju ni..hmm terpaksa la pakai ape yang ada dulu kot.. untuk kali ni barang yang paling nampak sekali ada dua.. satu: elmo sit me up...dua: another playgym for sufia..but this one comes with the mat..hehe... suke sangat dapat cik elmo tu..sebab masih sangat cantik...10dolar saje..kalo baru time promotion 45dolar..playmat tu pulak 15dolar je and looks very very new...takde stain langsung..colour masih lagi bright and cantik..siap makcik yang jual tu kasi kitorang free musical mobile lagi..tapi xtau dah kami nak gantung kat mana sebab sufia pon dah ada musical mobile sendiri kat cot nye..aduss xpasal2 tersadai je mobile tu..huhu sayangnye...
[cik elmo belum mandi lagi..
so belom boley main... :-) ]
balik dari baby kids market kami singgah pasar beli belanja dapur...that was the 1st time sufia went to market!hehe..and ibu die ni pulak was like owh my God owh my God..I want this I want that..it was quite some time I didnt go there..tu yang ala2 jakun sekejap tu..the last time was when I was about deliver Sufi..about a week before Sufi was borned...hehe..pening lalat sekejap ince' aren melayan bini nye yang macam2 ni..hik2...


fuhhh..Sabtu was such a tiring day..kuar pagi n balik petang..balik tu kami bantai tidoq..dengan sufi2 sekali...pastu malam sakit pale..penyakit aku xleh tido siang lelame sangat..hmm pastu start la..aduiii...

hari Ahad plak..kami janji dengan family kak Azida and kak Faridah ke city...kami ke Queen Victoria Market..and that definitely was my first time too..wohoooo..seronoknye..padahal dah dok sini dekat 10 bulan dah ..baru la dapat jalan..haha ape daaa..mmg jakun..hehe..aritu masa preggy aku mmg takde mood nak jalan..lagipon dok sini jauh dari family...kalo ada pape happen ngan pregnancy kan ke susah..betol x?

Victoria Market is a place where all tourists that come to Melbourne shud go!macam2 ada kat situ..especially souvenir utk dibawak balik lepas puas berjalan..mmg macam2 ada lah pendek kata..tshirt, keychains, bags, boomerang, kangaroo leather products and macam2 lagi..pasar sayur2an pon ada jugak..kami tak beli apa2 kat situ..ince' aren kate xyah beli apa2 dulu sebab kami tak pk lagi ape yang nak dibeli..nanti terkocoh2 ada yang tertinggal xbeli..maksudnye next time sebelum balik mlesia kami kena g market tu la kejap..sure ada souvenir yang kena bawak balik sket kot.. ;-)


[Queen Victoria Market]


[antara yang ada...ada macam2 lagi..nyum3]


[sufi and ibu  :-D ]
petang ahad pulak kami sampai umah dalam pukul 3 lbey..sufia plak saje je buli ibu ayah die xkasi tido..macam tau2 je ibu ayah die tido start la die nak ngamuk..aduyai budak kecik ni..emm sabtu ahad depan ni nak pegi mana pulak ye...plannye nak ke Northland shopping center..nak pi buat gambo pasport sufi..gambo yang kami amek sendiri tu macam kami xbape happy sangat la..dah le baju comot..uhuk2..emm tak duduk umah lagi le kami gamaknye ye...huhuuhu...nak wat cemane...



***berjalan sokmo~~

Sufia@ 3 months old!



[bangun tido terus senyum :) ]


Alhamdulillah hari ni 3hb 10 genaplah Sufia Az-zahra kami yang comey loteh ni 3 bulan..hehe..alhamdulillah kerana so far ni she's progressing really2 well... sekarang ni sufia bukan dipanggil newborn lagi tapi dah infant dah..nappy pon dah pakai saiz infant punye..actually dah lame jugak tukar ke saiz infant tu..sebulan ada kot..

emm kalo nak diikutkan macam2 yang aku nak tulis dalam ni..banyak betol progress sufia sekarang..suke I tengok..hikhik...perangai nye pon makin lame makin aduyaiii..macam2 dah kuar..hahaha..tapi takpe..name pon baby nak membesar...kite layankan aje..kadang kalo sufi menjerit2 tu aku pandang je die..sebabnye die bukannye menangis pon..saje je nak tarik perhatian..siap aku tergelak2 lagi ada la..xtahan tengok..sufia oh sufia..hihi..

[amboi khusyuknye die..]
oklah..diumur 3 bulan ni yang paling obvious sekali adalah waktu tido die...sufia dah tak kerap bangun lagi waktu malam...actually ni pon dah lame juge kot..dah sebulan sufia punye waktu tido macam ni..tapi yang peningnye waktu siang tido sekejap2 je lah..pening juge nak melayan..huhu aku baru je jumpe satu paper nak baca cik kecik ni dah bangun..huhu..biler waktu malam kalo sufi tido pukul 12 biasa nye die akan bangun balik untuk susu pukul 6 pagi..normal kan?hehe aku rasa dah macam tdo org dewasa..dapatlah ibu n ayah die ni tido dengan aman sikit..hehe..

selain tu sufia dah makin kuat main..kalo bagi toy kat tangan sufia dah boleh pegang kuat2..mmg dah kuat sangat pegang barang..kalo letak kat playgym pon aku rasa sufia sampai dah bosan dah kot..haha balik2 mainan yang sama..xmencabar langsung...kui2...biler die dah start main tu mmg la xpandang kiri kanan dah..aku boley buat keje dengan aman damai.. :-D  tapi not all the time sufia akan main..tengok mood die juge..kadang2 biler mood xbaik kejenye asek nak kena pegang die je...terpaksa la pulak kitorang layan die tengok video ke kat youtube..

sufia dah pandai tengok tv termasuklah video2 kat youtube gak..hehe tapi of course la xpaham..tapi sufia akan pandang je tv tu xberkelip2...heran kot die..kiki

ermm yang ni aku risau sket..lately ni kadang macam nampak air liur sufia asek meleleh je..pasal aku kempunan pape ke ek..entah le...tapi org kate baby kalo gatal gusi pon camtu juge..gusi nak mengeras..pastu start 4 bulan kadang dah tumbuh dah gigi..betol ke ek..harap2 la betol..tapi aku mcm perasan juge sufia macam buat aksi mengunyah2..huhu gigi pon tadak nak kunyah ape..gusi gatal kottt...

[sedapnye tangan die...rasa McD ke?huhu ]
satu lagi sufia suke betollll nyonyot tangan die sekrang ni..kalo nyonyot tangan tu sampai basah kuyup muke!adui comot betol anak ibu ni..kadang2 kalo ada muak susu a.k.a gumoh tu aku xperasan habes la comot satu muke..dah nyonyot tangan gosok2 muke pulak..mane la x comot..

sekrang ni mmg kami dah start ajar x pakai mitten..tapi kuku kena make sure sentiasa pendek la..tu yang makin comot tu muke die biler die nyonyot tangan...huhu

hehe yang paling aku suke..sekranng nak tdokan sufia dah x sesusah sebulan lepas..maybe sufia dah besar sket kot..kalo sebulan lagi setiap kali nak tido mesti nak mengamuk..ayah die akan dodoi kan die satu rumah round..huhu..kadang sampai setengah jam! hahaha..kalo petang ayah die xde aku plak xpandai nak dodoi berjalan2 bertambah2 la jadi satu jam baru sufia tdo..haihhh..mmg penat sket la..tapi alhamdulillah things getting better now.. ;-)

ermm itu je kot yang aku teringat..ingatkan kami dah start nak ajar tido xbedung unfortunately sufia xready lg la..malam semalam kami try asek bangun je menangis..at last bedung jugak...hehe


[the king and the princess! :-D ]



***pas ni kena belikan toy yang untuk sufia gigit2 tu pulak..almaklumla si kecik dah start gatal gusi tu.. :-)

Daylight saving 2010 bermula!

Ok..aku copy balik status ku kat fb malam tadi..."satu jam lepas pukul 1.25am..tetibe skrg pukul 3.25am lak..huhu" ...

actually daylight saving kat sini dah bermula balik..aku pon xsure nak terangkan benda ni cemane..tapi lebey kurang camni la..every time daylight saving started kite akan move forward kite punye jam, 1 jam lbey cepat...biasanye kite ubah setting jam pada pukul 2am..oleh kerana pada musim yang lbey panas(start from pertengahan spring hinggalah ke summer) waktu siang lbey panjang & waktu pagi pulak, pagi2 buta lagi hari dah terang benderang.. jadi diorang wujudkan daylight saving ni so that diorang dapat panjangkan sket daylight pada belah petang and pendekan sket masa daylight pada belah pagi..


bile waktu autumn pulak cuaca dah start sejuk balik..so time tu pulak kite akan lambatkan jam satu jam kebelakang..n biasanye pulak kena setiing jam tu time pukul 3am..so that menjadi pukul 2am la..bak kata kawan sorang tu..pandai main tipu orang puteh ni..hehehe.. :-D 

oleh kerana daylight saving ni dah mule balik maka beza waktu mlesia and melbourne sekarang dah jadi 3jam instead of 2jam saje sebelum ni..so kalo nak skype ngan ibu ngan mak kat kampung kena la adjust timing balik...hehe..

aritu masa autum aku ingatkan hanphone aku rosak..apsal jam hanphone x sama ngan jam dinding...siap dah bebel2 lagi...hehhee..rupe2nye time tu daylight saving berakhir.. :-p



***rasenye autumn aritu pon dah tulis kot pasal benda ni..hehe xpelah siaran ulangan.. :-D  :-D


amboi bz nye cik adik~

huhu bukan aku yang nak diceritakan..tapi cik sufia kecik ni la..busy betol die dengan playgym nya tu..huhu ralit sungguh..sampai ibu die kuar masuk bilik pon dah xheran lagi dah..kalo x pantang ibu die ni hilang dari pandangan..terus la melalak..huhu..bagus sufia bagus..sonang ibu nak buat kojo..hehehhe...



video




*** sufia's 1st video..lps ni try crop dulu b4 upload..  ;-)