constipation

minggu lepas or 2 minggu lepas kot..aku berbalas2 email dengan my besties kat utm(owhhh rinduuu korang sume!) topiknye constipation..cehhh beria2 sngguh aku bercerita..siap bagi2 tips lagi.wakakkaka..poyo.. :D

terlupe pulak sebenarnye pada masa yang sama anak sendiri sedang merana sembelit dah seminggu dah..sebab mase tu baru seminggu so mcm xtake serious sangat. huhu..rupe2nye membawak sampai 3 minggu baru ok..semalam baru btol2 ok rasenye..Alhamdulillah sangat..dalam tempoh ni sufia mmg xde selera langsung nak makan..ape2 pon die xnak..xtau la maybe die takut nak makan sebab takut susah nak poo, or maybe sebab perut die xselesa.. kesian sangat..2 hari lepas kami timbang die cuma 10kg je lbey kurang..sebelum ni dah dekat 12kg kot.. adusss..nampak kurus badannye..

minggu lepas kami bawak die pegi klinik sebab mcm dah kesian sangat..tiap2 kali poo mesti die menangis sampai sedih sangat..aku pon nak nangis tgk die..huu sampai tahap aku bukak nappy and tolong tolakkan stools tu keluar..and kadnag2 nampak mcm ada darah2 kering..kesian sangat3...sebab xtau nak kasi ubat ape kat sini, kami pegi la juge klinik tu..



so doktor suruh makan ubat ni..and satu lagi ubat macam peluru untuk masukkan kat lubang ** tu time die poo. tp aku xpenah guna and aku rase benda tu mcm funny and menyakitkan so aku xpenah gune pon kat sufia..kasi ubat je..Alhamdulillah ubat tu berkesan juge...dalam masa seminggu ni tiap2 hari aku kasi sufia prune juice suam dengan banyaknye..

haihh rasenye ni penangan makan jeli banyak sangat kot..ermm takut pulak aku nak buat jeli lagi..


***sekrang selera makan macam dah kembali sket..syukur..:)

mim alif lam sin



Ya Allah kenape tetibe aku dilanda penyakit ni..tidakkkkkk



***buat keje la dilla!ermmmm

bile menulis


biler menulis rase ayat dah dahsyat habis dah...tulis berhelai2..sekali submit esok confirm berhelai2 juge kena reject..huhuhu..xpelah sekurang2nye tau ape yang kite salah kan..diri sendiri baca tulisan sendiri pon dah bosan..arini nak titun awal..besok meeting ooiiiii... >.<

lepas meeting aku nak berjimba...wakakakaka..DFO tunggu akuuuuuu




***hehehe


Lawak ke der??

Tehehehhee...korang dah tgk Lawak ke der? blom??Wakakaka...aku dengan ince' aren dok layan part Jozan je berulang kali..tgk banyak kali pon gelak guling2 gak..kih3..yang lain bosan.. ;p






***letak kat sini bio senang nak tgk...kihkihkih

assignment subcon

another mind blowing!

huhu tgh aku syok2 memahamkan ape2 yang xpaham..tibe2 one of my students masa zaman Kolej Legenda tegur kat ym..

salam..miss2..miss busy x?(hehehe budak ni masih panggil aku miss sebab dah biasa :D )
bla3...
rupe2nye die mintak tolong fahamkan soalan assignment die..hehe...
xkan pulak aku nak say no kan..xpelah tolong je..lg pon xsusah mane pon..
bla3...

aku: awak sambung degree ke?

budakni: xlah miss HND pon xabes lagi...kolej mintak 8ribu jeee lagi...ulang final sem and then  abes lah..(ok aku dok congak2..budak ni start HND tahun 2006 kot..now 2012..ermmmm)>>dik, byr yuran kan mahal kenape lah xabeskan cepat2..dah byk dah kolej makan duit awak (I am so really sad, for him!)

aku: abes kenape assignment ni Open Uni?

budakni: ni saye buatkan assignment orang..carik duit poket >> adusss pening kepala aku..agaknye student2 aku dulu penah buat camni x ye..ermmm


***hidup manusia penuh pancaroba~~ 

are u single? ;)

hehehe malam tadi tetibe ternampak orang like2 gambo ni kat fb..see??fb lagi..fb ni btol2 influence idup la agaknye kan..adusss...mmg dah banyak kali nak deactivate acc sebenrnye tp xpenah berjaye..

ok berbalik pada gambo ni.."I may be single- but I am not desperate"..


kehkehkeh tetibe teringat zaman aku muda remaja..9-10 tahun yg lalu kot..konon2nye putus cinta la juge ni..(dont worry ince' aren tau pasal cinta pertama saya-so xkan ada perang dunia ke3 punye..ekeke..)lagipon ni kisah lame daaa...i luv my husband and nothing could change that.. :)

huhu entahle pada aku..kalau aku betol2 sayang kat some one tu..aku akan sayang je..walaupun die buat salah ke..lukakan hati aku ke...main kayu tiga ke...aku ttp sayang die..yes mungkin aku akan marah..tapi aku akan tetap sayang die..aku xkan benci die and aku xkan cakap yg buruk2 and doakan die yang buruk2..aku akan doakan die bahagia dengan hidup die..sebab?sebab aku mmg sayang die..biar perasaan tu aku sorang je yang tau..aku sorang yang simpan..and aku xsuke cerita kat orang..and xnak orang kate aku desperate pon..ecehhh..itu adalah aku..(tetibe bini orang ni kuar ayat2 cenni..geli pulak ye)..

masa tu ingat lagi..amboihhh frust menonggeng nih..hehe...saye zaman sekolah xbercinta ye..harap maklum..sampai la abes SPM..baru keluar gatalnye..ekekkee..masa frust menonggeng tu amek masa 2weeks juge la nak recover..and aku berjanji dengan diri sendiri aku xkan drag2 kan kesedihan tu..biar habis2 time tu je..aku percaya kalau relationship tu xpjg maksudnye mmg kite xde jodoh la dengan die..kan Allah yang tetapkan jodoh kite..If we love something let it go, If it comes back, then its yours! ;) xperlu lah nak terlampau sedih atau sampai nak cederakan hati sendiri dengan bermurung or bersedey sedangkan kite tau hati kite mmg dah sedia tercedera.. just be strong and move on!

itu aku..and Alhamdulillah lepas tu aku jumpe dengan my Mr Right.. ;) 

there's nothing wrong dengan putus cinta..anda rasa anda wanita yang baik?jadinye jangan bersedih..Allah dah janji wanita baik untuk lelaki yang baik..jadi yang kita dah putus tu mungkin bukan yang paling baik untuk kite lah..InsyaAllah, Allah janjikan yang lebih baik dari yang sebelumnya..

cerita ni ditulis bukanlah sebab nak bagi tau satu dunia yang aku pernah ada kisah camni..cube ambik isi2nye sahaje ye...time kasih..:)

Wassalam..


***hehehe..tetibe.. :D

ermmm

rase cam byknye marah sufia hari ni...errmmm sori sayang ye.. ;(

sufia mmg xboley bgn awal sket la...mmg mcm2..


***sufiaku sayang

mini playground

hehe sufia dah ada playground sendiri..hohoho playground sangat..seketul je bendanye...

thanks to bro zaki and kak wati..asalnye benda ni bro zaki jumpe tepi jalan..mmg sturdy lagi..cume swing tu je dah terputus sebelah tali..takpe..actually kalau rajin boley baiki tu hehe..

aritu kami jalan2 pi rumah diorang amek barang..pastu bro zaki offer slide ni..aku suke la..balik rumah sekali kena bebel dengan ince' aren daaa..hehehe rumah kami ni bukan ada halaman pon..harap yang secotet kat tepi rumah tu je lah..ermm seb baik ada...:D

pastu sabtu lepas bro zaki terus antar gi umah kami..die mmg nak clearkan garage cepat2 kot..hehehe memula ince' aren letak je daam garage sebab cam x minat pon die..pastu petang tu aku mintak pasangkan..sebab aku rase mmg lawa lagi..sufia ayah die belom pasang lagi dah sebok nak main..seronok sangat le tu..

yg kelakonye sampai sekarang die tempat panjat ikut tempat yg slide tu daaa...aduss penat dah betolkan..huhu...

video
tgh syok2 tangkap video sekali jiran lalu pulak nak pegi jogging ptg2..huhu

 ok la ni buat ada2..ada buat main2 time ibunye free...hehe..ada kawan kami siap beli rumput buatan and sandpit+slide+swing lagi untuk ank die..confirm bawak balik msia tu..tapi rasenye malas la kot kami nak invest ke situ..balik msia nanti lagi la xde tanah nak main..semua batu je sekeliling..isk..


***sabtu ni kita main lagi ye anak ... ;)

Bile sakit perut

Ermm sejak semalam perut aku rase xsedap..betol2 xsedap..macam mual2 gitu..hehe mesti korang dah pk lain ek..huahuahuhaua :-D ermm sebenarnye ince' aren pon same..rasenye sebab sabtu and ahad tu kami makan macam2 sangat..dengan masak sendiri..orang kasi..makan fast food..ermm tu la akibat xberpada2.. aduss..(sile jangan tiru ye)

tadi pon rase sungguh xsedap perut..rasa nak masak sayur air je..tapi xkanlah..ince' aren nak kena bawak bekal..aduss...

jadi malam ni aku buat mee feveret kitorang biler rase sakit perut..or demam..or xselera makan and seangkatan dengannye lah..mee ni btol2 dah jadi mee feveret kitorang..especially kalau rase nak makan benda light2 je.. 


Mee Sup Lada Hitam

1/2 bawang besar + 2 ulas bawang putih + 1/2 inci halia - cincang
1/2 batang kayu manis, sekuntum bunga lawang, pelaga, cengkih
sedikit kiub pati ayam
1/2 sudu kecik serbuk lada itam
udang/ayam - aku suke bubuh udang je...sebab nak kuah yg btol2 light
sawi
mee kuning/spageti yg dah direbus
*untuk tabur atas(optional): daun sup, bawang goreng, lada merah hiris

Cara masak:
Tumis rempah tumis + bebawang + halia sampai naik bau
masukkan air, lada hitam, pati ayam and tunggu sampai mendidih
Boleh masukkan udang/ayam and tunggu sampai separuh masak, masukkan sawi and perasakan dengan garam. Masukkan mee and rebus sekejap(secukup rasa).
Kalau nak masukkan telur pon boleh. Tapi aku xsuke -aku mmg xnak mee yang fancy. So, bile buat mee ni aku asingkan kuah separuh(utk diri sendiri), pecahkan telur sebiji(utk suami tercintun)  and last sekali baru masukkan mee.

hehe simple sangat sampai rase xyah tulis resepi ni pon xpe kan?hehehe..sekadar nak kongsi je..;)



***selesa sikit rase perut..


sufia and beyonce

he he he... tetibe..ape kaitan plak ye..? ;)

just tetibe terfikir..sufia agak lambat bercakap dengan lancar..setakat ni mmg xbanyak improvement pon dari yang aku update aritu..balik2 word yang sama..

cume tambah satu lg je..

nah = nah (kalau kasi barang kat orang)
or kalau mengamuk and campak barang (sambil cakap nah)..

yg paling kerap sekali sebut uh-oh la kot.. ape2 benda semua uh-oh..dengar kentut sendiri cakap uh-oh..tertinggal barang cakap uh-oh..and dah berbulan2 die pandai cakap uh-oh ni.. hihi rasenye sejak cukup umur setahun kot..

hehe..aku tau budak2 progress mmg lain2...ada yg lambat ada yg cepat..

ermm lately ni, sambil buat keje aku rajin layan youtube..sampaila terbukak balik video Beyonce- Single Ladies..ekekkee tetibe teringat masa ngandung dulu..hari2 aku bukak lagu ni..

cube korang kire sendiri berape banyak beyonce sebut uh-oh dalam lagu ni..ekekkeke..






*** agak2 ada kaitan x? hahahaha entah pape... :-D :-D

Nasi kambing keluarga said


di malam2 hari yang hening ni..kepala aku sakit pulak..rasa macam ada jarum cucuk kat tgh kepala...
actually lepas jumpe SV(hari ni khamis kan?hehe) mesti sakit kepala aku datang kot..kalau xdtg pon mesti buat2 datang juge..

ape sebenarnye aku nak citer ni?hahaha..=))

xde pape pon..sekadar nak berkongsi gambo nasi terakhir yang jiran aku kasi...satu dulang beso hokay..tapi kami senyap2 bagi kat kawan2 la..ni masa seminggu before die balik arab..patutnye kami la jamu die kan..dah terbalik pulak..hihi malu deh...

hehehe..portion yg kami punya tu pon aku je yg byk makan..sebab sayang..malam tu ada lagi, bukan main lagi pujuk ince' aren soh makan..sebab nye aku dah xlarat nak makan..nasi berminyak, banyak mana sangat la yang mampu nak makan..makan sket je dah kenyang..emm tapi mmg sedap pon diorang masak..ermm okla die setuju makan asalkan makan bersuap sebab die xnak tangan bau kambing...errr boley camtu..baiklaahhhh aku layankan jelah..asalkan nak makan..huhu

kenape tetibe teringat jiran lame pulak..sebab tadi terborak2 dengan labmate(arab juga), bila aku kate said dah balik and dah submit thesis, die kate emm rase mcm belom..entahla..hehe aku pon kate..emm entahla..

emm tu yang teringat tu..

[dulang nasi ambeng hehehe]

[nampak kecik?besar tu sebenarnye..]

[baik punyaaaa]

[our portion..the smallest portion of all..and xabes makan pon..aduss sori said]

ok tu je..bye bye bye...


***harharhar

Ikhlas kah dia?

Ni gara2 banyak sangat baca muka buku heh..hehhee..yang xpenting2 pon aku nak pk..hehe

Just tertanye2 ikhlas kah dia(seseorang yg maksudkan tu) dengan kerjaya die..hehe seseorang yg aku maksudkan tu mmg xrapat dengan aku pon, jauh sekali berkomunikasi.. sekadar kawan lame..yg tetibe jadi friend kat fb...ermm sekali lagi topiknya adalah guru..rasenye mcm aku penah tulis sebelum ni kot..

entahlah cume xbape senang dengan mulut die(or jari die) yg celupar sangat kat FB..status pasal anak murid bukan main...sial..bodo...syaitann...tu sume mcm dah lali lah..

kalau xsuke budak2 kenape nak jadi cikgu???why???sebab ko xdpt keje lain???tu maksudnye ko yg bodoo...syaitannnn..huhhh aku mmg geram..panas hati aku..suka2 hati cakap anak org syaitan..tu doa tau x?kalau cikgu sendiri doakan centu haihhh x ke teruk namenye tu?

mmg cukup xberkenan kalau ada yg guna2 word2 ni nak maki2 orang sesuke hati..kalau sesekali terlampau marah mungkin logik kot..tu pon jangan maki2 anak murid boley?




***ermm...mau aje aku sound budak ni...

Sufia at 5am

huhu ni kisah pagi semalam sebenarnye..entah cemane budak kecik ni leh tersedar awal sungguh..kol 5 pagi kot..mak pak nye masih dibuai mimpi..emm jumpe iphone ayah die..start la bukak macam2..main game le..bukak youtube le...(canggih btol budak zaman sekarang ni) ermm umur baru sethn setgh..adessss

ngehehe..pastu ayah die off phone..of coz le memekak kat telinga kan..:D pastu budak ni xleh tido..and xde keje nak buat..die pegi kiss ayah die 2-3 minit..pastu kiss ibu die 2-3 minit..berulang2 kali..huhu lame jugak kitorang biar je.. hihi kelakar pon ada jugak..nomel pon ye jugak aku rase..huhu sampai la kitorang decide utk bangun subuh terus.. 

kihkihkih bagus budak ni..nak kejut subuh sebenarnye tu...:D

yg xbestnye pukul 7.30am aku boley tertido balik dengan si kecik bertuah ni and sedar balik pukul 9.30..aaaaaaaaaaaaaaaaaaa...work from home lagi la jawabnye..pfftt~



***hari ni xyah la kejut ye anak..biar jam loceng ibu je tolong kejut...huk3...=.='

Marble Ciskek

hehe entry resepi lagi ye..apelah maknanye chef kehormat nak masak, kalau anak dan laki xsuke makan kan?hehehe jadinye si mak orang ni dok la sebok pk ape nak buat untuk makan2 a.k.a ngonyel2 dikala xlapo sangat and nak junk food...teringat pulak kat ciskek kak naza..taaapiiii ciskek tu sungguh cheesy sekali..full of cheese..and teringat pulak cik abe kami xbape suke dengan base die yg biskut tu..ada je die nak komen ye..
 
and then teringat pulak kek cokelat moist yg aku suke buat dulu2...sedapnye..lame xmakan..taaapiiii cik abe kami juge xsuke sangat lg2 kalau pakai cokelat murah..pahit sket katenye..almaklumla kat sini mampu beli barang gred cikaro je..so ada pulak aku kena makan kek cekelat sengsorang..nanti kalau terlebih montel xcantik pulak..huahuahuahua...

jadinye aku pon buat le marble cheese cake ni..aci kan..cokelat ada, cheese pon ada..sebab teringat makan kat SR dulu mmg sedap..tp ni bukanlah resepi SR..resepi jumpe kat myresepi..well, as usual aku cume akan amek resepi yg xbape leceh and banyak org dah try je hokay..hehehe
Marble Cheese Cake


 
Bahan-bahan  -kaknita@myresipi.com
Masa penyediaan-lebih kurang 20minit
  • Bahan A
  • 185g butter
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur (gred A)
  • Bahan B
    • 250 gm cream cheese
    • 1/2 cawan gula halus
    • 1/4 cawan fresh milk /susu cair
    • 1 biji telur
    • 1 sudu teh esen vanila 

Cara-cara
  1. Cairkan butter ,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk
  2. Pukul gula dgn adunan 1 ,mskkan telur satu persatu(agak2 sampai dah kembang sket la).Kemudian masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder 
  3. Dalam bekas lain pukul cream cheese dgn gula,masukkan telur ,esen vanilla diikuti dgn susu cair sampai sebati.
  4. Tuangkan adunan koko berselang seli dgn adunan cheese
  5. Bakar dgn suhu 180'c selama 40 min - aku tambah masa, sebab oven ngokngek..sesekali cucuk kek dengan lidi tgk da masak lom.. :)


hehehe...actually ni loyang kedua dalam tempoh 5 hari..komen cik abe kami>>boley x kalau nak request ni hari2..errr pulak dah ye...

***resepi ni mmg sedap..cubalah..

Sufia 0-2yrs Photobook

miowww mioowww :D

lamenye xupdate blog ye..blog ni dah jadi cam once-a-month blog pulak..hehehe...almaklum dengan progress study yg agak2 suram dengan kerana program Java ku yg berkecamuk.. so hamba tidak didatangkan dengan mood untuk menulis di blog..tp Alhamdulillah, akhirnya aku dah jumpe source code yang raasenye paling bersesuaian dengan requirement aku..syukur ya Allah..ermm belom boley happy lg..kena siapkan dulu..;)

I just wanna share sufia punye photobook kat sini..baru sampai pg tadi.. am I being a bit too excited?hehe I guess, I am.. :D

[still in packaging]

[cover]

[first page]

[some of the photos]


[cheeky is my middle name..huhu

actually photobook ni buat saje2..impian sebenar aku nak buat studio photoshoot masa balik msia aritu..tp rase nye fulus&masa sangat la xsesuai..so untuk mengubati hati yg lara(ecehhhhh..) aku pon buat photobook ni..intai sane sini tengok harga puluh2 juge so aku decide tunggu ada promo..last week KMart buat promo 24dolar..aku rase harga tu dah murah kot..hehe..

kalau nak ikutkan aku mmg xsempat nak buat photobook yang custom(buat sendiri-design sendiri)..thanks to Kmart punye sistem yang boley drag2 gambo je..hehe gambo pon bukan kualiti yg cun2..byk gambo hanpone je..gambar semua asal boley...and patutnye album ni 0-1.5yrs, tp sengaje ckpkan 2yrs terus..ermm sesaje buat kenangan untuk sufia dah besar nanti..;)

kualiti?ermm okla aku puas hati dengan harga 24dol tu..and cover die kilat so nampak cam hidup sket..;)



***kalau kat msia nanti nak buat kat mane ye..