Sikit2 dan banyak2

Buat programming ni bila sikit2 mmeg syok la..uji logik tu, uji logik ni..tapi bile dah jadi spageti..hmmmpphh macam hampesssss =.='


***nak siapkan satu function pon makan sehari..iskk


Jalan sama terowong lain lain

Ape aku membebel pagi2 buta ni ye..

Just sedey, one of my friends maybe kena pulang. tak payah rasanya cerita in detail kot..ape pon aku mmg sdey..

kami sama2 di jalan ni..aku nak sama2 sampai dengan dia...aku sampai, kawan pon sampai..tapi kami di terowong yang lain..di laluan yang lain..tak tahu sape sampai dulu...entahkan sampai entahkan tidak..kami cuma ada walkie talkie..aku nak ajak dia masuk laluan yang aku masuk, mmg mustahil.sebab bekalan kami beza2..kemampuan kami beza2..ada sebab semuanya berbeza..

aku pon bukan siapa2 untuk tentukan laluan mana yang lebih baik. atau yang mana lebih cepat sampai..aku cume mampu menyokong dari walkie talkie...aku sendiri juge kegelapan. terowong tu, kadang2 cerah kadang2 gelap. kadang2 takde oksigen pon di dalam..kadang2 rasa lemas..kadang2 rasa macam anak ikan yang jauh dari air...

apa pon aku kena cuba juga sampai ke hujung terowong. supaya aku dapat ape yang aku cari..dan aku doakan kawan ku juga. insyaAllah aku berdoa semoga kami dapat jumpa di hujung terowong sana...

amin.

***...

Alhamdulillah

Syukur kepada Allah. Adik bungsu kami dapat keputusan PMR yang cukup baik hari ini. mudah2an senang die dapat masuk sekolah asrama. hehe kasi ibu rilek2 pulak kat rumah..hehe tak sangka adik2 aku sume dah beso..

ape pon congrats sha!!!luv u bebeh ;)


***syukur..

Bedtime song

Inilah die budak xpenat2 bercakap..kalau xbercakap menyanyi..huhu ibunye sampai naik lenguh menepuk..siap tertido2..die pulak syok menyanyi..tapi lagu ape tu, sape pon xtau.. ;p


sebenarnye audio yang aku rekod sangat panjang..tp aku upload 30sec je lah..haha aku nak marah pon xjadi tau kalau budak bertuah ni dah start nyanyi2...kadang2 sampai 40min die menyanyi sorang2..adeh la..aku yang terlelap dulu >.<"


ok ni pulak video sufia kat die nak main hanpone..pantang nampak camera sekarang ni..nak peace aje kejenye..ha yang ni kes tertekan video lerr gamoknye ni..

video


and last but not least, video sufia masa kat tassie..tu adalah model tasmanian devil..tapi bulu tu bulu yang betol kot...huhu sila abaikan suara nenek kebayan kat belakang tu ye...huahuahua =))


video


***budak keletah banyak.

tumbang sepagi

caye x hari ni aku bangun pukul 1230?huuu dah la xmasak lagi..sian ince' aren...die yang masak sume arini...huk sori bee..

entah le sejak malam tadi lagi rase mcm lesu semacam, perut xsedap..aku masuk bilik pukul 11 kot, konon2 nak tido awal rehatkan badan. tapi xleh tido pon..so bangun balik gagahkan diri buat keje..pukul 2 lbey tido sebab dah xlarat.pukul 5 bangun subuh pastu tido balik sampai pukul 8.30..

bangun makan roti bakar, makan ubat..pastu rasa masih lesu lagi..duduk depan pc pon rasa badan seram sejuk..tp rasa xdemam pon..pastu baring kat sofa..pakai stokin..padahal suhu kat luar 31degree..pastu tido lagi pakai selimut sampai kol 12.30..bangun2 anak dan lakiku dah siap makan pon..huuu sian diorang..entahle rase lain macam..aku pon bukan jenis suke tido siang...buat sakit kepala ada la..

emm aku rasa maybe sebab aku makan ubat tu..biler google2 side effect, mmg antaranya macam tu lah.. hmm ni bukan ubat saje2 aku makan ye..ni ubat doktor..so nak tanak mmg kena makan juge lah..

haishhh hari ni kena gagahkan juge siapkan yang aku aim, patutnye sampai semalam dah boleh proceed benda lain..tapi ada bug la pulak..hmmmpph..hanginss..



***ya Allah kuatkanlah mental dan fizikalku ya Allah

Semoga Allah lindungi

Semoga Allah lindungi anak kecil itu..

baru dapat berita, anak sorang kawan kat sini umur 6 bulan admitted kat hospital...gara2 doktor kasi ubat overdose 4 kali ganda!!!!bongok x???sampai 4 kali ganda...and baby tu masih pengsan lagi sampai sekarang..

baby tu dah la premature...masa baru2 kuar aritu pon 2 bulan duduk hospital..ya Allah kesian sangat2...aku sangat terkejut bile dengar berita ni..baru ahad lepas jumpe elok je..comel sangat2..gebu..mmg aktif pon..tiba2 dengar sad news macam ni ya Allah terdiam sekejap..

mudah2an baby Hadif cepat2 sembuh and semoga Allah beri kekuatan pada family Hadif..amin..


***masih terkejut

ayahhhhh...susuuuuuu

lately ni aku rase macam dah makin kurang hiburan. satu2 nya penghibur duka lara aku adalah Sufia Az-zahra.. huhu semakin lame semakin banyak keletah budak kecik ni...akal dah makin banyak..ok mmg buat aku gelak je lah..

dah pandai cakap ke?huhuhu belom lagi pon..cakap merepek2 boleh la..tapi yang paling jelas sekali kalau die sebut ayah..mmg jelas sangat2...masih belom boleh sebut ibu lg..kalau kite ajar, die sebut setakat bunyi 'e' je..'bu' xkeluar pon..tapi sebenarnye most of the time kalau budak ni nak ape2 dari aku pon die akan teriak ayah juge..hehehe

ok basically vocabs die mmg ada improve pon..cume betol xbetol je lah..haha contohnye..

car
dirty
dirty --> upsy daisy
ki --> clean
nana -->banana
weewee/poopoo -->kencing/berak
susu
susu -->tisu
papi --> peppa pig
mama- motor
choochoo - train
tu-i - tree
amm - makan
kookoo - chicken (ayam hidup ke ayam dah masak ke dua2 die sebut ni..haha)
air -air
shoes-shoes
kaka - kakak
aku - dukung
kaki
kuku
huhu - hoothoot
babai - bye2
et - hat

and many more..kadang2 aku je yang boleh paham die cakap ape..kalau cakap ngan ayah die, aku tolong translate..;p

ermm dah banyak kali try nak amek video die jerit2 ayahhhh, mmg funny aku rase...especially bila waktu malam die perasan ayah die xde kat rumah..die akan besarkan suara(konon2 nak jerit le tu)..tangan siap kat mulur..pegi kat tingkap selak langsir..pastu jerit ayahhh ayaahhhhh ayahhhhhhh sambil sengih2..hahah macam la ayah die boleh dengar die jerit tu...;p haahaha mmg dh banyak berangan budak ni..hmmm tp sampai sekrang xberjaya lagi amek gambo/video, sebabnye sekarang ni kalau aku angkat je hanpon nak amek gambo die dah jerit peaceee pastu nak rampas hanpone..haduiii

pastu kalau jumpe scarf rambut, ke clip ke, tudung ke..die pakai...cukup suke kalau orang cakap nomel..tersenyum simpul je die..kalau jumpe bag die sekarang ni laju je terus angkat beg, and cakap babai...

huhu mmg la xlarat kalau nak tgk keletah die wehhh..


***mudah2an xlama lagi sufia cakap lancar dah
 

AES

lately ni panas sungguh isu AES kat msia kan?ermmm ada yang suke ada yang xsuke..katenye sekarang ni ramai yang mintak tarik balik je AES ni...

emm kalau tanye pendapat aku?huhu aku setuju dgn AES ni...sebabnye?

1) aku mmg pemandu laju..kat highway jangan harap nak drive 120.kat jalan biasa apatah lagi..90km/j..huhh rase macam siput kot

2) aku sangat berharap condition jalan raya kat msia akan improve. in terms of traffic especially. kate nak jadi lebih baik.. nak towards negara maju..nak harapkan org berubah dengan sendirinya?hehe maybe ada org boleh, ada yang jangan harap la..hehe

3) aku mmg dah jadi penakut sikit semenjak duduk sini..lagipon dah terbiasa...drive 40km/j, 50km/j..byk jalan yang enforce mcm tu..drive santai2 aje...harap2 aku dapat kekalkan sampai bile2 lah..(tp sbnrnye byk sebab lain kat msia org drive laju kan?contohnye sebab traffic jam, etc...haissshhh

4) aku berazam untuk jadi pemandu yang sabar, coz I love my family.


***masing2 punye pendapat.huu

Dugaan - solved

Alhamdulillah dugaan minggu lepas dah settle- especally yang ke 2... sebab tu yang lebih utama. dugaan yang pertama tu insyaAllah pon dah OK. dah mudah2an berkekalan..amin..

and sekarang aku tengah sambung keje2 experiment dengan aman dan tenang.sebab anak pon tengah tido..ngeh3..owh ye..kalau die x tido pon die xkacau sekarang ni..sufia dah pandai main sendiri..;) huk dah besar rupenye anak aku..sob3...emm tanak tambah anak ke?ermm mestilah nak..tp insyaAllah kena tunggu dulu..at least sampai perjalananku yang satu ni selesai. xpe, dulu aku umur 7 tahun baru dapat adik. OK what?hehehehe



***go dilla! u are not a quitter. u will fight til the end.

Dugaan

I am back. And I am not OK. huuu

but please, don't ask me in detail about what just happened. yang perlu kalian tau, aku baru je terima 2 tamparan semalam(bukan dari manusiaa daa). tamparan pertama hari khamis lepas, masa our anniversary day. tamparan ke 2 malam tadi..ermm aku betol2 terduduk..menangis macam dah tak ingat tuhan je..nauzubillah..nasib baik ada suamiku..uhukk..die juge yang cool.. o_O

yang penting kena kuatkan semangat balik. and siapkan kerja2 yang pending. kalau x mengamok lagi la ince SV ku.



*** ya Allah kuatkan aku ya Allah..
 

Tassie getaways

Hehe kami baru balik malam tadi(ni ayat isnin lepas..;p). Dalam pada research tenggelam timbul ni sempat plak aku nak berjalan yer.iskk sabo je lah.tapi kalau xpegi sekarang lagi xmerase terus kot..hehe.. OK aku pon xplan nak citer panjang2..sebab nye pegi 5 hari 4 malam..so jenuh sket kalau nak citer day by day dengan detail.. ;p Basically kami travel dari Hobart - Swansea - St Hellen- Launceston. Kitorang bekal lauk yang dalam kotak(kat entry lepas). sebabnye tak tau kat sane senang x nak jumpe makanan yang OK and boleh dibeli.

Day 1: hari khamis, kami sampai Hobart. kami sewa cabin utk 2 hari, sekali dapat rumah 3 bilik pulak. huhu nasibla kan..wpun sebenarnye rase creepy gak rumah besar2 camtu..kih3. emm cuaca lak ala2 nak suruh kami tido je..huhu mendung and hujan renyai2. hari 1st ni aku hangen ngan ince' aren sebab die xstudy pon lagi nak gi mane. boley?kertas yang aku sketch2 dulu plak xbawak.waaaarghh sekejap. so, petang tu kami jalan2 jap kat city pegi naik city cruise. TAPI cruise nya sangatlah 'vintage'..wakakaka..cuma kami bertiga+ satu couple je dalam tu. aku siap tido lagi kat bench die..:D ..kami balik rumah balik, malam keluar semula ke city amek2 gambo waktu malam.


Day 2: Pagi tu ince' aren kate kite jalan2 area Hobart jelah. rase xberbaloi pulak nak jalan jauh2 pegi satu tempat. nanti city xhabes round pulak. based on ape yang ada dalam pamplet. so kami pick 2 3 tempat. sekali pegi, dah tutup la, boring la. last2 aku ajak ince' aren gi Port Arthur. dalam 2 jam drive kot. ohoho mmg berbaloi2 pegi. Alhamdulillah cuaca cantek. dapat naik cruise yang best lagi..hehe malam tu kami tido awal sebab masing2 dah penat.

Day 3: Pagi Sabtu, awal2 pagi kami dah check out. kami pegi Salamanca Market. market agak terkenal juge la kalau kat Hobart ni. masa kami datang tu mmg ramai tourist pon.tapi kalau kite orang Msia  ni takdela jakun sangat kot sebab pasar lambak lagi heaven kot.haha pastu kami terus shoot ke Mt Wellington. about 30min from city. amek2 gambar kat atas tengok pemandangan Hobart. wuiyooo gayat giler aku rase. Lepas tu terus kami gerak ke Swansea. tempat tu mmg kat tepi laut. cantik. sufia pon dah tau sebut sea. tapi bukan sea, seas.hehe Sampai Swansea dah petang, ince' aren pulak kata tempat tu xgrab. erghhh stress aku dengau.yang paling bestnye tempat tu Vodafone xdapat. so mmg kitorang macam hape la malam tu. haha sebab internet xleh access. call xleh nak buat ;p


Day 4: Pagi2 kami dah cabut, terus ke Coles Bay. time ni baru lah aku offer diri drive kete.kih3Tengok pemandangan lagi, tapi cuaca macam nak hujan. amek2 gambo sket terus kami masuk kereta. pastu kitorang singgah kat National Park punye visitor center sat. cari2 souvenir je.hehe nak masuk trail die bawak sufia macam xdan lah pulak. pastu kitorang blur xtau nak gi mane. terus decide pegi Binalong bay. terkenal dengan pasirnye yang halus and putih. hehe mmg jauh sket la. tapi drp rugi xpegi kan..masa drive tu cuaca mmg hujan je sepanjang2 jalan. tapi Alhamdulillah sangat kami sampai tu cuaca dah elok and warm je, walaupon tepi laut.tapi air die sejukkk..

Petang tu terus kami gerak ke Launceston, sebab esok nye nak balik dah. check-in kat bilik yang paling mantap sepanjang cuti2 ni.sebab dalam die spacious and ala2 standard hotel sket. yang xbestnye bilik tu kedekut, cawan pon kena cuci sendiri kalau x kena charge 35dol.ape daaa..lepas check-in kitorang g Wollies jap beli barang2 masak tomyam hehe

Day 5: pagi2 kami dah check out. terus pegi visitor info center dulu. baru dpt tau rupenye hari tu public holiday kat sane. so byk tempat tutup. kitorang pon rase mcm boring je kalau nak amek gambo2 bangunan..so decide nak carik dairy farm. jumpelah satu farm, tapi kambing la..ekeke takpela belasah je la kan..bawak sufia punye la suke die.huhu excited giler..tapi yang putih je die nak. kambing itam die takut.huhu tah pape. pastu kitorang g strawbery picking. hehe mcm la kat melbourne xde kan..pastu kitorang gi park kat area sini, lepak2 sat and makan before gerak ke airport. bye2 launceston.

basically kitorang mmg gunekan la makanan segera yang kitorang bawak tu. tapi kitorang goreng juge daging burger, nugget, telur and ada salad mix juge untuk ulam. nasi pon kami masak sendiri.nasi peket tu xmakan pon hehe..aku xsuke xsedap ;p ok lah juge sampai last day tu pon Alhamdulillah masih la boleh telan lagi..

kalau nak tengok gambo tgk kat fb la k..sume dalam laptop ince' aren dah sekrang ni.so aku mmg tak upload ;)

***jalan2 carik pasal

Bekalan

hehehe tengok la ni..ada 23 kotak semuanya...;p

bekalan untuk kami berjalan2..senang, tinggal masuk microwave 2minit siap...kih3..jimat pon jimat..


nanti aku citer pasal jalan2 ye.. :)



***hati xtenang..tapi terpaksa berjalan..huhu terpaksa sebab dah book awal2.. =.='

beg itu

aku ada satu beg.

beg itu tidaklah mahal.hehe aku jenis beli barang asal cantik dah rasa berbaloi beli..tak semestinye yang mahal..so maksudnye aku xkesah pon kalau barang tu xde brand or barang pre-loved(ceehhh sebut pre-loved baru sedap sikit dengar kan?) ;p huhuhuhu duit pon macam ada banyak je nak beli yang mahal kan..ehehhee

beg ni adalah one of my fav bags. kawan ku di jepun sana ada beg yang sama macam ni..ini kire macam friendship bag kite kot, haha boley x camtu? wuuu aku mmg sangat rindukan kawanku itu..kawan merewang and meronggeng time otak x center..nurul ingat lagi x kite pegi urut thai? ekekkee menjerit2 macam ape je(ekekeke aku le tu)

ermm cantik kan beg ni..owh bag ni mmg best. dah la warna cokelat(my fav). besar. spacious..and look like leather too(boley la sikit2 kan). bawah ni gambar aku pegi honeymoon bawak beg ni..

[i looked so young. and so kurus too! sob3]

ince' aren knows how much I love the bag. yelah die pon senang, segala barang boleh sumbat dalam tu.he he he~kenapa aku cakap centu?sebab actually bag ni tali aritu dah nak putus..aku mmg sdey giler...sampai xlalu makan..cehhh(tambah cerita)..haha tp mmg sdey pon tau..hadoi beg ni dah le best. pakai outfit apa2 pon cun je..emm ;(

[inilah beg itu]

sooooo, ince' aren telah dengan baik ati nye pegi tolong hantar repair kat tukang kasut. ihihi best kan?maka terjadi lah beg ni mcm ni sekarang. yang kaler hitam tempat penyambung tu yang baru(yang tu leather). kat situ la yang putus aritu..huhu and i loike it too..sebab dah nampak macam vintage pulak..hihihi :D




***sayang nak guna lagi.takut putus lagi..huhu boley?

akhirnya



AllahuAkbar,Allah Maha Besar..dah lebih seminggu ngadap error ni. btol2 menguji kesabaran aku..akhirnya..dpt juge solution..fuhhh

xpe dilla usaha dulu sampai habis ok..kau bukan x buat apa2 langsung selama ni..so xyah rasa hampeh sangat...insyaAllah semuanya datang dari Allah..

yaAllah kuatkanlah semangatkku ya Allah..kau pinjamkanlah sekelumit ilmu untukku siapkan PhD ini ya Allah..sesungguhnya apa yang ku ada pada hari semalam, hari ini dan esok semuanya dariMu Ya Allah. aku mohon bantuanmu semoga terang perjalananku, dengan sisa2 masa yang ada untuk aku siapkan pengajianku ini. Kau permudahkan lah ya Allah.. amin ya rabbala'lamin..


***teruskan dilla. jangan berhenti.

Jam, berus sabut dan mauripan

Hehehe sebenarnye tiga2 benda di atas mmg langsung xde kaitan pon..aku saje je nak mengomel di pg hari ni..

------------------
Jam

yg sebelah kanan tu gambar jam tangan kawen aku, ince' aren ku ada jam yang sama(jam laki la of course).. uhuhu nak dijadikan cerita dah seminggu lebih jam ni misplace..aduhaii aku mmg rasa bersalah yang amat..tapi diamm je..cakap ngan ince' aren, respon die bengang lah ape lagi..ermm nampak sangatnye xpandai jage barang..masalahnye aku ni nyanyuk, pelupe kalau letak barang. jam especially sebab bila amek wudhu' bukak jam pastu lupe simpan katne..ermm so aku mmg pk jam ni dah cicir kat mane2 lah..

eheh nak dijadikan citer, semalam ince' aren guna printer kat rumah.sekali die ym aku(aku kat opis), dia kate printer ni mcm xleh detect kertas la..aku pon bebel2 la..isyy selalu ok je..cerr la godeh2 sket printer nya...2 3 minit lepas tu, dapat ym lg..haisshhh sengal btol la, sape la yang letak jam dalam tempat kertas nihh...errkkkkk :D

[lepas ni terus takut nak pakai jam lg.huu]

sebelah kiri pulak jam aku kesayangan..hehehe..lama dah aku beli...murah je tp dah byk berjasa. emm xingat la bile sbnrnye..masa degree ke masters ek?hehehe hilang juge..dah berbulan2 juge.berbulan2 yang lame ye.. ingat xde harapan la...sekali kemas2 paper bag lama2 jumpe pulak..seb baik la aku xbuang terus je paper bag tu dulu..seb baik simpan dulu..kih3 mmg nyanyuk aku nih.. :D


-------------------
Berus sabut

aku basuh beg sufia smlm..hehe biasa lah aku mmg suke beli barang 2nd kan..ala bukan basuh beria pon, aku rendam 1/2 jam pastu berus2 sikit2 je. masa tengah berus2 tu tetibe aku terpk orang lain bawak ke berus sabut sampai ke Melbourne ek?ekekkekkee... Korang guna berus sabut x?hehehhee aku mmg penggemar berus sabut..hehe almaklum org kampung jadi mmg membesar dengan berus sabut pon.. :D

berus sabut ni mmg macam2 aku guna, untuk memberus kasut, beg, kaki(hehhee), berus bilik shower(macam la xde benda lain yang boleh guna kat sini ;p ), segala macam la...pendek kata berus sabut mmg multipurpose. sebab aku rase die xbape keras and xbape lembut..sedang2 elok je...terima kasih ye org yang cipta berus ni..byk berjasa kat aku..:D

[itulah begnya, dah kering pon, and diusung ke sane sini..huhuhu]

--------------------
Mauripan

2 3 hari lepas aku buat jemput2 ikan bilis. dah lama rasenye xbuat jemput2 hehe...aku kalau buat mmg suke letak yeast sket and daun sup juge..masa nak bubuh yeast tu ince' aren nampak..pastu dia kate.."ehh ibu letak mauripan?" kih3 tergelak aku dalam hati..bukannye ape, dah lame sebenarnye xdengar org sebut mauripan. mak I pon sebut yis ok..hehe pastu biler dah lame xdengar rase mcm pelik sikit word tu..rase x 'mauripan' tu mcm pelik sikit bunyinye..hiihihi ke aku je rasa... ;p

[ince' mauripang]


***ok habis dah merepek.hehe

01000110001101010101111100011111110000101010



run:
Exception in thread "main" ; SystemID: file:/C:/Documents%20and%20Settings/nwahid/My%20Documents/Dilla's%20Documents/MY%20PhD/EXPERIMENT/CommonAncestor/commAncs.xsl; Line#: 21; Column#: 5
javax.xml.transform.TransformerException: Extension function http://saxon.sf.net/ : evaluate is unknown
        at org.apache.xpath.XPath.execute(XPath.java:334)
        at org.apache.xalan.templates.ElemVariable.getValue(ElemVariable.java:316)
        at org.apache.xalan.templates.ElemVariable.execute(ElemVariable.java:284)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.executeChildTemplates(TransformerImpl.java:2318)
        at org.apache.xalan.templates.ElemTemplate.execute(ElemTemplate.java:431)
        at org.apache.xalan.templates.ElemCallTemplate.execute(ElemCallTemplate.java:281)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.executeChildTemplates(TransformerImpl.java:2318)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.applyTemplateToNode(TransformerImpl.java:2185)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.transformNode(TransformerImpl.java:1263)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.transform(TransformerImpl.java:671)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.transform(TransformerImpl.java:1179)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.transform(TransformerImpl.java:1157)
        at UsingXSLTemp.XSLTemplate.call(XSLTemplate.java:94)
        at UsingXSLTemp.Test.main(Test.java:28)
Caused by: org.apache.xpath.XPathProcessorException: Extension function http://saxon.sf.net/ : evaluate is unknown
        at org.apache.xalan.extensions.ExtensionsTable.extFunction(ExtensionsTable.java:271)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.extFunction(TransformerImpl.java:465)
        at org.apache.xpath.functions.FuncExtFunction.execute(FuncExtFunction.java:234)
        at org.apache.xpath.axes.FilterExprIteratorSimple.executeFilterExpr(FilterExprIteratorSimple.java:157)
        at org.apache.xpath.axes.FilterExprWalker.setRoot(FilterExprWalker.java:166)
        at org.apache.xpath.axes.WalkingIterator.setRoot(WalkingIterator.java:191)
        at org.apache.xpath.axes.NodeSequence.setRoot(NodeSequence.java:250)
        at org.apache.xpath.axes.LocPathIterator.execute(LocPathIterator.java:249)
        at org.apache.xpath.XPath.execute(XPath.java:306)
        ... 13 more
---------
org.apache.xpath.XPathProcessorException: Extension function http://saxon.sf.net/ : evaluate is unknown
        at org.apache.xalan.extensions.ExtensionsTable.extFunction(ExtensionsTable.java:271)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.extFunction(TransformerImpl.java:465)
        at org.apache.xpath.functions.FuncExtFunction.execute(FuncExtFunction.java:234)
        at org.apache.xpath.axes.FilterExprIteratorSimple.executeFilterExpr(FilterExprIteratorSimple.java:157)
        at org.apache.xpath.axes.FilterExprWalker.setRoot(FilterExprWalker.java:166)
        at org.apache.xpath.axes.WalkingIterator.setRoot(WalkingIterator.java:191)
        at org.apache.xpath.axes.NodeSequence.setRoot(NodeSequence.java:250)
        at org.apache.xpath.axes.LocPathIterator.execute(LocPathIterator.java:249)
        at org.apache.xpath.XPath.execute(XPath.java:306)
        at org.apache.xalan.templates.ElemVariable.getValue(ElemVariable.java:316)
        at org.apache.xalan.templates.ElemVariable.execute(ElemVariable.java:284)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.executeChildTemplates(TransformerImpl.java:2318)
        at org.apache.xalan.templates.ElemTemplate.execute(ElemTemplate.java:431)
        at org.apache.xalan.templates.ElemCallTemplate.execute(ElemCallTemplate.java:281)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.executeChildTemplates(TransformerImpl.java:2318)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.applyTemplateToNode(TransformerImpl.java:2185)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.transformNode(TransformerImpl.java:1263)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.transform(TransformerImpl.java:671)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.transform(TransformerImpl.java:1179)
        at org.apache.xalan.transformer.TransformerImpl.transform(TransformerImpl.java:1157)
        at UsingXSLTemp.XSLTemplate.call(XSLTemplate.java:94)
        at UsingXSLTemp.Test.main(Test.java:28)
Java Result: 1
BUILD SUCCESSFUL (total time: 2 seconds)

tak tak!korang xsalah blog pon..huhu btol la ni blog aku..cume nak cakap dah 3 hari aku kerjakan error ni..hilang satu..datang yang lain..gitulah kira2nyaa...jadi doakan la aku cepat2 settelkan ye...chaiyookkk


***dilla java pon xleh nak settlekan java..ape daaa

A&H

Allahuakbar..macamane la aku boleh tersangkut tgk cerita A&H ni ye..aduhai..dah agak dah kompem punye xleh tinggal.. hari2 jadi penunggu setia sekarang ni..pagi2 sebelum pegi uni dok check dulu tuan page admin dah update ke belum..hehehe saba jelah..ince' aren yang konon2 jual mahal nak nengok pon sekarang dah start bising2 kalau aku nengok xajak...huahuahua...;p


sebenarnye hari ni aku sangat stress..rase mcm dah lame je sangkut dengan experiment ni...rungsing sangat3 rase...biler aku down start la serba xkena..sume benda aku xleh nak buat.kepala rase senoneng je..tapi biler kat opis ni sekali2 bukak page A&H dapat la aku senyum2 sekejap..bukannye ape, dok tergelak baca komen2 peminat citer ni..masing ye ye je komen...haha padahal kan drama je tu..kih3..

pape pon diorang berlakon best lah..lagi2 si Nadiya tu.terserlah kekepalabatuannye..hehehhe sape yang belom start tgk, jangan lah tgk ye..its contagious..bahaya nih!nanti tido pon mimpi AA. sape nak jawab?ekekeke


***ade ke yg penyabo mcm tu ek?

Pollen punye hal

Ermm ni pollen punye hal nih...mmg sakit dibuatnye..

huu sakit hidung and mata. mula2 gatal je, tapi asek gonyoh3 lama2 jadi sakit..fuhhh bersin and hingus toksah citer. malam2 siap terjaga bersin2..kalau sekali ok je..kalau dah sepanjang malam..setgh jam sekali bangun bersin and buang hingus...hadoiiii...seksa mak nyahhh...



pelik kan time tido boleh bersin. aku pon pelik.tapi tulah yang happen...iskkkk >.<

Morning train

I was at La Trobe Uni city campus this morning. There was a conference I had to attend. Registration was at 8am, so obviously I had to catch a train. What??you expect me to drive my own car to the city?No way! Huhuhu...

So basically today is my first time to catch very very early train to work. Never. Not even once. Not even in Msia. hehe because I work in Batu Pahat yang indah permai and don't have to worry too much about getting late to work cause by the traffic jam. Of course I had ride train before, but not this early, friend.

Today, I finally learned how I(or you) should carry myself and to adapt with the morning-train-chaos.hehehe please call me j*kun. I don't mind at all :D

1) Once you swipe the card, do not dream to choose where you should stand while waiting for the arrival of the train. Just stand anywhere you could, or possible, or where people push you. Because there won't be much space left in the crowd. It was 'pack' like a sardine in tin.

2) Once entering the train, sit anywhere you think available. Don't be too picky, or else you have to exercise your feet(berdiri la kau situ) for 45min-1hour.

3) Keluar saja dari train. Go straight. I mean, keep moving do not stop or slow down. People moved very fast. Like everyone had big toilet issue. hehehe..once you slow down, people behind you might have to do their emergency brake, then look at you, saying 'o dear', sambil geleng2 kepala (you know what I mean?)

4) Using escalator out of the train station building  also quite crucial . Not so many people will just stand quietly while the escalator moved up/down. So, if you are one lazy person(like me) who don't like to waste your sweat hehehhe, make sure you stand on the left side of the escalator, give some space for other people to climb the 'stairs'.

5) Keep moving at least 50meter away from the station. Now it is safe to slow down or stop if happened that you are lost or have to check you map or even GPS. Hehehehehe

macam tu rupenye org duduk kat bandar go to work kan?


***org kampung masuk bandar.

 

Garnier BB Cream

Hehehe macam tetibe je Dilla nak tulis2 pasal makeup ni ek.macam xsesuai..;p

kikiki yang pasti ini lah realitinye..diri sendiri dah rase kulit makin lame makin kusam. mmg la jerawat dah kurang berbanding zaman dolu2. tapi bekas2 yang ya ampun byk nye itu membuatkan muke aku nampak cam dah 39 tahun kot.. sob3... ;( aku ni bukan jenis pakai makeup ye. pakai bedak pon jarang.tu yang kulit mkn teruk kot..haishhh (kalau yg close ngan aku tau  la kot heee)

jadi aku ni mmg kadang2 ada angin, ada mase mmg akan melawat2 youtube2 macam Michelle Phan punye tutorial(yeahhhh Michelle Phannnn hehhee). ekeke sebenarnye dari dulu pon.suke tgk org buat tp nak buat sendiri malas and xsuke kalau nampak tebal2 sangat kat muke.rase pelik. dengan mosturizer, foundation, bronze, powder..dah bape lapis tu?pastu blusher pulak lg. ishh3 tebalnye aku rase...herkk!

jadi hari ni dengan gatalnye aku telah membeli Garnier BB Cream cam dalam gambar tu. sebelum beli ofcos aku dah youtube dulu. ramai yang kata ok(kebykan diorang pon combination skin/oily skin type).



first time pakai ni komen aku?mmg besstttttt...xrase oily langsung. btol terletak je cream ni. tak macam sesetgh foundation mmg immediately nampak shinny kat muke.apatah lg kalau dah berpanas, confirm lagi berminyak2 mcm minyak goreng ayam banyak nye(dah penah rase dah).

aku suuukeee cream ni, lps sapu cream, pakai loose powder sket. dah ok. aku pon bukan nak perfection sampai nak tutup habis lubang2 jerawat sume tu. just nak kasi muka xnampak comot sangat je...aku confirm akan beli lagi krim ni(tak tau la biler)..tunggu yang ni habis la...berkurun lagi kot...hahahhahahaha ;p

aku xpenah try BB cream yang lain..hehe aku mmg jarang berabis kat makeup..so xsure kalau compare dgn brand lain mcm mane..kat msia punye Garnier BB cream same mcm ni x ek?


***pakai kalau gi majlis je kot heee :D

Happy belated birthday abg!

Huuu kan betol! aku mmg btol2 dah nyanyuk..dushhhh! patutnye tulis entry ni semalam. tapi sebab kejadian semalam terus lupe nak tulis pulak..hmmm..

ape pon kite ucapkan Selamat Hari Lahir yang ke 31 untuk abang..Semoga terus dimurahkan rezeki, sentiasa dilindungi dan dilimpahi kerahmatan daripada Allah..mudah2an Allah berkati abang dalam memimpin keluarga kita ke jannah..aminnn..

kite and sufia saaaayang abang...sori ye, hadiah tahun ni mcm takde lagi..sob3..kek pon xde..so, kek virtual je lah ek.. :D




***bertambah umur lagi.

Nyanyuk

Hari ni aku bukan setakat nyanyuk..jalan menggeletar2 plus rase nak terkencing dalam seluar jugak!sob3 betol2 macam ciri2 umur nenek umur 110tahun..huuu entah hape2..

ya Allah..tak tahu lah apesal otak aku xcenter arini...aku pegi deposit duit tadi..ada duit sket dalam tangan so terus kena cepat2 masuk bank kalau tak bahaya(hehe)..aku pegi petang2 tadi time dah nak amek sufia..time tu pukul 5.45 centu..kat sini kalau deposit duit kat machine kena masuk envelope duit tu, macam kite cash kan check kalau kat msia..huuu so aku mmg ada terkial2 sket la..lepas tu nak  dijadikan cerita, kad bank tu keluar lasstt sekali(tak macam withdraw duit, kad keluar dulu-baru duit keluar). so lepas dah dapat resit, aku pon menononggg lah jalan..actually aku xde la blah terus pon..ada la at least 5 6 saat aku berdiri depan mesin tu, siap check resit lagi. tapi xde pulak dengar kad keluar. biler dah blah tu on da way pegi parking(hari ni parking jauh)-dah pertengahan jalan, baru teringat kad!aku berlari dengan beg sekolah..ya Allah btol2 gigil mase tu..aku xdpt byg la kalau org swipe kad tu as credit card!matiii!tu jelah duit nak survive..sob3...aku lari lari lari..aku xtau lah dah bape lame aku xberlari in public..tp td aku tak peduli dah td...

sekali sampai kad dah takde!ya Allahhh!! huuuu aku rase muke aku dah putih kot.cepat2 aku check resit tadi(seb baik simpan lg).time tu dah pukul 6 kot. terus call bank untuk blok kad. haii nak blok tu pon mcm2 nak di verify nye..aku lagi la bertambah2 gigil bile memikirkan anak kat childcare. childcare tutup pukul 6.15..huuuu sabo je lah..aku cakap sambil termengah2 and mulut gigil2..boley bayang x?astaghfirullah ape la nak jadi dilla oiii..huk2..

pape pon Alhamdulillah dah selamat diblok kad ku itu..kepala terus sakit sampai sekarang, sebab terperanjat..bersyukur sangat Allah gerakkan otak aku ni ingat balik kad bank tu.kalau dah sampai umah or esok baru perasan mmg babai la kot.. >.<


***faradilla...faradilla..ish-ish-ish...

Tombong

Pagi tadi bukak2 fb ada pulak kawan2 aku yang share benda ni...


huhu rindunye nak makannn..dah lame sangat rase xmakan nih..huhuhu kitorang panggil tombong, isi kelapa yang separa tua..kalau kelapa tua sangat tombong biasa dah kecut or masam/xsedap..kalau kelapa muda biasa kitorang amek air or isi(kitorang panggil degan) tapi aku rase degan tu bermaksud kelapa muda kot, bukannye isi kelapa muda..huhuhu..watever lah kan.. ;p

balik ni mesti carik belakang rumah ibu..hehehe boleh petik buah kelapa guna tangan je, takyah kait pon :D


***degan and tombong...

Barang baru

Huu mintak mahap ye..entry ni nak kasi can kat laki den sket...huhuhu kawan tu baru beli laptop..almaklumlah laptop pertama dalam hidup..hihiihi komputer kedua pernah dibeli semenjak bergelar student+zaman bekerja nih...:D sebab tu excited die lbey sikit..hikhik..;p

dengan izin Allah s.w.t. dapatlah jejaka kesayangan aku ni menangkap sebiji laptop setelah terpaksa pakai laptop lebih2an aku(hahaha) i.e. laptop Compaq and laptop Toshiba.. ekekkeke dah banyak ke laptop aku penah pakai? xdelah banyak mane...2 3 kali je kot penah tukar..

inilah muke tuan tanah..berseri2 dengan laptop baru..setakat ni Alhamdulillah ada la juge output dari laptop yang katenye canggih ni..huhuhu.. dapat lah tuan tanah belajar Photoshop dengan aman damai..takdelah telinga den ni asek dengar, mokkkk...adusss hang lagi la mokkkk... OR mokkkk...ni yang spoil mood ni, xde card reader laaaa...podih telinga mak nie dongar..lagi dulu soh beli laptop xmau..


sile jage baik2 naaa...jangan kasi calar naaa...hehehe

***selamat ber'laptop' baru ye tuan tanah... ;)

Gangnam Style

Astaghfirulahhhhhhhhhh..tu je lah yang aku boleh kate...huuuu

Dah bape hari ni asek terngiang2 lagu tu je..ni sume gara2 ince' aren yang curious sgt nak tgk video die kat youtube..pastu pagi2 cari lagi dan lagi dan lagi parody2 serata dunia..hadoiiiiii...xlarat dah ni asek terngiang jer..sambil terngiang dok terbayang mamat tu dok tergedik2 berjoget..and terbayang juge ince' aren tiru aksi yang same..Allah..sabo je lah.. . >.<


***aiyoyo gangnam oh gangnam

benar orang kata

memang benar lah orang kata..bila kita buat phd ni, sebenarnye kite bukan je nak uji otak semata2..maksudnye kalau kite ni bijak pandai sekali pon..SPM 20A1 sekali pon..xkan menjamin kite akan cemerlang dalam phd..apetah lagi kalau SPM setakat berapa A je macam aku nih..huhu

yang pertama,bile kite buat phd, kita kena positif..sentiaasaaaaaa positif..btol x tipu..kalau kita cakap asek susah susah susah susah..xtau xtau xtau xtau mmg lah susaaaahhhh and xtauuuu je sampai bila2..mmg resarch ni susah..aku pon mengaku sendiri..aku mmg xtau selok belok dalam ber'research'..and selama 2 tahun++ aku asyik cakap dalam diri aku, susahnyeeeeee...ape aku nak buatt nie...dapat pulak SV yang so so je nak membantu..mmg merana badan oiii..tuhan je yang tahu..tapi kite jangan begituuu..biarlah hati kite cakap mmg susah benda ni, tapi otak kite jangan layankan sangat..walau susah, mesti kena cuba buat..tak cuba xtahu..kalau asek xtahu je mmg xkemane lah jawabnye..so, walaupon susah..kite layannnn je..

yang kedua, bila buat phd ni, kita kena 'stay' positive..confirm punye akan ada dari kalangan kawan2 kite yang langsung xde energy positif pon..biase la tu..name pon the beauty of life..hehe xsemua beauty maa..ada juge yang ugly..kawan2 mmg banyak main peranan dalam perjalanan kita sehari2..kalau kawan kite down, takut, lemah, xreti, komplen tu and ini..kite jangan ikut sekali..bagi kata2 semangat..and yang penting, jangan hanyut sekali..jangan ikut kawan tu..habis kite kalau ikut hanyut..cuba carik kawan2 yang ada energy, inner energy..determination..positif..see 'positif' lagi..mmg betul..kite kena kawan dengan orang2 mcm mereka..kalau x kite mmg terkontang kanting sorang2..mmg down, down, down and terus ke laut..stay positive..
yang ketiga, positif dengan persekitaran ..maksudnya kite pon dengan hal2 sekeliling yang lain2 tu selagi boleh tinggal, kita tinggalkan je lah..kalau ada pinggan kotor ke, and xsempat nak basuh..takpe biarkan..insyaAllah pinggan tu takkan menangis..hehehe kalau partner kita(ehem ehem) rajin, mesti die akan tolong cucikan..kalau xcuci pon biar je lah..nanti pon boleh cuci..itu macam sudah lah..huhu..kalau rase nak masak asam pedas during weekdays tu leceh, masak sardin sudah lah..asalkan perut berisi..Alhamdulillah..yang penting 'positif' sahaja ok..kite pon nak hidup dengan partner kita sampai kehujung nyawa insyaAllah..jadi si pulan or si pulanah itu pon kena la get ready dengan hakikat sebenar..wpun kita dah balik bekerja ditanahair sekali pon..ape salahnya tolong2 cuci pinggan, potong ayam/daging, vacuum rumah dsb..ye dak? ;p

jadi, bila kita rasa kite ni mmg dah xde harapan pon dalam phd ni..jangan berhenti terus..insyaAllah tuhan tak tutup rezeki kita kalau kita ingat padaNya...positif..buat keje macam biasa..sekali2 turun bawah beli kebab bersos sate aud5 pon ok..kasi perut kenyang sket nanti idea jalan balik  insyaAllah..

pendek kata, phd ni mengajar kita jadi positif..xde ape yang mustahil..ye, betol, mmg susah, tapi be positive, pasti kita boleh selesaikan.

***mudah-mudahan InsyaAllah.. :)

Gambar raye

Hari ini cuaca cantik sungguh. Alhamdulillah dah spring dah pon..huu cepat dah mase kan..arini on top of 20 degree cuaca mmg best lah..rase matahari memancar, tapi angin sepoi2..kalau dapat jalan2 tepi laut best nih..heheh berangan..

plan hari ni aku nak sambung menulis sket, organize ape2 yang patut..buat formalization dulu ape2 yang patut..kasi clear baru la experiment lancar..insyaAllah..tapi orang kate the only way to write, is to write...so kalau xde mood nak menulis, tulis je apa2 dulu..sebab nya nak kasi stream of consciousness tu je ..supaya mood menulis ada..hehe so ape lagi kite tulis la blog :D

actually ape aku nak tulis pon xtau..hehe tapi oleh kerana ni masih bulan raye, so aku rase aku nak tepek gambo raye feveret aku tahun ni..hehe boley je la kan..

[gambar raye kami bertiga dipagi raye. hehe]

[cik cecupi yang baru lepas menangis, kena mandi pagi2 buta..sejukkk P/S: gambo ni dah pon selamat jadi gambo pasport cupia hehe ]

[my most favorite man and girl! :-) ]

[with sufia's bestfriend ]

[kawan2 sekerja ince' aren and the families]

[gambo reramai..sbnrnye ada raaamaiii lg yang xmasuk gambo..ramai yang bersepah2 kat luar and ada yang dah balik]
 
hehehe suasana raye masih ada laa lagi sikit2..oklah dengan adanya open house kemeriahan tu terasa la juge..aku xbuat open house kot tahun nie..hihi tgk lah macam mane nanti..angan2 tu ada..tapi tgk larat ke xlarat..bak kate ince' aren, org lain boley la nak masak byk2 sebab diorang rajin g rewang..mok g rewang pon xpenah, cemane org nak dtg tolong..hik3..jgn maraa aaa.. ;p


***camat ari naye :D

Berlapang dada

Pagi ini bila aku sampai parking Uni, aku menangis xsemena2..bukan memikirkan pasal research..bukan juge pasal raya..hehe..tapi pagi ni aku baru sedar satu lagi value dalam kehidupan ni yang aku belajar dari jerih payah menjadi PhD student..the word is berlapang dada...

entahlah mungkin perkataan tu xsesuai..tapi aku rasa semenjak dua menjak ni aku dah mula paham yang aku kena sentiasa berlapang dada..maksudnya kita sebagai manusia ni xperlu nak tak serious sangat tentang something tu..just take it easy...tak perlu merungut2..sampai mengadu2 dan bising2..kalau kite rasa sesuatu benda tu susah, kita sabar dan telan je lah..jangan lupe doa..sebab doa mmg very powerful..insyaAllah kalau ada rezeki ada lah..kalau xde rezeki x ape..belajar redha..insyaAllah esok mungkin ada rezeki pulak..

kenapa ye tibe2 aku tulis mcm ni..ermm contohnya, selama ni almost hari2 aku akan merungut susah nak dapat parking..oleh kerana kebiasannya aku gerak dari rumah pukul 10am maka mmg susah lah nak dapat parking yang dekat..aku terpaksa parking kat luar, and kena jalan kaki 15-20minit bergantung kepada tahap tenaga yang aku ada..rasenye die punye jauh tu macam dari FSKSM ke PSZ kot kalau kat UTM tu..emm mmg sungguh2 aku merungut..sampai timbul perasaan benci nak pegi uni(ini mmg serious)..

tapi semenjak masa makin kritikal ni aku pk, aku xboleh macam ni..layan merajuk hati(yang org lain xpeduli pon sebab salah sendiri-sape soh g lambat)..hari2 aku akan cuba juga cari parking yang dekat..aku amalkan doa "Allahummayassir wala tua'ssir"..tgh gosok gigi, tengah kat dapur, pakai baju, ambik beg, sarung kasut, drive..aku bace doa ni byk2..at least dalam hati..

and pagi ni baru aku perasan, yang sesungguhnya Allah dengar doa hambaNya yang xhenti2 meminta..tu yang buat aku sebak sangat..kenapa lah baru sekarang aku baru nak sedar..selama ni aku cuma pandai cakap je..nasihat orang, doa pada Allah ye..tapi realiti yang sekecil ni pon aku tak perasan..ya Allah ampunkan hambaMu ini ya Allah..

Berdoalah..berdoalah byk2 Dilla..InsyaAllah, kau akan dapat apa yang kau mahu jika Allah izinkan dan Allah tentukan ia yang terbaik untuk kau..


***Sesungguhnya Allah sentiasa bersama hambaNya yang sentiasa ingat padaNya.

Eid Mubarak 2012


From Arin, Dilla and Sufia diperantauan. 

Maaf Zahir dan Batin.


*** with luv..