She's growing up!

Lame x update pasal sufia yer..ehemm2..tengah2 minggu apehal update2 blog plak ni..hehe...sori la ye...mak ni baru antor draft writing kat SV..banyakkkk lagi nak kena fix..my research?owhh reaaaal slow...tapi xpelah namenye pon belajo...bukan semua org terus2 pandai ye x? ;-)

emm sufia lagi seminggu dah nak masuk 9 bulan...she's growing up too fast! I really miss the moment masa die masih dalam bedung...she was soo cute..tapi xpe..sekrang pon she's even cuter than before...hehhee..jangan mara aa...tu anak I suke ati la I nak kate die comel pon..heeeee... :-D

[heeeeeee :-D]
ermm banyak sangat perkembangan sufi sekrang...sekarang Sufia is no longer a crying baby like when she was smaller...of coz la beb ada nangis2..well at least xde la asek nak merengek je..cume habit sekarang dah pandai protes...huh jerit sekuat2 hati...bukan jerit nangis tu..tapi jerit xpuas hati...sampai naik serak suara..sabo jela...happen especially when kite suap makan pastu kite terhegeh2 sebab sebok tengok tv(or bukak FB)...kikiki... :-p basically kalo die nak something tapi xdapat la..haha..mmg sungguh menggeramkan..

dlm video bwh ni, i just want to show to u guys macam mane die punye jerit tu..but end up dengan sufia jatuh tergolek...hahaha...kesian sgt..confirm sakit..but funny..ini kes nak mintak angkat sebab nak main laptop..but ibu said no..sufia nak tolong taipkan keje ibu ke?abes hang laptop kang...uhuhu

video

ermm selain tu die dah paham kalau kite ajak2 main..kalau daku main2 sorok belakang ayah die, die pon dah pandai layan2 and ketawa2...sangat comel ok...i loike...sangat suke biler sufia senyum and then bawah mata sufia akan jadi puffy masa senyum tu..she will look at me with her bright eyes.. like one happy baby!weeeeeee  :-D
[si muke bulat n mate bulat]
sesungguhnya sufia mmg dah paham sket2 soal kehidupan..hehe..kalau kite nak letak die dalam walker or activity station tu, die akan kangkangkan kaki seluas2nye sebab xnak masuk dalam..sampai kadang2 kitorang tergelak2 sebab die mmg saje je main2 camtu..biler die dah masuk dalam actually ok je..haha...tapi yang paling sufia xsuke bile nak pasangkan strap pada carseat or high chair..sangat la meronta2 ok..sampai nak terjatuh ke bawah seat kadang2...menangis2 tanak...macam la baru 1st time naik carseat...adoi la anak ibu..

lagi?ape ye..emm haaa yang paling besstttt sekali biler nak tido sufia dah tak cranky lagi...senanggg sangat nak tido...kebiasaannye la..kadang2 buat perangai gak...kalau nak tdo just tepuk2 atas pangku or tepuk je atas tilam...dengan mudahnye die akan tidur...hehhee...and die sangat dah pandai manje2!kalau nak tido tu saje je golek2pegi kat kite pastu jerit2 manje pastu gesel muke die kat muke kite..saje nak suruh kite cium..or kadang2 die letak mulut die kat pipi kite...huhu sampai basah2 kuyup muke I.. haha..but it was fun!seriuosly...hahaha ;-)  aku sangat suke bau mulut sufia..hohoho sebab die belum ada gigi kot..makan ape saje pon mulut xbusuk..in fact i think I am actually addicted to her bau mulut...boley?heee :-D 

[tido anakku tido..hehe]

[luv u both :-) ]
progress yang paling besar for now, sufia dah merangkak dengan laju and dah berjalan ke sane sini kat tepi sofa, playpen, katil or anything yang die boley capai..and of course la kan..sampai berjalan tu sambil mengemas...benda paling suke anything made from plastic, kertas n tisu...mmg favourite!aiyooo sangat bahaye ok...

mulut pon boley tahan juge tu mengomel..kalau main sorang2 ada je die celoteh sorang2..tergelak2 lagi..hoho...tapi yang risau sket tu la habit die suke keluar lidah tu...xcantik u..tapi nak wat lagu mane..maktok sufia kate ibu die pon same camtu mase kecik2...hehehhe terime ajelah kenyataan ye mek.. :-D :-D

sesungguhnye anak adalah anugerah yang paling berharge dalam hidup kite yang sementara ni..br ku phm sekarang..muahhhxxxx...    

***semakin lame semakin sayang... :-)

bisul

caye x aku kena bisul kat ketiak..?xcaye??caye la caye la...huhuhu selekeh kan? huk2

macam xpatut gitu aku tulis dalam blog..miahaha..tapi sakit beb..aku just nak buat luahan perasaan je.. :-(

adakah kerana deodorent yang aku pakai?owh tidak owh tidak..besar meh...abes sengal2 tangan aku..xtau nak bubuh ape..tolongggg...tolonggggggg...!



***huwaaaaaaaaaaaaaaa

Semoga kawan2ku selamat..aminn

Baru haritu dengar berita earthquake di Christchurch, NZ.. 

tup2 beberape hari lepas lak tsunami besar n gempa bumi kat Jepun..tambah pulak dengan nuclear radiation biler nuclear station terjejas...



Ya Allah kau lindungi lah kawan2 dan saudara2 ku di Jepun..juge walau di mana mereka berada..semoga mereka sentiasa di bawah payungan mu..aminn...

Semoga Murni, Peace, En. Saberi, Pn Eizy, and seluruh family baik2 saje kat Jepun..aminn...



***dunia ni dah tua..

Lepas satu satu yang rosak..adehh~

Hmm ni kisah rumah kami ler ni..aritu rosak vaccum, pastu mesin basuh..

pastu pulak..masalah kat rumah...antenna rosak(ermm actually yang ni dah lame dah)..aritu ariel tumbang dah report..technician dah datang naikkan balik..tapi antenna kat dinding tu masih belom betolkan lagi..

pastu pulak..heater plak rosak...biler on kan smell like burning dalam rumah..takut plak aku..

[gali emas...wakaka]
[longgokan emas...makcik kayo!makcik kayo! :-D ] 
[set bbq jadi penjaga lombong..hik]

heater xbtol lagi paip plak bocor..adehhh dah 2minggu sebenarnye dengar bunyi air laju kuar..ingat kan normal je..emm since sabtu lepas nampak air kuar dari concrete kat backyard...habes lecak backyard aku..nak sidai kain pon xselesa..sampai masuk kat laman org sebelah...terus xsedap ati n pi report kat agent....aduhai sape punye paip agak nye ek..jangan le kami punye...pengsan oii nak bayar...plumber tu kate maybe orang belakang punye..adehh sadis betol la..haihhh....

[kena study buku ni kot...huhu]

***paip laundry pon rosak gak..tapi xsampai ati nak report..aduh...

Biarkan saje mereka membebel..yup thats true! ;)

Aku terjumpe cerita ni masa Woman's Day aritu...dah banyak kali baca sebenarnye..hihi ^__^

cerita yg menarik, cuba baca ye.... slmat membaca..:)

Bila SUAMI balik rumah.... Dia jadi heran gler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.

waaa... mana isteri ku...

Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.

fuuu.. lega..

“Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.“Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang..

lelaki tu pun berfikir...

Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no o
ne to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth…

hahaha... takde yg nak marah ku...

Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa...


Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.

Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar netapa pentingnya seorang wanita bernama isteri… So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukupker nak bayar gaji dia ..................................................................seumur hidup ???

ingat balik..

And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah la satu hari keja kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!! So to all mums and wives out there, live will be meaningless without You mothers. Uwaaaaaaa!!

SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU..
HARGAI MEREKA!!!!!

Dari ilham seorang lelaki.. “ Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti Pontianak. Seburukburuk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan”


huhu...tepek cerita ni kat sini takde niat ape pon..just tertarik dengan ayat yang last tu..kikiki sebab aku selalu cakap lbey kurang centu kat ince'aren..hik3... :-D


*** ;-)
 

abang komeng in da house!~

woopss..cepatnye masa berjalan yek..sampai terlupe nak citer..minggu lepas abang komeng n wife(kak emma) datang jalan ke melbourne..khamis sampai selasa..hari ni dah khamis balik dah..huuu rase mcm baru je haritu..erm..

[beraksi dengan wii...seb baik xpecah tv..kui3]

alhamdulillah dapat lah kami bawak sket2 jalan2 kat sini..wpun ada plan yang xsmooth..siap kereta kitorang lampu kitorang lampu xidup lagi..haihh..spoil betol la..ape pon harap2 diorang enjoy..n sori sangat kalau ada terkurang kat mane2..len kali datang lagi.. ^__^

[abg komeng n kak emma comey @ Victoria Market :-) ]


***lepas ni sape pulak nak datang sini?boley I jalan pi Phillip Island lagi!yeayyyy ;-)

sape punye koje le ni??



huuu..sape le yg xbasuh bekal makanan die ni...waduh2..bilik ni dah le xde tingkap.. grrrr~

bley  x nak bengang...?dush dush!!




***saba je lah..