Anak

Mari cerita pasal progress anak. Hihi kenape aku sebut anak? Ermm org Melayu kite kadang2 panggil anak kan, nak mari makan nak...hehe tapi aku?  aku panggil anakku 'anak' instead of 'nak'..kikiki pelik kan?mula2 mmg rase pelik, aku gelakkan kawan yang sebut mcm tu..tp lame2 aku terikut sendiri..huhu
[buat sendiri pastu tergelak2 sendiri..haha]
so mari cerita pasal anak..next week 3hb, sufia dah masuk 2tahun...sekejap sangat rase kan?haishhh...so, to keep it simple..aku just nak jote down benda2 yang aku rase, she as toddler dah mula buat...huhu maybe die tiru orang dewasa kot..kui2..kadang2 kire rase benda tu simple je..tp sbnrnye its a progress buat anak..

1) lekatkan gelas or mangkuk kat mulut- caranya dengan letak gelas kat mulut and sedut angin kat dalam..
2) tido berselubung- xtau tiru sape
3) dah boleh guna 2 jari untuk main penyepit baju
4) dah boleh fold and unfold nail clipper
5) she can understand most of the things..when I say, sufia, its yucky..die akan cepat2 lepaskan. and kadang2 kalau rajin die akan buang dalam plastik sampah. or if i say, sufia oven ni hot ok..dia akan tgk je membongkok kat situ tgk api menyala2 dalam oven. tp kalau ibu nya tipu and xde nampak pon api kat dalam, die akan touch oven guna satu jari. hehe curious punye pasal, mesti kena test, betol ke oven ni hot..huhuhu
6) dah pandai kemas barang/toys when I asked her- hehe tapi ikut mood lah..kadang2 die geleng kalau mim alif lam sin..;p
7) request for a napkin, and pretend to wipe the kitchen, the floor, or even her nose
8) dah pendai geli sesangat..baju/seluar xboleh basah sebab air tumpah, or sebab air liur ke..even kalau die tertembus sket pon. mcm mane nak tau die geli?die akan tarik je baju or seluar tu jauh dari badan die..supaya die xrase basah2 tu..and sufia akan cakap, cahh cahhhh cahhh..ok tu tandanye die dah nak mintak ganti baju.. tu yang membuatkan hari2 5 6 pasang baju kena basuh..duhh..
9) die dah perasan kalau diri sendiri kentut..confirm die akan pegang montot sendiri and cakap uh-oh..hahhaa
10) dah boleh buka kasut sendiri.
11) selalu dah kena jadi 'budak milo' ayah die, sufia amek tu..sufia amek ni..;p
12) tutup muka bila kena marah or takut
13) tutup mulut bila menguap
14) dah reti bye2 dengan btol..huhu
13) maybe recently her brain tries to catch as many new vocabs as she can, so rutin die sekarang ni ialah point kat something and kita kena sebut benda tu, and cukup bengang kalau yang kite sebut tu salah. contohnya: she is watching teletubbies and suddenly ada bubbles keluar dari machine apekebendetah. and she shows it to me, if what she pointing at is actually at the bubbles, but ibunya sebut ooo sufia watch teletubbies, die akan hentak2 kaki..sampailah sebut bubbles baru la diam. kadang2 susah nak faham ok...huhuhu
14) when she do something brilliant, she wants me to response by saying horayyyy, or yeayy or that's good sufia or that's brilliant..or good job! or thank you sufia.. kalau x die akan tunjukkan tanda2 bengang juge. ermm dah pengaruh bebudak omputih kat sini kot..ape2 mesti kena appraise..

oh dan byk lagi...anakku dah mula dewasa dan kenal erti dunia..kejap sungguh mase berlalu...


***luv.

ahhh..she is so...

so so so coool..





***lagu ni aku tergila2 masa pregnant sufia dulu..hehe

Award from Daria!



Hehehhe I dapat award hari ini..award from blog Nurrul@Daria la...tenkiu nurul sebab pilih blog ni! o yeaahhhh..maksudnye blog ni lovely la kan? kan? kan? heeee suke tau.. :D

tapi sebelum tu biasala kena jawab soklan dulu..;)


What is your favourite dessert?
Eemmm dessert..what is my favorite dessert? Haha actually I have no idea at all.Most of the time dessert are meant to be sweet. So I guess, I have no specific one that I favor. Yes, I like chocolate, I like cheese and sweet food. But I personally can't take to much of it at one time. My brain will say it sweet sweet and sweet and I will just stop eating it. Yes sometimes I'd love to have sweet stuff once in a while but I can't say that they are my favorite. But, if you really ask me to pick one, I'll say pulut and serawa durian. hehehe it is soooo yummm...and I think its the only one that I really want right now and I can finish bowls of it!

When you're upset, what do you do?
Firstly, I will cry like crazy, alone. Then I will try to get a sleep. After I wake up I will cry again in my solat. Read the quran, cry again. Talk to Allah, cry again. Go back to sleep. Take a few days off. Then InsyaAllah I'll be fine again.

What was your favourite pet?
Cats. Forever cats.

What do you prefer to wear, black or white?
I prefer white color, but since I lived here, I think more dark colors in my wardrobe. Haisshhhh..

What is your biggest fear?
If you asked me what is my biggest fear in my lifetime, I'll say Allah. Cause Allah has the ultimate power on me and everything I have today. The power on my another big fear; my family, my research, my..my... Allah please help me.. ;(

What is your attitude mostly?
I always in deeply worried and stress. Most of the time I show it in front of my husband, poor him. Sorry bee..hukhuk...I'd say most of the time when I meet people, I try as friendly as I can, but I always looked 'stiff' =.='

What is perfection to you?
Perfection means my husband and my kids.  And to have a place I call 'home' with my beloved family.

What is your guilty pleasure?
If my husband can quit his job now and stay at home for my Sufia. But at the same time, he can make money for us. Hahaha is it possible?


Hehe that's all. So now I'd love to pass this award to my friends. The award goes to Misz Maisarah and Kak Yam Mija..Hoping that they will read this post. Hehe...



*** ^o^

nuffnang part 2

aww aww awwwww..

akhirnyaaaaaa...

nuffnang ku beranak jua...hehehhee...





baru 2 dolah..lambatnye lagi nak claim..hahahhaha...

takpe lambat pon lambat lah.. 

kawan2 tolong la klik ye.. :D


*** hehehe

earthquake

about half and hour ago, sufia and I were in the middle of earthquake. cehh mcm dasyat gitu bunyinye...tapi betol mmg agak kuat...dalam 15-20saat..sufia siap terkejut..terdiam and cakap uh-oh. cepat2 aku tangkap die.. terus die peluk  aku kuat2 letak kepala kat dada. huhu dah tau takut dah...

mula2 aku ingat just macan org baling somthing atas bumbung, siap boley terfikir bom lagi..sebabnye 2 3 hari ni aku asyik macam bau gas bocor je kat tepi rumah aku ni...so mesti la dah pk bukan2...

bila email dari kawan kat email sah lah mmg earthquake..org kate kat uni lagi kuat..ya Allah selamatkan lah komputer aku tu..huhu..ermm mudah2an xhappen lagi dah..mudah2an Allah lindungi kami dari sebarang perkara buruk.amin...

bumi dah tua..
***pak ince' cepat le balik..takuttt

Photo of the day



 mak limah kayuh beskal


 ***semput dek nonnn..haha

$^^$^%#%#&***^*%*&)(


padan muke. sape suruh bertangguh???! pfffttttttt...pengsan laaaa =.='


***gulp


I miss summer days

If you guys ever think that I love winter and I love cold weather, please you guys are so wrong. I have very terrible feelings about winter days, except for the part that I am able to wear those cool and super-cool looking winter jackets that we can't even try back home in our country. O yeah of course I love the fact that I can wear jackets and looked neat and nice every time I go out, because people will never know what I wear inside the jacket. hehhee..so if I feel like going to market, I just need to grab my jacket, and put it on, and I dont have to change my PJs. haha see? :D

one particular thing  that make me really mad about cold weather is because of the chilblain. again and again. o yes I am getting quite OK in controlling my body temperature. I know what and when to wear clothes. and I know what and when I can eat or drink something whether it is hot or cold. most importantly I have to put on socks 24h/7d..Alhamdulillah nothing more I want other than that. 

But two days ago, suddenly it came back, and I was sleeping at that time. It was 2am in the morning. I had to get up and wash my feet to cool down the temperature. It already has turned blue and felt very hurtful in every steps I made to the bathroom. 15 steps I made felt like 150 steps. I couldn't sleep after that. The last time I checked the clock was at 4am. I felt sleepy again once the itchiness slowly gone.

People never really understand how it feels like. sometimes when I talked to people, they will sort of like, Dilla you were just exaggerating things, though they didn't say it but that probably what they had in mind. I have a problem wearing thick jacket in shopping mall, I can't just leave it on my body, just like other people do cause my feet can get really sweaty and turn extremely hot. And I have a problem sitting in my office with the heater's meter turned to more than what my body needed. It surely is unfair to other people in my office if I slow down the heater. So what I can do is just to get out of the room and that is so dreadful, really ;( That is why I chose to stay at home most of the times.

Oh I miss summer days, and I miss my country. and I am truly belong there.

And this little girl surely misses warm and cozy days too.

video



***8degree celcius. not cold enough for you, but is enough for me.

Free bike part 1

OK tetibe malas nak speaking dah..hahahaa boley?boley je..blog aku kan..haha ;p

Mau cerita pasal basikal free. Hehe..

[basikal free]
Basikal ni kami kutip tepi jalan. Tepi jalan mane?Kat depan rumah je..hihihi..kisahnye minggu depan Darebin Council bagi can residents area sini untuk buang sampah besar2..so, jiran kami dah letak tepi jalan siap2..pagi2 tadi biler aku duduk kat meja study tgk kat tepi jalan dah ada barang..confirm tu barang Michael kot, since rumah sebelah ni baru je masuk 2 3 bulan confirm xde barang nak buang sgt..
 
Aku pon sebenarnye mmg ada survey basikal kat gumtree/ebay baru2 ni..haishhh selepas kegagalan nak beryogi..(eh lupe nak tulis part 2 pasal yogi ek?) hehe susahh woooo...lagi2 kalau ada anak kecik..time aku buat aksi2 ade je die nak panjat badan..ermmm so berbalik pasal bike ni, aku plan nak cari ladies bike yg ala2 retro sket...xnak mountain bike, nanti kayuh cam menonggeng sket...pelik lak aku rase..kihkih emm tapi retro bike mahallll...mahal la bagi aku..kalau beli pre-owned range harge 100-120dolah. kalau baru 300-400dolah...hahahaha baik aku beli peti ais ke kan..ada gak pekdahnye.so, dah rase mahal tu cancel je lah niat tu..laki teman pon cam xnak belikan kalau mahal2 sgt..hihihi...

[dari situlah die datang..hehe]

[semangat mencuci :-D]
Sekali pagi ni mmg rezeki la. mula2 mmg xperasan ok sebab Michael terbalikkan basikal tu. dari bilik nampak basikal cam dah xelok. tapi hatiku kate, basikal ni mcm basikal retro nih..pastu kami pon kuar la check..warghhhh betollaaa...elok lagi lak tu..mmg la ada dot2 karat sket kat besi handle tu tapi yang lain sume ok giler. kami pon ape lg, mintak la dengan Michael.hahahhahaha...xmalu ek?haha sebelum kena angkut dengan council baik kami ambik dulu..die kate, kalau nak amek boley je. basikal tu dah 20 tahun duduk dalam garage takde org bawak..dalam hati aku, org tua ni leh buang je basikal ni..kalau jual simply 100dolah boley dapat punye..sebab org sini mmg suke basikal and ramai yang cari basikal2 retro nih.. yeayyyyy TQ Michael!i lap u lah...heeee :D

Alhamdulillah ince' aren pon dah basuh bike ni tadi..semangat kawan tu tau..hik..time spray2 minyak sume ince' aren check, basikal ni ada 10 Speed. Shimano lagi..loceng pon ok, brake pon ok..tyre je lah maybe ke tukar satu sebab nampak cam dah pecah..dah lame sangat kot..haishhh...cemane la si Michael boley buang ek..huhu

so, nanti kalau kami dah repair basikal ni, aku buat part 2 lak k.hihi..misi sekarang nak mencarik helmet and tukar tayar dulu..


***xsabar nak kayuh..

semalam


me: abanggg...oo bang...
dear hb: mcm nak something je..lembut je panggil tu..
me: errrkkkk...(kalau nak mintak something centu ke aku panggil? ) ;p


***tehehhehehhhhhhheeee.... :D

Oreo Cheesecake

Semalam hari cuti. jadi aku teringin sungguh nak buat oreo cheesecake. tgk nurul dah berkali2 buat kek ni, confirmlah rase teringin kan..so, kami sebelum keluar pegi makan laksa johor rumah kawan, kami pon singgah la kedai beli barang2...

sekali balik rumah baru perasan almond meal xde. terpakse cancel nak follow resepi nurul tuh..huuu terpakse carik resepi lain lak. carik2 punye carik jumpe byk la juge version. kaji punye kaji aku pilih je mane2 satu yg rase paling kurang manis. and buat je lah..

so inilah hasilnye..



daripada sebiji kek ni, aku baru makan sepotong je..and xhabis pon..errrkkk manisssss...aku mmg xtahan manis..bukan masalah gigi ye..tapi memang xsanggup nak telan manis sangat tu... if you ask me, sweet or savory? I'll say SAVORRYYYYY pleaseeeeeeeee!! wuwuwuwuuwu...

harapkan laki ku jelah makan gamaknye..:D


***hatiku tetap pada baked marble cheesecake yg selalu ku buat tu..huhu

Photo of the day

I am not too young & not too old for 'aksi ala2 comel' like this..huahuahua :D




***photo from unsuccessful autumn trip album.huhu

Perfume

 I sent an email to my bestbestfriends yesterday and I told them something great about perfumes in our local chemists. Just to let them know that we can get branded perfumes at very cheap prices here in Oz. But, most of them are EDT. EDP perfumes are still quite pricy here, but I think still cheaper compared to Malaysia.

I hope my friend won't get me wrong. I just love buying things, I mean to go shopping. Sometimes I don't have money to shop around for myself, but yeahh at least I can do shopping for my friends. Hehehehehe...

Talking about perfumes, suddenly make me wanted to count, how many bottles I have in my  collection. A small collection only hehe..There is one of my good friends here, she has more than 15 bottles of perfume i think. And I said to myself, err biar betol...huhu Actually I am not really into perfume. I do not use it everyday(not necessarily everyday, most of the time I don't use it). But, whenever I feel like it is a special event, I will make sure I spray it on a bit. Hehe..

So, here is my collection since 6 or 7 years ago. Most of the bottle still have more than half perfume inside it.

[Hugo Boss Femme, JLo Still, Elizabeth Arden Green Tea, Avon Haiku, Bodyshop Chymara, Bvlgari Rose Essential]

My favorite of all is still BodyShop perfumes. Actually I have finished 3 bottles of BodyShop perfumes until now. I think they smell refreshing and quite affordable too. When I go to uni I'll use Elizabeth Arden. It is very cheap really. We can get it for $10-$15 during promotions. Most of  local chemists label it as summer perfume, because of the refreshing scent and probably nice to be used during hot day. But for me, 'ada-aku-kesah'. I love hot day more than cold day. So, I'll use whatever I think good for me. Hehe..Another perfume that I love is Haiku by Avon. Unfortunately I only have the roll-on. I am not sure if Avon still have Haiku nowadays.

The one on the box is Hugo Boss Femme, it is the first expensive perfume I have. I received it as a birthday present from my ex-boyfriend a.k.a my husband =D I keep the box coz he wrote something on the other side of the box. It is so sweet and I always keep it even it is just an empty box. I bought Bvlgari perfume few months ago for only $25 based on friends recommendation. Eventho I don't like as much as they do, but I never regret to have it. It is actually quite nice, but I just don't really like strong rosy scent from it. And last but not least is JLo-Still. I bought it for my wedding hantaran. Unfortunately my dear ince' aren don't really like it, and he said the smell is a bit too strong. He often call it as 'perfume Kundasang', simply because I used it a lot during out honeymoon in Kundasang.hahahaa

I am thinking to get Clinique- Happy or Dior Addict 2 after this. But of course I will wait for promotions. Who knows I can get it for $10 each ;p And I am thinking to get new perfume for ince' aren too.  He's being too loyal to Giogio Armani- Acqua DiGio for too long. I think more than 8 years kot. But, I don't know what will be good on him.


***beli tapi xpakai..errrrrr

Photo of the day

OK, I rindu ini budak cheeky!huuuu




***bile la nak panggil 'ibu' nih?huk

So soon

This is the latest music video by Maher Zain. When I listened to the song alone(not in the music video), I feel nothing really special about this song. But when I watched the video, it brings tears to my eyes . It really touched my heart. I can't imagine if one day I lose someone I really really love. I am so grateful for what I still have today. Thank you Allah.






***Mood sedih.
 

Ayam percik in da house

Jeleskah?O please don't be..hehe..

heee sila suruh laki2 atau abg2 anda menghidupkan dapur arang ye..hasilnye pasti terbaik dari ladang..huahuahua..

actually dah penah buat ayam percik kot..tapi macam dah lame xbuat..aku pon dah terlupe resepi lame letak kat mane..so, bile carik2 resepi kat MyResepi jumpalah resepi: Ayam Percik Pasar Malam..aku pon try lah..masalahnye resepi tulis dalam gram lak, letih la pulak nak timbang2 bagai kan..aku kalau masak main nak cepat je..lain kalau buat kuih..huuu..so aku modified la sket kuantiti bahan tu, lagi pon bukan nak masak byk sangat kan..time kasih byk ye kat tuan punye resepi..sori I derhaka sket..heee

Resepi Ayam Percik Pasar Malam-modified(2-4 orang)


Bahan-bahan
*Bawang besar(besar punye) sebiji
*Bawang putih 5-6ulas
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*2 batang serai(blend guna blender kering dulu supaya halus sket)
*Lada kering 10biji(kalau suke pedas letakla lebih)
5-6 sudu sos cili
1 kiub ayam
Santan
Gula 4-5 sudu
Garam

Ayam yang dah dibersihkan secukupnya. Kelar sket2.

Cara-cara:
1. Blend semua bahan bertanda *. Kemudian campur dengan bahan yang lain. Santan tu agak2 la letak ek, dalam 1/3 cawan ke..kalau xcukup baru tambah lg..
2. Masak sampai mendidih. Balance kan rase die. Biasa kuah ayam percik manis2 sket.
3.  Masukkan ayam dalam periuk dan masak sehingga separuh masak.
4. Kemudian barulah bakar. Boleh sapu2 kuah+minyak guna serai ketuk time bakar ayam tu.
5. Baki kuah tu biarkan masak sampai pekat sket, and boleh curah atas ayam bile time nak makan tu.

Hehhe..mmg sodap wooo..tak tipu punye..sebelum ni kami buat kami just marinate je ayam dengan kuah tu..jadi kuah xberape nak meresap. Pastu bile bakar pon xsure bhgn dalam dah masak ke belum, so kena bakar lame giler sampai ayam dah hitam belegam..heee..Tapi bila ayam dah separuh masak ni lagi best sebab kuah die dah lekat kat ayam. And tambah lagi kuah sapu masa bakar tu..terbaik dari ladang ok..huhu..kalau malas, bakar dalam oven pon ok kot..


Ince' aren kate, mmg berbaloi dengan keletihan idupkan api tu..hehe



***Hehe pasni xtau la biler nak buat lg ye.. :D