ooo yesss!







ooooo yess!!

hari ini setelah berhari2..aku berjaye utilise open source code untuk my simulation..hehehe simulation aku lom buat lagi..tapi aku dah berjaya workaround dengan project tu tanpa depend on die nye batch file..oo yeh yehh..maksudnye aku dah bley control program sedia ada tu and tokok tambah extension yang aku nak buat..yabedabeduuuuu...

hehe nak start from scratch??hehe mmg nehi nehi la...setahun x siap kot..wakkakaka...


***harap2 sempat..dushh~

sian sufia :(

huk3..hari ni first time ibu marah2 dengan teruk sebab nak kasi si anak tido..huuu sesungguhnye aku mmg tak bape penyabar dengan budak kecik..seb baik ince' aren penyabo orangnye..haihhhh...

[berpelukan dengan hippo..huhu]

kisahnye die dah mengantuk sangat..tapi kami kena train die tido atas katil..yelah nanti kalau balik kampung sah2 la kat bilik tu tido atas katil..hmm maybe dah terlampau lame tido atas tilam kat lantai so die dah rase best..hmm tepuk punye tepuk xnak tido gak..kejap panjat sane panjat sini..padahal mata dah ngantuk..ibu dah hilang sabo..bawak pi luar nak suap makan dulu..kot la lepas makan tido..tapi biasenye budak ni kalau dah ngantuk mmg macam2..kejenye dok nak cekau2 food dalam pinggan..nak main kecah2..ape lagi naik angin le den..haishhh koje dah le banyak lagi ni..

den angkat budak kecik tu(ok sambil marah2) and puk kaki die..bawak gi bilik..haha rupenye2 budak ni pon dah pandai merajuk and mengamuk..baru tau hari ni..die pon nangis jerit2..paling muke kat lain..tendang2 ibu(haihhh ni la akibat manja sangat kot)..ibu kasi hippo and tepuk2 sket terus tido..hmm..sufia2...xpasal2 kena puk hari ni...isk... =.='


***dah beso rupenye awak ye..

I officially change my phone again..ooo yeahhh~

Again??ooo yes..kenapa?kerana hanphone ku tiba2 saje touchscreen and sume button xberfungsi..den cume boley gune untuk angkat call saje..huu sadis bukan?seb baik la org tu da pakai ipong..hanpon lame bley gak aku pakai..huk3... :-(


[officially my number 11th mobile phone..heheheh :-D ]



***apo la nasib.. =.='

Hari sedih dan gembira~

Hari ni merupakan hari sedih and gembira..

Kenapa sedih? 
Sebab kami baru kehilangan sahabat seperjuangan yang sangat baik.. Allahyarham Dr Kamal@PakTam meninggal dunia semalam di Hospital St Vincent kira2 pukul 5.25pm..Arwah meninggal selepas menjalani bypass operation kerana heart problem..selama beberapa ketika bergantung pada machine akhirnya beliau disahkan meninggal dunia..sdey sangat dengan berita ni..sampai ke akhir aku xsempat nak jenguk beliau..sampai lah tadi semua orang ke masjid aku pulak ke uni sebab perlu jumpe dengan jumpe SV yg dah berkurun x jumpe.. :-(



Kenapa pulak gembira?
Ku terasa macam research student..huhu Erkkk...baru nak rase ke??lambatnye kan..emm yelah baru nak rase...sebab baru je propose idea..emm tahu x 6minggu rupe2 nye aku xjumpe mr SV...SV yang tolong kirekan..hehe takuttt sangat..xtau nak cakap ape..and then dalam tempoh tu aku tulis paper...propose idea..baru lah minggu ni ada kekuatan  nak jumpe SV balik..

huuu aku masuk bilik die tadi muke die bengang je..dah le email aku xreply..tapi aku terus terang je la..aku kate, I was to scared to reply anything..hehe..mmg betol pon..semenjak yang sufia kena HFM tu lame juge aku xbuat keje..and then baru seminggu lebey baru ok kena cirit birit pulak..biler duduk rumah makanye bye2  la resaerch aku..huuu sadis nye..
Seminggu lbey ni aku struggle sket..aku pop everything in the paper...and then aku propose algo..pastu tadi aku tunjuk kat sifu a.k.a SV aku tu..huuu siap die tanye lagi..u wrote this?owh thats good..ngehehe..seb baik..ok dah bincang2 die kate ok boley buat eksperimen..yessssss....sukeeeee sangat!seriously ni la yang aku tunggu2..biarla eksperiment bodo pon..tapi at least aku akan solve kan something..dah lame x rase semangat macam hari ni..huhu..seronot2..

siap dapat pesanan penaja tadi, please dont wait until six week to see me again...miahahahhaa...baik boss..lagi dua minggu saye datang yek..mau main java dulu...ngehehehe.. ;)

pape pon..untuk keluarga arwah PakTam aku doakan semoga kuat menghadapi ujian Allah ini..and untuk kawan2 diluar sana kite sama2 Al-Fatihah untuk arwah paktam, dan doakan beliau ditempatkan di kalangan org yang beriman..amin..


***berkecamuk pulak...huuu

Lukakuterubatjua :D :D

Hehehe bley x nak sengih sampai telinga..sebab dapat idaman kalbu..tujuan menempek post ini disini bukanlah atas niat ape2 ye...hanyalah sekadar KREDIT untuk ince' aren yang dah mengubati kedukaan hatiku ini..huuu ceewahhhh...

[my first APPLE~ gambar sekadar hiasan]


time kasih untuk ince' somi ku yang memahami akan keadaan laptop aku yang sangat menakutkan tu..isk isk takyah la citer banyak2 ape problem die, just nak citer yang sangat menakutkan biler tengah2 buat kije tetibe laptop shut down sendiri..dengor processor je berdengung cam mesin tebu..huk2..merana sungguh aku.. :-(

apa pon bersyukur sangat ince' aren sanggup meleburkan duitnye untuk aku..saye akan belaja rajin2 ok! ^_*


***dapat hadiah bertambah cintun..huhuhuhu... :-D

Sufia and HFM disease~

sob3...sdey je..raye2...sufia kena sindrom HFM...ape tu ye?HFM = Hand, Foot and Mouth (or Tangan, Kaki dan Mulut)

sdey sangat2 tengok..tapi bersyukur sangat cepat je dah kering and sufia xdpt yg kat mulut..dapat kat tangan and kaki je..habis melepuh2 and bintat2 air..terus demam...hari raye tahun ni sufia jadi agak cranky la sebab die xsihat...bertambah2 pulak die baru start nak jalan(so masih kemaruk lg)+ nak tumbuh gigi atas 2 btg lagi la bertambah2 die punye hangin satu badan tu...xbley ramai2 orang sket start la nak buat perangai..

hmm aku perasan sufia kena ni since sabtu lepas..mula2 nampak kat kaki je..so aku biarkan..and then hari isnin tu dah start nampak naik kat tangan..mase tu dah rase die asek nak mengamuk xtentu pasal je...maybe sebab xselesa...n then kami bawak g klinik..doktor check die kate seb baik kat mulut x kena..ye lah kalau xlagi perit kot..susah nak makan and minum sume...time ni dah start la demam and selsema die datang balik..antibodi badan nak melawan kot...

dengar2nye mmg tengah musim kat sini...and aku rase sufia dapat kat childcare..sebab ada kawan2 die pon kena lagi teruk..siap kena ulser kat mulut...uwuwuuww xsanggup woo...emm kalau nak tau yang kat tangan and kaki sufia macam ni la...

[pssssstt...ini bukan tangan sufia..ini contoh saje...hehe]

alhamdulillah sekarang dah makin ok..dah nampak kering2 pon..mula2 risau juge takut biler air2 tu pecah die akan merebak2 lagi...tp nampaknye alhamdulillah x...huuu kalau x pening gak nih..huk2..


ape pon bersyukur sangat demam pon dah xde...tinggal selsema je la...sekali kena xtau biler nak baik..adess...pape pon kite layan la ye gambar and video sufia yg baru dapat kaki nih..hehheehe...mmg betol la orang kate..biler anak pandai jalan maksudnye makin penat le nak kejau...ni pon kitorang dah pk nak pasang pagar sane sini nih..huhuhu...kite layannnnnnn.....





video



***harap2 selsema pon cepat la pergi juge...  :-(

patahhhhlah hati.. sob3 ;(


I wish I have 10billion USD in my bank account..so that I can fulfill all my wishlist! :-( :-( :-(




***sob3 ;(

Selamat Hari Raya 1432H




***huuu biler la nak balik raye kat mlesia ni..sob3

Goodbye winter, hello spring!toingggg3!

Hatiku senang sekali..hehehe
Kerana winter hampir pergi
Lepas ni dah tak bape sejuk lagi
Heater pon dah tak yah pasang hari2

Semalamku dirumah
Bersama sufia dan ayah
Buat kerja2 sekolah
Dan tgk anakku buat sepah

Hari ni aku ke sekolah
Menuntut ilmu otak kuperah
Dan hatiku cukup senang
Melihat cuaca yang cukup terang

Cantiknya bunga di sana sini
Rase nak tangkap gambar semua sekali
Lepas ni pasti byk lagi
Owh Spring I love u really! :-D



*** Spring mood and raya mood mix really2 well... ;-)

Biskut Choc Chips

hehhee..dua tiga hari ni semangat aku nak gi uni agak luntur sket...sebabnye?sebab kawan2 ramai dah balik raye...akak2 lab aku pon dah balik..uwaaa..sdey weiii..selalu ngan diorang la aku gi makan or gi surau..huuu

so untuk mengubati hatiku yg lara(cehhhhh), aku pon buat biskut yang senang and sempoi..yang xyah pakai banyak tenaga and yang paling penting kena beli butter and gajus je sebab yang lain2 da ada kat umah..emm ni sume gara2 kitorang xde duit sekrang...wakakkakaka...

so resepi nye aku tiru sini..memang senang and sedap...tak tipu punye...thanks pada tuan punye resepi ye..  :-)


Biskut Chocolate Chips

Bahan-bahan 

450g tepung gandum
1 biji telur
250g mentega
115g gula halus
110g gula perang
100g chocolate chips
3 sudu besar cocoa powder
250g gajus(panggang dan cincang halus)- aku guna suhu 200degree sampai gajus jadi brown
1 sudu kecil baking soda







Cara-cara
1)    Pukul mentega dan gula sampai kembang
2)    Masukkan telur dan pukul lagi
3)   Masukkan tepung+baking soda+serbuk koko yg telah diayak, sedikit demi sedikit dan juga chocolate chips dan kacau
4)    Masukkan gajus dan kacau lagi
5)    Buat bulat kecik-kecik dan tekan dengan garfu atau apa-apa bentuk yang disukai
6)    Bakar dalam oven pada suhu 160C selama 15 minit


yang buat penat sket oven I yang tua tu la ye...letih dok pusing2 kan tray biskut sebab biskut asek nak hangus je..huuu pape pon mmg sedap sebab manis die manis2 buah je..walaupun rupe paras nye aku buat xmenarik tapi xkesah la tu xde sape nak bagi markah pon..ngeh3...I loikeee... :-D



***sufia xde baju raye lagi..sob3...

Cara copy phone book lama ke Iphong~

Huhuuu baru2 ni ince' suami saye telah termengada2 bertukar ke iphong..miahahhaa...

... and seperti biasa aku ler juge yang kena menulung kalu ada benda2 pelik nak kena buat nih..

Ince' suami saye punye phone contacts ada beratus2..adala 500++ kot...nak transfer masuk Iphong plak xleh nak transfer direct gitu..oleh kerana hp lame ada norkiah, makanye bluetooth pon xbleh dengan cik Iphong kite..hmmm xkan nak salin satu2 kot??gulpppp..setelah membuat study2 sampai kol 3 pagi, mcm2 tutorial yang aku jumpe...sungguh complicated sekali..

tapi so far yang ini yang paling boley diterima dek akal aku..

1) Requirement: OVI software, ITune software, Ms Outlook (sume dalam PC)

2) Connect Norkiah guna cable/bluetooth ke pc, buka software OVI and synchronize contacts ke PC. Lebih specific lagi, masa synchronize tu mesti nak kena pilih option Ms Outlook ye.(Sila godeh2 software OVI itu)
This way, contacts akan dicopy ke dalam Ms Outlook.

3) Kemudian disconnect Norkiah dari pc, connect lak Iphong ke pc..

4) Buka software Itunes, nanti Iphong korang akan appear kat tab belah kiri software tu(kalau xsilap under 'Devices'

5) Klik kat Iphong, kalau korang baru 1st time connect ke Itune die akan suruh la cam register ke ape ke bende tah..korang layan jerr...hehe

6) Dah selesai tu barulah boleh synchronize contacts dengan Ms Outlook, dgn cara ni contacts akan di copy dari ms Outlook ke Iphong. Done!

Selamat mencubeee :-D :-D


***bile la kite nak dapat Ipongpong gak ni..sob3... hehe

Donut gebu gebu~



ngehehe...tajuk xbley blah...rasenye sebelum ni pernah kot tepek resepi donut?eh ye ke?ke keria ek?lupe la...hehhe ok yg penting kali ni aku nak tepek tips membuat donut(hehe sebenarnye tulis untuk diri sendiri sebab takut lupa... :-D

Ok..what ever resepi pon yang kite guna terpulang...yang penting teknik kena betol..kite kena paham kenapa kena buat camtu and kenapa kite buat camni..baru la donut menjadi gebu2 gitu.. ;-) ince suami daku adalah peminat tegar donut..die sentiasa tau donut gebu, donut keras and donut xmenjadi..kalau donut aku x menjadi maka die akan makan cume sekeping je donut tu and xnak makan dah..huuu sadis bukan??

jadi adalah penting untuk aku make sure yang donut adalah betol2 gebu...kalau tidak die akan beri komen2 percuma yang kadang2 membina and kadang2 merobohkan...wakakaka... :-D

Resepi yang aku suke gune very simple..aku tak suke ada bau telur so aku xletak telur..


Resepi donut simple gebu gebu~

1/2 kg tepung
3-4 sudu susu tepung(kalau susu xde, pakai susu anak pon boley..hehe)
3-4 sudu gula
2 sudu butter(suhu bilik)
3/4 cawan air suam(more ke arah panas) +1/4 cwn lg utk tambahan
satu peket dry yeast(6g-7g)

Cara-cara:
1) gaulkan tepung, susu and gula sampai rata

2) bancuhkan yeast dengan air suam, kacau rata...
*tips: yeast ni aktif, kite kite make sure semua yeast bertindak balas dengan air..cara yang paling mudah dengan bancuh dulu dengan air suam...ada sesetgh org gaulkan dulu yeast dengan tepung baru lah uli dengan air. aku dah pernah try cara ni. tp dari pemerhatian, ada kemungkinan ada yeast x kena pada air suam menyebabkan bila kite uli yeast tu xkembang(xaktif) pon..

3) dalam bowl tepung tadi, buat kolam kat tengah2 and tuang2kan bancuhan yeast..gaul+uli rata bersama dengan butter.

4) tambah air suam lagi kalau perlu and terasa doh terlampau keras, and uli lagi.

5) uli sampai licin and tak melekat2 kat tangan- ini penting. kalau tidak masa kite nak bentukkan tu agak susah..

6) bentukkan doh yang dah diuli dengan bentuk bulat, masukkan semula dalam bowl(aku gunakan bowl stainless steel).. dan wrap rapat2 dengan cling wrap..biarkan selama 40min-1jam
*tips: kena make sure wrap rapat2 supaya yeast dalam doh akan terus aktif- doh akan naik sampai 2 kali ganda..lepas doh dah naik tu kite akan nampak dalam mangkuk tu berpeluh2, tu maknanye yeast kite working! ;-)
*tips: masa rehatkan doh tu, kite kena make sure suhu adalah xsejuk..kalau kite kat msia maybe xde masalah sebab cuaca sentiasa panas...tapi oleh kerana cuaca kat sini sejuk, aku terpaksa letakkan bowl kat tepi heater..and oleh kerana bowl yang aku guna ada steel, die serap haba dengan lbey baik...

[ini adalah seekor penguin yg ditugaskan untuk menjaga doh..
sufia takut dgn ince'penguin ini..kuang3 :-D )

7) selepas 40min, boley buka wrap..tumbuk2 doh tadi untuk keluarkan angin kat dalam

8) uli lagi sekali untuk dapatkan doh yang sekata...

9) kemudian bolehlah dicanai dan diterap dengan donut cutter..kalau xde donut cutter boley je bentukkan2 manual..cume letih la kot(aku tension kalau buat kuih letih2 ni..kui3)

10)boley biarkan sekejap sebelum digoreng...
*tips: make sure minyak kena penuh supaya donut kite xkena permukaan kuali..nanti donut xcantik...goreng dengan api yang perlahan nau... ;-)


itulah die tips2nye...betollah orang kata...kalau nak belajar ni kena berguru...ikut buku semata mmg susah nak menjadi... :-)


***lepas ni nak buat karipap pulak..yeayyy.... hehehhe

separuh ramadhan sudah..

Alhamdulillah rase nye baru sekejap je ye..tapi dah nak setengah bulan dah masa berlalu..ingat lagi masa tu baru dua tiga hari berpuasa...aku snap gambar ni dekat parking kereta...aku rase bulan sangat cantik..berbentuk bulan sabit...nampak tak nampak x?yang kecikkk kat atas tu lah die..tup2 sekrang bulan dah nak hampir penuh...biler aku balik sekolah and amek sufia aku mmg suke tengok bulan..hari2 tengok bulan..indahnye ciptaan tuhan kan... :-)


ramadhan kali ni ape yang menarik ye? ermmm yg menariknye of coz la sufia...hehehe..bulan puasa tahun ni mmg aku sambut simple sangat..same macam tahun lepas..tahun ni lagi sempoi kot..berbuka kat opis..makan kurma, biskut and air masak..then balik rumah barulah carik nasi mlm td or roti je...dah cukup dah...alhamdulillah..

hari ni?(errr sebenarnye ni adalah post semalam...ekekeke) emm hari ni ince'aren balik awal sket..so die xmo bwk bekal..tp kesian la kalo bwk roti je sbb still kena buka kat tmpt kerja...so pg tadi aku pon buat kan la puff sket...memula nak bubuh inti sardin je sebab sonang..sekali tgk sardin dah xde stok daaa...terpaksa la buat yang susah..sebab dah offer...kui3..nak tanak aku buat la inti kentang ala2 karipap tu...


hehhee sebenarnye 1st time ni bake puff kat sini..pastu bley lupe plak nak bubuh baking paper kat baking tray tu...so habis melekat2...so versi yang ince'aren bawak tu mmg xcomel la...ekekekeke...yang aku punye 2nd round punye so cenggini la rupe die...ok la..rasa?not so bad..cume sebab die mcm oily sket kan, so terasa muak pulak..makan 2 je dah cukup dah..kui3...next time cube buat lagi.. tapi kena kurangkan minyak sebab ince'aren pon complain die makan muak..errr sampai sakit perut kot...kuang3... :-D


***mau tepek resepi donut pulak lepas ni.. 

ehem ehem ehemmmm..happy birthday!

ehemmmmm.... :-D :-D

hehe boley ke wish ke diri sendiri...

happy bithday untuk diri aku sendiri..hehehe dah xbape nak muda dah ye..huuu..kan bagus kalau umur statik kat 25 je..hehe..

sempena hari baik bulan baik ni aku berazam untuk belaja rajin2..semoga Allah terus berikan aku kesihatan yang baik untuk tunaikan tanggungjawab aku sebagai isteri, ibu and student. Semoga Allah tunjukkan jalan yang lurus untuk aku sempurnakan perjalanan mencari ilmu di bumi asing ni..Semoga Allah terus meluaskan rezeki kami sekeluarga. Semoga Allah menetapkan iman kami sekeluarga dan menguatkan hati kami untuk laksanakan ibadah2Nya dengan lebih sempurna..amin... :-)

thanks to all the warm wishes.. I wish u guys glittering days ahead..amin..  ;-)

 emm konon nak tepek gambo beday treat dari ince' aren..tapi xjadi daa...sebab nye malam tadi xjadi kuar sebab kedai xbukak pulak..ekekke..

yg ado gambo den dengan hadiah tahun ni je...hehehe kacih bee.. heee :D

tadaaaaaaaa....

my very very first Fossil bag!yeayyyy!! looking forward to have a collection of their bags in the future..hehe [big grin] :-D 

tq bee...aishiteru!!!❤ ❤ ❤



***Alhamdulillah..masih diberi kesempatan untuk merasai nikmat duni hari ni...

Selamat Berpuasa 2011




Assalamualaikum...

Saya, Ince'Aren dan si kenit Sufia mengucapkan 

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa 

kepada semua..Semoga kite dapat menjalankan ibadah ini dengan penuh keikhlasan dan diberi kesihatan yang baik untuk menjalankan ibadah2 yang lainnya..amin..



***Seb baik hutang puasa tahun dulu xterlupa nak bayau..adusss...

Sufia ku sethn sebln..mcm2 mau bikin daaa..huhu

[ooooooo..kuda ku lari gagah beraniiii...hehehe]

Ouch oucchhh..tolonggg...awat malas sangat nih..huh!nak tulis jugak nak tulis jugak..huuu.. Nak tulis jugak progress sufia..sekrang sufia da nak masuk setahun sebulan..so rase rugi la kalau tak tulis kan.. ;-)

Emm buat pengetahuan sufia belum pandai jalan lagi..but she's still practicing..hari2 kitorang wat latihan  keras kat die...ngehehe dapat la 3 4 tapak paling jauh..tu pon nak kena kitorang dirikan...huhu belom pandai diri sendiri...tapi lama2 sufia jadi mim alif lam sin gak nak practice...huu biler kitorang dirikan die buat lembikkan kaki...sabo je la..but still die rajin nak tolak walker..nanti kang tetibe je datang tolak walker sambil tersengih2 gigi 2 batang tu..ahaha..so cute..takpela xlame lagi pandai la tu jalan insyaAllah..

sekrang ni sufia dah pon minum susu toddler..kitorang masih stick dengan S26..nampak sesuai je..minggu lepas kami jumpe midwife timbang and check progress sume...huuu panjang mmg panjang..tapi tang berat tu nampak mcm xbape naik pon..xsampai 10kg pon lagi..huuu risau gak aku..xcukup susu ke xcukup makan ke budak ni...padahal aku nengok banyak je makan..sume nak bedal..pantang nampak kitorang pegang food confirm nak pau punyelah..huhuu..tapi midwife kate kalau umur sekarang ni minum fresh milk je pon dah ok sbnrnye...tapi entah la belom bincang lagi ngan ince' aren cemane..huhu

sufia kadang2 dah boley sebut ibu and ayah..especially kalau die buat2 nangis and nak tarik perhatian..huhuhu..

ok..sufia dah semakin paham arahan sekrang..and dah kenal banyak objek..toys die pon dah banyak yang kenal..kalau aku kata sleep, cepat2 carik bantal/cushion pastu tepuk2 cam aku selalu buat..pastu letak kan kepala...even kalau aku kata sufia hoot2(plush toy- hoot) nak sleep, pun die letak hoot atas bantal..hihihi comel je...tarik hoot dari jauh sebab nak kasi sleep..kejam betol ibu die ye..saje buli anakanda..ekekkee...

emm ok ape lagi ye.die semakin kuat mengamuk..kalau nak barang dah tau dah..scream lbey2 sket confirm ibu or ayah mengalah punye..kalau nak biskut pandai carik dari school bag pastu kasi kat ibu suruh bukak..aiyoo sabo je sampai jerit2 nak biskut...

ape lagi ape lagi?lately ni aku tengok die dah makin banyak aksi..aksi ulat bulu la..aksi landing2 atas cushion la..huhu dah macam budak beso lak aku nengok..hehe dah bermacam gaya dah..toys pon dah macam2 yang die pandai main..ring stacker tu pon dah terer dah susun..huhu

at this point, rasenye dah macam2 food yang aku kasi...ok kalau citer pasal main food(lunch/dinner) biasanye aku still kasi makan bubur nasi(xberair) pastu kadang lauk ikan goreng, ayam goreng..or kadang2 aku masih rebus je sume sekali ayam and sayur tu sekali dengan bubur pastu aku blend sket dengan hand mixer segala isi2 ayam and sayur tu..maksudnye bubur tadi jadi xterlalu halus la...and aku masih lagi frozen kan food die untuk 2 3 hari ke..kalau dulu aku frozenkan sampai untuk seminggu..tapi lama2 die xnak dah..agaknye muak kot makan yang sama sampai seminggu(kalau aku pon xhepi) ekekeke...kadang2 kalau xsempat masak aku kasi juge lauk telur goreng/rebus dengan nasi mashed or ape2 lah yang kitorang makan..kalau kitorang makan spageti, makan spageti la juge jawabnye..aku rase untuk umur sekrang ni sufia dah kena belaja makan makanan harian macam kite kot...so sekali2 kena selang seli la dah..xleh makan bubur je.. ;-)

ok kalau snack or breakfast lak biasenye aku kasi cereal, roti, steamed carrot/celery, custard, yogurt, biskutttsss(paling feveret) and buah2 yang lembut2 tu aku mmg da start kasi la..and kalau sembelit aku masih lagi kasi prune juice cair2 sket...hehehe mmg berkesan..

yang aku geram sket lately ni takut betol kalau nak soh  mandi or cebok..baru je nak bukak baju dah menjerit2 nangis2 xnak bukak baju..pastu panjat2 badan..sufia sufia.. awat la takut air sangat..agaknye dah betol2 jangkit penyakit malas 'm' aku kot..eekekekkee... ;-p

uhuhu itu la kot ye serba sket progress sufia...rasenye macam ada banyak lagi..cume xingat lah..puas dok pk..


***sufiaku sayang..semakin hari semakin cheeky...huuu~

Huwaaaaaarghhhh

Huwaarrrrgghhhh sakit paleeee...dah dua hari berdenyut2...patut ke aku gi check mata??haissshhhh...mahal kot..

=.=' 




***money..money...where are u?

semalam yang panic!

huhu sebenarnye ini adalah entry yg masuk draft sebulan yg lalu..a day before aku balik mlesia for conference..tapi oleh kerana xde masa nak transfer gambar..draft ni x publish2 huuu...

"sufia betol2 mengejutkan aku semalam..ya Allah macam nak gugur jantung aku..huk3..


petang semalam aku teman sufia tido pukul 4.30..and then tersedar semula dalam kol 5.40pm..time tu rumah dah gelap..dah maghrib dah..hehe aku dengan mamai nye sebab tido petang kan terus bangun untuk ON lampu..lepas ON lampu tutup tingkap sume..pastu 2 3 minit lepas tu dengar sufia bangun and nangis as usual..aku pegi bilik untuk jenguk..before die nangis lebey teruk baik aku sambut..dengan mata yang masih kelat2 tu..aku tengok darah dah bersepah atas bantal..penuh...kat muke and hidung pon dah penuh dengan darah..ya Allah terkejutnye..terus panik!xtau ape nak buat..huuu sdey nye...hidung sufia berdarah!time die bangun tu pon darah masih mengelembung2 keluar lagi..

terus call ince' aren..die kate cube letak kat kepala benda2 sejuk..huuu rumah kitorang mmg xpenah simpan ais..aku pon dok basahkan kepala dengan air paip..fyi air paip sini mmg sejuk giler..so ok la..aku basahkan tuala and bubuh atas kepala gak..ermm maybe badan die panas dalam kot..padahal semalam aku xde ON heater pon..fuhhh

kenape la agaknye ek..aku mmg perasan sufia badan die cepat panas..takleh terlebih panas sket..terus merah padam pipi tu..sian die.. :-(  "


***alhamdulillah selepas sebulan sufia da semakin sihat..selsema pon ada nampak kurang 2 3 hari ni..sekurang2 nye hingus xselebat sebelum ni..syukur alhamdulillah...

btol ke laughter is the best medicine? Part2

Halu halu haluuuu...huhu sejak entry problem sufia kat child care aritu aku xde update pape pon..tengok blog kawan2 yang lain sume dah bergerak2 maju kedepan..ada yang citer pasal progress anak, ada citer pasal beday, ada citer pasal kisah cinta baru..huhu...aku pon nak tulis juge...cume masa xmengizinkan and lately ni mim alif lam sin macam ada lbey sket...

emm susulan dari kejadian aritu tu..as expected aku menangis bagai nak gilos malam tu..uhuhu..macam ape je...sampai abes dah tenage aku..pastu esok pagi otak dah semakin clear and aku xde la merepek meraban mcm malam sebelum..thats a good thing about crying out loud..ngehehehe... :-D

pastu biler pk2 balik aku mmg takleh terminatekan sufia..kalau terminate macam mane aku nak study...wpun aku mmg selalu tak gi uni tapi kat rumah pon aku perlukan masa untuk studi..thats the main reason why I am here in this land...ermm aku akui apa yang cikgu cakap tu mmg banyak btolnye(aku mmg xpenah menidakkan pon)..cume yang xlarat nye biler kena dengar complain hari2 la..cikgu pon macam xpaham2 lagi..

so ape yang aku buat??minggu lepas hari khamis, selepas hari kejadian tu aku pon email bos kepada teacher2 sufia...aku mintak kurangkan hari and sessions daripada 4 hari ke 3 hari..at the same time aku cakap la reasonnye sebab teacher suke complain sufia itu ini and aku rase sufia belum fit la untuk ke child care selame 4 hari seminggu...and she didn't reply me(minah ni mmg lambat reply email)...so pagi tadi aku call die aku tanye la...sebabnye if request aku tu ditolak means hari ni pon sufia kena datang sekolah macam biasa...and aku kena prepare la barang2 macam baju2 and food sume..then die kate, sorry sebab lambat reply..die dah forwardkan email aku kat teacher..and it is okay kalau aku nak stick pada 3 hari seminggu..and the teacher was actually horrified with what I feel..and she has a big concern about that too..

ermm aku bukan berniat nak kenakan teacher...cume aku kena cakap dengan seseorang pasal benda ni..jangan sampai orang lain rase...u know, sometimes biler kite balik sekolah or kerja and then teacher pulak asek2 complain2 je...lame2 mmg aku rase sangat stress sampai ape pon xleh buat..hari2 asyik fikir sufia ok x kat sekolah..sufia banyak nangis x..patut x aku carik sekolah lain(yang mmg mahal kebabun)...nak antar kat orang, xde sape dah yang tinggal...huuu mmg kusut..

just harap teacher paham je situasi aku as a student ni..  :-(


***hope things will get better after this.. :-)

btol ke laughter is the best medicine?


laughter is the best medicine..tapi aku nak senyum pon xboley sekrang ni..yang aku tau sekrang ni aku mmg tersangat2 sdey..actually dah lama menyimpan kesedihan ni..cume lately ni terasa macam dah hampir sampai ke kemuncaknye kot(ke dah sampai puncak maybe)...

dah lame aku tak nangis camni..terase sangat sdey...biler every day for almost a year teacher asek complain sufia itu ini...kemuncaknye ptg tadi...muke masam..angkat sufia pon nampak xgembira, xikhlas...nampak sangatnye menyampah or maybe benci kat sufia..bercakap ngan aku pon muke sgt stress je...

ya Allah tuhan je tau perasaan aku sekrag...aku macam hampir2 nak bertekad nak terminate sufia from child care.xtau lah ape keputusannye nanti... ;(


***mmg rase sangat2 sdey...and terasa hati...

Winter Trip 2011@Mt Buller



itu diaaaa...dah semimggu lbey baru nak tulis..aiyakkkk...huhuhu mood nak menulis tarak la lately ni..huhuhu...ni kisah kami pegi Mt Buller seminggu lepas...huhu pengalaman pertama rase pegang snow...so ape perasaan?hehehe yang pertama sure la jakun..yang kedua?best la gak sebab xpenah merasa kan...yang ketige?syok gak tengok orang main tobogan...huuuu aku xmerase sebab si kecik tido kerana kelesuan..yang keempat?huhu bile pk2 balik rase xbest sangat gi biler bawak anak yang kecik lagi cam sufia...mmg kesian...uhuhu...ni pendapat aku la ye...

trip kali ni kami pergi dengan famili kak azida...hehe as usual.. :-) kami gerak dari rumah pukul 7.30am...awal pagi kena keluar sebab perjalanan amek masa lebey kurang 3jam...huuu bersyukur sangat kat area sini xde snow...kalau hari2 pegi uni kena harung snow cemane la gamaknye ye..uhuhu...untuk pegi kali ni kami sewa kete lagi..hehehehe bestnye dapat rase keta macam2..ekeke... :-D

sepanjang2 perjalanan aku tiiiidooooo aje...sebab sebenrnye badan pon xbape sihat lagi..even sampai hari ni pon belom 100% fit sebenanrye...emm lame betol demam kali ni...actually sufia pon baru baik demam teruk..kami dah bawak jalan...adehhh...

sampai kat Mansfield, pekan sebelum sampai mountain, kami turun pegi sewa baju bajan+tobogan..huuuu nak beli baju rase cam xbape berbaloi je...sebab mmg xde intention nak simpan pon...ok sewa baju sepasang baju+seluar = 29dolar, kasut sepasang $15dolar(kalau xsilap la)..tobogan $10dolar..and then dapat free tyre chain rental...sebab kitorang rent everything more that $100 termasuk family kak azida... ok juge la untuk trip yang sekali sekali camni..







then kami gerak lagi, smpai kat main gate kena bayar $36 dolar kot satu kete...sampai kat chain bay kami turun kena buat chain fitting sebab jalan mmg licin...huuu kat situ mmg salji dah penuh..ditambah lak mase tu gerimis...ya Allah sejuk giler..pastu sampai atas sket kami kena parking kete...and untuk sampai ke puncak ada shuttle bus yang tunggu...masa ni kami dah start kena pakai baju snow bagai..kalau tak pakai glove time ni mmg rase sejuk gileer....adoi...hehe and dikala ni lah sufia dah start meragam sebab sejuk sangat kot...menangis xhhenti2...huuuu aku sampai rase xnak naik dah atas tu..nak duduk je dalam kete...boley?nangis2 pon kami teruskan gak..

lepas siap2(lame gak la bersiap)sebab budak2 ni nangis2...siap sufia muntah2 lagi...uhuuu sadis betol..emm pastu baru la kami carik bus untuk naik atas..mase sebelum tu sempat lagi aku soh ince'aren pi carik glove snow untuk sufia sebab memule bawakkan glove biase jek...tak sangka sejuknye centu sekali...

kami pon naik ke atas..kat situ dapat la amek2 gambar sket...bebudak ni gi main tobogan...kononnye nak gi naik Sky Lift(cam kete kabel) kat situ...tapi memandangkan cupia nangis je kitorang pon cancel la..lagipon snow mmg lebat sangat...tak nampak ape pon kot..huhu...pastu kami join keluarge kak azida pi main2 tobogan..ince'aren pon main sekali..huuu dalam 30min pastu amni and amsyar pon dah start nangis...diikuti ngan amar jugak...hahahahha....jadi la trip ni trip tangis menangis...ekekkee...lawak betol..memula sufia pastu sume sukali..haha mase tu sufia dah lembik..maybe badan die pon xsihat sangat...pastu kena sejuk sangat centu..die dah lemah+ lesu agaknye kot...aku dah risau juge biler tetibe dari menangis2 die diamm je..serius risau...huuu rupa2nye die tertido..sebab tu aku biar je...xkesah la aku xdapat main pon..asalkan dah rase snow ok la...daripada aku main beria2 tapi anak sakit nak watpe(huuu time tu pk centu la..)mase sebelum pegi takde pulak nak pk centu...erkkk...huuuu...

kami pon xeberlama2an sangat kat atas...sebab masing2 dah menangis...mase nak queue tunggu bas tu pon ince'aren sorang je queue kan sebab yang lain da nangis tahap gaban..huuu...termasuk lah cupia ku sayang... :D kami turun bawak balik, and terus menuju ke mansfield...pulang barang2 sume and terus balik...singgah semayang tepi jalan je...and makan sat pastu terus balik rumah...alhamdulillah dalam kol.9.45pm sampai le rumah..fuhh penat tak terkate...ermm next trip?huuu tahun depan la ye...aku tak dan lah kalo nak gi tahun ni lagi..tunggu la cupi2 beso sket2...haihhh kenanngan betol...hihihihi... :-D


***insyaAllah tahun depan mesti kena rase naik tobogan gak..huhuhu

Sufia Az-Zahra sudah 1 tahun!yeayyyyyy~


Lama sungguh rasa xbersiaran ye..after balik mlesia aritu...bnyak betol program...ditambah pulak dengan jetlag+kesihatan yang xbape baik ni..Sufia pon time aku balik Mlesia kena demam teruk..sampai ayahnye cuti keje...seb baik la kak Ina still sanggp nak tolong jage...bersyukur sangat....if she can read this, Thank you so so much kak ina!

emm hari ni Alhamdulillah aku  rase dah kuat sket...esok aku jumpe SV tapi xtau nak citer ape..huuu xde progress...huhu sebenarnye nak buat special post for Sufia sempena 1st birthday aritu...tapi mmg xlarat..nak on komputer pon rase xde hati...ermm pape pon ibu and ayah doakan Sufia membesar dengan sihat mentally, physically, and sume sekali lah...u really brighten our day Sufia..u make ibu and ayah smile and cry..harap2 Sufia cepat2 pandai jalan..huhu hari2 praktis tak masih xberani lepas tangan lagi cemane ni...

3hb 7 hari tu sempat la kami jemput kawan2 datang2 makan kat umah..saje2 je..takde beria2 buat beday party pon..kire meraikan juge la beday sufia tp ala kadar je..kek pon kitorag beli kat Secret Recipe..hek3..kek express... :-D

[beday girl yang makin macam2...huuhuhuhu...time ni belom baik demam sangat]
 
[kumpulan bapak2..ibu2 duduk bersesak2 kat dapur...sian diorang..rumah ni kecik sangat...huu]
  
huhu konon2 hari tu nak pakai kaler tema pink+peach...sekali tetamu baru 3 orang sampai cik cupia dah muntah melambak..habis punah baju Cotton On 10dolah aku...ekekekkee...jadinye tinggal ince' aren sorang je la yang berpeach2an...ala2 Seth Tan gitu..ekekeke...boley?eh suke ati I la...laki I...hahahha =))

Alhamdulillah semua nye pon dah selesai..walaupun banyakkkk sangat kekurangan masa majlis tu...xperlu lah aku sebut kat sini...pape pon rase puas sebab dapat jemput kawan2 makan.. ;-) Alhamdulillah ya Allah...


***InsyaAllah nanti raye boley la buat makan2 lagi...jemput kawan2 yang xbalik je la...huuuu