Cuci telinga

Bismillah..

lama sungguh aku tak celoteh kat sini kan. pasal puasa/raya pon langsung tak ada..huhu busy sangat2 sejak balik ni.. aptb huhuhu

oklah ni edisi warm up before buat keje2 aku yang tertangguh tu. pasal cuci telinga..

[from Google]

nak dijadikan citer, sebenarnya aku mengalami telinga tersumbat sejak balik aritu. dia macam datang dan pergi..kejap kena dalam 5 6 hari kena pastu elok balik. aku pon ada beli eardrops kat farmasi and pegi klinik panel gak. sebelum2 ni aku kalau sakit pening mmg suka g klinik panel(swasta) je. sebab dekat ngan rumah. mmg sah2 pasal ear wax(tahi telinga) keras and dah tersumbat. huhu bukan sebab aku xbersihkan ye. sebab aku rajin sangat bersihkan la jadi camni..

hinggalah last week, happen lagi sekali. aku xleh tahan dah kali ni. dah la keje tengah menimbun. dahnak raya pulak tu. pastu bila telinga sumbat kita jadi pening kepala tau. sebab rasa kepala xbalance. kalau yg penah rasa maybe tau apa perasaan dia. so, aku dalam hati kata mmg takleh jadi ni. mmg aku nekad gak gi Pusat Kesihatan Universiti.

pastu hari khamis lepas aku pon pi lah..dengggg doktor kata mmg keras sangat. bahaya kalau nak cuci pon..so sekali lagi dia kasi ear drops untuk aku guna dulu lembut najis2 dalam telinga aku tu :P siap dia bebel, mesti awak guna eardrops yang beli kat farmasi tu awak guna tak betul. hehe nanti sat g pi kaunter ubat tanya akak tu camna nak guna..

Cara Guna Eardrops
So, akak tu pon dengan baik hati tunjukkan lah cara nak guna yang betul. rupa2nya bila nak titiskan dalam telinga tu make sure kita kena tarik cuping telinga kasi tegang. menurut akak tu, telinga kita ni wpun pendek sbnrnya tp dalam tu bentuk S. jadi kalau kita tarik, flow ubat untuk masuk tu jadi lagi lancar sikit. pastu dia pesan lepas tu terus tido je. jangan bangun2 balik untuk buat keje lagi.so ubat boleh terus bekerja.
 -----------------
so, seperti dijanjikan aku pon datang balik tadi. untuk check semula keadaan telinga. bila check doktor pon kata Alhamdulillah dah cantik dah. dah boleh cuci. huhuhu terus aku seram. emm sbnrnya bila aku google2 ada yang kata cuci telinga ni boleh batalkan puasa. tapi kebetulan aku mmg coti hehehhe

Cuci Telinga
huhu memula lepas aku baring atas katil tu ngeri gak tengok punya lah panjang besi akak misi tu keluarkan. adeh serammm wehh..haha tapi akak tu kata ok je taklah sakit sangat.

Pastu doktor pon datang untuk cuci telinga aku ni kan. doktor siap pesan banyak kali. kalau sakit cakap sakit or angkat tangan. aku sbnrnya tak tau apa diorang buat. tapi basically ada 3 steps la.. (i) pecahkan ear wax (ii) masuk ubat (iii) sedut ubat.

masa step (i) and (iii) tu mmg berasa la sakit dia. and yang aku perasan, mmg at one point tu akan rasa sakit. and, aku rasa doktor bukan saja2 pesan untuk cakap sakit tak tu.. bila kita sakit maksudnya dia dah takleh pegi jauh lagi. kalau terus lagi boleh terodok gegendang telinga. so kalau2 korang buat nanti, kalau rasa sakit tu terus cakap ok. jangan buat2 kuat n senyap plak :P

masa step (i) dia masuk besi tu, aduh macam grill pon ada juga aku rasa. hahahha ngeri x? pastu step (ii) dia masuk ubat untuk lembut kan earwax yang dia dah pecahkan tu and dia biar dalam 5 minit. pastu step (iii) baru la dia sedut balik kuat ubat and tahi telinga sekali

--------------
Alhamdulillah..hasilkan. terasa segarrr... ekekkee..  lesson learnt, jangan rajin2 sangat korek guna cotton bud sebab benda tu sbnrnya akan tolak dia masuk dalam. doktor kata nasib baik aku punya kes ni yg keras tu tersangkut kat tempat S tu so taklah teruk sangat. ada kes yang sampai ke gegendang dah and bernanah. tu yang bahaya and boleh sebabkan gegendang pecah kalau cuci. uhuk2 takut kan?

oleh itu, jagalah telinga anda..and nak cakap ni. aku sukeeee sangat PKU. huhuhu


***selamat mencuci. hehe

13 comments

Ira July 22, 2014 at 4:09 PM

erk..dilla, aku pun rajin cuci guna cotton buds. ear wax yg jd kes ni, jenis yg kering ke?(sorry ler klu soalan aku ni menggelikan)
and.. PKU tu apa? hehe..
anyway.. thanks share info ni..

DiLLaiLa July 22, 2014 at 5:17 PM

emm aku tak sure apa maksud ko dengan kering tu zira. tapi dalam kes aku, ear wax tu jadi termampat ke dalam. takleh nak dikorek. biasa kan macam sikit2 je kat dinding tiub telinga tu kan. ni macam terkeras dah sumbat menutup laluan telinga. cam dlm gambo tu.tp ke dlm lg...

hehe PKU tu pusat kesihatan univeristi.

Anonymous November 25, 2014 at 5:45 PM

slm puan,mohon pencerahan kos utk cucian telinga tu rm???

DiLLaiLa November 26, 2014 at 4:59 PM

wsalam..saya tak dapat nak bagi jawapan yang tepat.

tapi masa saya buat aritu FREE aje. sebab saya buat di tempat kerja, di dalam universiti(tu kira standard kerajaan jugak kot)

so, saya rasa kalau awak pegi mana2 klinik kerajaan pon sepatutnya free jugak kot.. cuma kena bayar duit daftar yang beberapa rm tu je lah.. and kena sabar menunggu sikit..

harap jawapan saya membantu..

Mizie Kechik September 9, 2015 at 5:19 AM

pku tu kt ne eh?

Anonymous September 13, 2015 at 8:34 AM

Saya mmg ada prob ni,wax telinga kanan jenis mudah keras dan terletak kat dlm hmpir ke gegendang.mmg akan keep berulang setiap beberapa tahun wpun saya seorng yg kerap bersih kan telinga.selalunya sy akan pakai sepit sbb cotton bud akan tolak wax masuk lbh dlm..pernah tnya dr knapa asyik jadi byk kali dia kata mmg ada org jenis cmtu bukan sbb tak jaga kebersihan..
Pngalaman sy,2kali pertama yg jadi sy terus refer klnik pakar ENT.dpt eardrop dulu&lepas bberapa hari dtg balik dr akan korek.seksa sbb pakai alat tu mmg sakit,dah la bising.kos rm90-160.
Kali ke3 kena sy jumpa dr klinik biasa bukan pakar ENT.mcm biasa kna guna ear drop a few days lps tu dtg cuci.& dr ni cuma tembak pakai air je!dah la xsakit,xbising,sedap2 geli je bila air tu flush telinga..kos cuma rm30.sy tnya dr tu 'so kalau jadi lg sy xpyh smpai pegi ENT ke korek,klinik biasa pun bole la?' Dr tu ckp xpyh,kat sini pun boleh..aduyai nape la lmbat tau..lps ni kalau jadi lagi sy make sure pegi klnik yg tembak air je tobat xnk kena drill dh..

Anonymous September 18, 2015 at 12:25 PM

macam saya dah masuk kali ketiga telinga tersumbat sebab ear wax dah keras.. saya cuci di klinik kerajaan je..free..tk payah bayar..tak sakit..tembak air je..rasa geli2..

fatien zain January 3, 2016 at 1:58 AM

salam.. awk g klinik biase area mane ea?? sbb semua klinik sy pg just bg eardrop je

Anonymous February 8, 2016 at 11:37 PM

Semoga lekas pulih dan kembali melakukan tugas spt sedia kala

Rohani February 10, 2017 at 9:58 PM

salam sis.. mcm mane bole detect sbb wax keras? ape rase die? sbb sy telinga kiri mmg da mcm tertutup .. rase mcm tk dengar.. ade pegi klinik doktor check tkde pape dlm tu.. clear.. die bg ubat titis je.. ketanye mgkin sbb batok tu ade rase dengung.. tp skrg mmg da tkde rase dengung ke pape.. mmg tk dnga pape tros dah.. kene pegi check balik ke guna je ubat titis tu dulu tgk dlm seminggu? hii 😁 mohon respond 😉

Azrul Amin March 5, 2017 at 11:23 AM

salam sis... kos harga cuci telinga berapa rh?

Nurizman March 18, 2017 at 4:17 AM

Tq semua..masalah Yg sama..selalu tengok di youtube pasal ni..mmg takut..tp dh berbulan sy jadi pekak sebelah..bila bercakap macam berdengung..

Nurizman March 18, 2017 at 4:19 AM

Tq semua..masalah Yg sama..selalu tengok di youtube pasal ni..mmg takut..tp dh berbulan sy jadi pekak sebelah..bila bercakap macam berdengung..