Mari cerita pasal masak

Huhu...aku rasa ni entry panas yang aku patut dah lame tulis...hmm so apa pandangan korang pasal ppuan yang tak pandai masak? mesti cam tah ape2 kan orang ppuan tapi tak pandai masak...well kitorang bukan sesaje je nak mencarik alasan n jadi pemalas..hehehe...

ok so aku akan tulis based on experience aku sendiri..aku mmg sorang yang tak reti tak terer n takut masuk dapur..:-D tapi alhamdulillah since kawen ni dah banyak improvement dah jugak..walau macam mane pon bile balik rumah mak mentua aku tetap takut nak masuk dapur(untuk masak), biasanya aku akan assist jer..aku tak tau nak terangkan cemane perasaan takut tu...tapi mmg rase serba tak kena...rase semula salah..nak hiris lada pon takut salah...nak hiris tempe pon takut besar sangat la kecik sangat la..orang yang ada 'sindrom' cam aku ni je yang leh bayangkan...huhu...kenape agaknye jadi camni ek...hehe...bile aku pk2 balik aku rase main reason mungkin pasal pendidikan awalan kat rumah(kikiki bunyi macam menyalahkan mak aku lak ek?tak ok...)hmm mari kita tengok kronologinya..

faktor 1: masa kat rumah dulu mak aku tak penah soh aku masuk dapur sebab aku ramai adik so tugas aku time tu cume jage adik2 aku n kemas umah je..hehe
faktor 2: bile mak ayah aku xde kat umah diorang xpenah mintak aku masak...sebabnye takut bahaya api memasak...takut ada yang terbakar ke...maklumla kitorang kecik lagi..
so sebelum mak aku keluar die akan sediakan summeeee sekali...nyam3...keje kitorang cume bukak periuk je carik makanan..ahaks..
faktor 3: takde sape pon nak marah kalo aku tidoooo tidoo n tidooo(wpun mase tu mak aku tengah masak)..kadang2 mak aku rimas kalo die tengah wat keje kat dapur tetibe ramai orang datang...>>so lagi la aku malas nak masuk dapur...hihi..
faktor 4: form 4 aku dah masuk asrama..jadiii kat situ mane aku dapur..kalo nak makan gi je dewan selera..kalo nak air bawak je tumbler n isi air penuh2..makan pon sooodapp...:-D
faktor 5: masuk utm, pon best juge...kuang3...keje aku gi kelas, studi, stido and tido..hehe...biler perut lapar mudah sahaja...cume pakai selipar n pegi cafe yang jaraknye cume 5minit je berjalan kaki...wowww..sungguh bahagia sekali...ahaks...
faktor 6: ini adalah point yang tertinggal sebelum ni..masa aku keje kat legenda aku ada sorang kakak yang sangatx100 terer masak sampai aku pon suke bermanja2an n bermalas2an adanya..sape lagi xlain xbukan akak tu bername kak mas...hehe>yang ni mmg btol2 malas....kiki...
faktor 7: biler aku dah kuar utm aku dah terlalu tua untuk berjinak2 dengan dapur n untuk menyukai dapur serta merta tu mmg mustahil.. mane taknye dok umah abang aku pon aku xpenah tolong masakk(hehe sori ek kak naza, bukan saye tanak tolong tapi takuttt...huhu)

sampailah aku habis master n aku kawin..barulah aku ada minat nak masak...kepada mereka2 yang nak kawen tapi takut pasal tak reti nak masak...jangan risau sebab skill tu akan datang sendiri nanti...percayalah! betolll.. sebab dulu aku pon cam korang. tapi takkan nak tunggu sampai kite dapat sijil masak memasak baru kite nak kawin ye tak...so just go with the flow..seb baik aku dapat hubby yang supportive n sanggup mkn masakan aku...(hik..mekacih abng..)

kini aku leh berbangga sebab banyak juge benda yang aku penah try..(obviously amek resepi kat internet la kan..ahaks...) so next time punye post maybe aku leh share resepi2 yang aku dah penah try ok..hmm yang latest aku masak pau inti bbq ayam..hehe kire ok jugak kot cume hubby aku kate tepung die leh try wat lembut lagi..ape pon aku happy sebab sekarang aku dah semakin happy biler berada kat dapur...=)


**D.i.L.L.a.i.L.a ~ nak jadi top chef(hehe untuk laki aku je le...ahaks)

9 comments

Anonymous June 24, 2009 at 11:14 AM

nak jadi top chef(hehe untuk laki aku je le...ahaks)
>>> untungnye laki awk.. =p

DiLLaiLa June 24, 2009 at 12:38 PM

kuang3 tau xpe...ahaks...;-)

kew_chop June 24, 2009 at 1:06 PM

aku dulu dtg jepun potong ayam pun tak reti. en suami yg tolong ajarkan. takpe slow2, kang kite leh jadik top chef kat suami kite..

DiLLaiLa June 24, 2009 at 1:37 PM

aku setujuu tu mur..mari kite berusaha bersama2...yosshhhh~~ =)

bdk bucuk :P June 24, 2009 at 1:37 PM

Chaiyokk!!!
Smga berjaya jd tkg msk yg top :)
Nnt bila ko ada ank yang suka mkn masakan ko..mesti ko lg tambah excited nk msk. Cam mak2 kita la.. kalo ank suka mkn, rajin arr dia msk.

DiLLaiLa June 24, 2009 at 1:40 PM

ha'ah ek betol juge ko cakap tu..patut la mak2 kite excited ek...asek tanye ila nak makan ape..suke makan ape..baru la aku paham sekrang...ahaks..

Anonymous June 25, 2009 at 1:44 PM

esok mlm sy nak makan ketam masak lemak leh tak? huhu

daria June 26, 2009 at 6:10 AM

kim slm ngan mamat anonymous atas ni ila.

haha tau2 je mamat
ee bg arin polah la blog juak nun :P


ila ada gamba kamek eh dibah ya weee
n saya rindu amna, si penggulong tikar yoga. ngauu


blog comel!!
n gamba avatar ngan yg kat atas tu suma kenangan siot. huuuuuuu
btw please polah facebook, alden, renu, simba etc ada dlm tu. n ada gamba konvo kita haritu

DiLLaiLa June 26, 2009 at 9:54 AM

nuwullllllllll....hahha..ke manakah kamu pergi???lama gila bah sik update blog..

owh oklah...klak mek polah facebook..but not now ok darling..skrg tok banyak gila keja..wuuuuuuuu...uhuk uhuk..