Hari Raya 2009 & New recipe...

Salam aidilfitri...

Lama betol aku tak menulis...almaklumla macam biasa la kan takde motivasi la nak tulis ape..balik2 perkara yang same je kat sini...tapi memandangkan kite masih dalam mood raye lagi so bolehkan aku tulis pasal raya kan..emm...

tahun ni first time aku beraye sebagai seorang isteri..alhamdulillah semuanya ok je...sebab kami bernikah pon dah hampir setahun jadi aku takde masalah sangat nak bergaul dengan famili sebelah husband tercayang...aku pon takde pressure sangat bab2 kena masak rendang ke hape sume tu sebab mak mentua aku sedia maklum yang aku ni tak berape PANDAI masak!hehehe..

hmm...masa hari raye pertama~ketiga aku beraye kat Merlimau dulu sebabnya ibu(mak aku betol) soh aku beraye lame sket kat batu pahat...almaklumlah abang aku kat tak balik raya..so kami kenalah beraye lame sket kat bp sebab nak berjalan2 sume mmg kena tunggu kami...pengalaman beraye rumah husband tu cam biasa je...macam hari2 raye yang selalu juge...cume aku dapat 2 pengalaman baru...1) pertama kali aku gi semayang hari raye berjemaah...hehehe...caye tak??aku dah idup 26thn ni la kali pertame aku gi semayang raye kat surau..yela kalau kat kampung halaman aku tu orang ppuan jarang yang gi surau/masjid..tapi kalau kat tempat husband ni plak orang ppuan mmg rajin g surau..lagi pulak surau sebelah umah je...rase2 dalam 10langkah je kot...so agak merepek la juge kalo aku tak ikut mak mentua aku gi kan..hehehe.... 2) kali pertama time raye beraye umah orang kena tolong buat kuih...hehe...ni gara2 kek kukus mak sedap sangat la...kek kukus mak mmg sedap and LEMBAB..jarang dapat jumpe kat umah orang yang lembab...biasanya mesti kering je...n dah terkenal satu kampung nih pasal kehebatan kek mak...betol xtipu!...huhuhu..jadi aku pon ape lagi kena la mintak resepi kan..(buat tak buat tu lain cerita la...)tapi aduss punye la complicated resepi nye...huk2...mampu ke aku aaaa??kat bawah kang aku tempel kan resepi ni ek..

ok...pas kat melaka aku balik batu pahat..so tahun ni kami sekeluarga beraye ke umah atuk2 belah ibu(cam biasa lah) pastu kami pon ada gi jb gak(sedare belah ayah)...rupe2nya dah kecoh sekmpung yang aku nak gi further study...nervous plak aku biler dah ramai2 orang tanye nih..huhu...alang2 tu kami pon lepak le bilik uda(adik aku) kat stulang..alhamdulillah die keje ok...die kate best kat tempat keje baru tu..so tak sia2 lah usaha aku selama ni...huhu...

oklah masa untuk buat kerja..bawah ni resepi ek..resepi ni tak menggunakan sebarang mesin...jadi kena senam banyak2 ye untuk kumpul tenaga..buat jangan tak buat...hehehe..


RESEPI KEK KUKUS(resepi dari mak mentua)


Bahan- bahan:


500g tepung gandum*
1 sudu soda bikabornat*
1 sudu krim tartar*
1 sudu perisa oren
buah2an campuran/raisin
telur 9 biji(asingkan putih n kuning)
500g marjerin PLANTA
2 cawan gula halus
2 cawan gula hangus


Cara-cara:

1)Ayakkan bahan2 yang bertanda *.
2)Kacaukan marjerin n gula halus sampai sedikit kembang(dengan sudip kayu)
3)Pada masa yang sama pukul putih telur sehingga betol2 kembang(kalau korang terbalikkan mangkuk pon die tak tumpah lagi)
4)gaulkan 2) dan 3) dan kemudian masukkan kuning telur satu persatu..kacau rata..
5)masukkan bahan yang telah diayak sedikit2 dan kacau.
6)gaulkan raisin dengan sedikit tepung n masukkan dalam adunan.kacau sikit2 je takut raisin mendap.
7)masukkan perasa oren.
8)Last sekali buatkan gula hangus...dalam keadaan die masih panas menggelegak masukkan dalam adunan tadi n kacau segera(untuk elak gula dari jadi keras)
9)Jangan lupe panaskan periuk pengukus ye!


Cara mengukus:

1)Dah panaskan periuk?
2)masukkan adunan tadi dalam loyang bersesuaian. Sebelum tu griskan dulu dengan sket marjerin n tabur tepung.
3)Bila dah tuang, wrap loyang dengan plastik(kalau mak aku gune plastik kedai tu je) n tutup dengan tudung periuk(aku rase boleh kot kalau wrap dengan aluminium foil tu)
4)Kukus selama 4 jam..jangan sekodeng kek tu..nanti bantat plak..hehe...
5)Kalau kurang air tambah air mendidih ok..jangan guna aku sejuk...


Selamat mencuba!


**DiLLaiLa~~ SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN...

2 comments

bdk bucuk :P October 2, 2009 at 12:15 PM

dilla, krim tartar tu canne ek? aku nk try la resepi mak mertua ko tu. cam best je.

DiLLaiLa October 2, 2009 at 12:58 PM

krim tartar tu die serbuk putih..cam soda bikarbonat juga...botol die pon lbey kurang soda bikarbonate..selamat mencuba..hihi..=)