Hari yang busy!

Salam satu Melesia..hehe...

Hari ni merupakan hari yang busy buat aku..and I really think that every weekend in Bundoora was such a busy moment for almost all Bundoora team members..Padahal arini takde aktiviti pon..tapi aku tak baring wpun sekejap pon(hehehe nampak sangat biasenye suke buat lembik2 n suke carik peluang untuk baring)..

Apa aku buat arini eh?Hmm..we started our day at 8am(hehe bangun lambat of course) sebab malam tadi balik lambat gi majlis baca yassin kat umah kak dayah...kalo org jawe kate 'yassinan' gitu..hehe...

So pagi tadi kitorang sarapan roti canai segera + sambal tumis ikan bilis kering kegemaran enche' aren..hehe pagi tadi chef bertugas adalah enche' aren sendiri..and aku hanye membantu mane yang patut..lepas je sarapan enche' aren terus ke preston market beli barang2 basah..aku malas la nak ikut..sebabnye kalo mengikut pengalaman lepas je balik market mesti le aku nak pitam2 le..mual2 le..tu yang malas nak melayan tu..huhu so baik aku dok je umah...banyak lagi benda lain aku leh buat..

Sementara bos besar outstation sekejap aku pon memulakan operasi mengemas barang dan umah..haruslah ye kena kemas balik umah ni..insyaAllah next week selasa kami akan masuk umah sendiri..so sungguh struggle sekali aku sampailah kol 2 lbey kot aku mengemas..hehe...baru dapat separuh rumah..xpe besok sambung lagi ye Dilla..chaiyookkk!!..

pastu enche' aren dah balik..tapi aku tak masak lagi..haha..sian orang tu dah le penat gi market..balik2 dapur masih tunggang langgang..n lagi teruk aku masih rendam lagi periuk nasik bekas makan semalam...wakaka..hampess sungguh aku..

aku pon ape lagi..cpt2 la buat2 ape yang patut(alaa aku nak masak awal2 pon ayam belom sampai umah lagi cemane nak masak...kui2...alasan baikk punyaa)..hari ni tengahari aku masak ayam paprik ngan tomyam udang..wpun barang2 xcukup..kire halal lah tu ape yang ada kan..yang penting enche' aren makan banyak..ke sebab die dah lapar sangat aa..wakaka bukan sebab sdp sbnrnye..ahaks..walau ape pon aku tetap rase paprik tu sedap wpun daun limau purut xde..serai pon bubuh satu je..mahal wooo serai kat sini..sebatang 1 dolah..sungguh mahal sekali..paste tomyam yang kitrang beli ni pon ok..tapi manis sket la..ok la tu..name pon tomyam style siam kan..so sawadikap lah ye kalo nak dapat rase melesia tu tunggu balik mlesia lah...hehe

lepas makan tu gi la dapur jap..(bukan nak basuh pinggan pon..huhu sebab nye sabun basuh pinggan dah abes..kena tunggu gi coles lah jawabnye)..sekali tgk2 banyak nye keledek kat dapur ni..aritu rase beli cam sket je..nak goreng macam bosan je..baru aritu buat keledek goreng(pastu badan aku banyak angin padan muke aku..huhu)...jadi otak aku pon start la berputar2 n berpintal2 memikir ape nak wat ngan keledek tu ek..ada la 3 4 ketul gitu...nak buang cam sayang..kat sini barang2 makan mmg kitorng pakai semaksima yang boleh..mahal beb..huhu...hmm kalo wat keria pon cun jugak ek...tapi aku xreti n xpenah buat pon..ape lagi..myresepi.com lah jawabnye..jumpe resepi cam banyak la plak adunan die...adehh...sapo nak makan kalo banyak sangat...jadi aku msg ibu tanye cemane nak wat keria..hehe..jadi aku pon pakai resepi ibu je..sonang..takyah timbang2 pon...pakai instinct sendiri je..hehe...

jadinyeee....tadaaaaaaaa.....ni la keria aku...




enche' aren kate sangat lah ok(wpun aku rase cam liat skettt je)..biasala tu name pon 1st time kan..ermm nak tulih ke eh resepi kat sini..alah tulis je lah ek..bukan kena bayo kat sape2 pon..hehe..(bayo kat mak aku la)..aku tulis ni ikut sukatan yang aku buat la k..

bahan2:
   keria direbus sampai lembut(agak2 dapat 2 mangkuk kecik after dilenyek nanti)
   garam sket
   tepung dalam 3/4 mangkuk(mangkuk yang same ok)
   gula

cara2:
1. lepas dah rebus keledek tu toskan dulu keledek tu..pastu lenyek..tadi aku sukat keledek lenyek aku dalam dua mangkuk..mak aku kate kate kalo keledek dalam dua mangkuk tepung nye jangan sampai satu mangkuk takut keras...gitu la lbey kurang..
2. pastu bubuh garam..garam tu sesedap rase la..agak2 setgh-1 sudu kecik ke..jangan masin sangat darah tinggi nanti..hehe..
3. gaulkan dengan tepung n uli sket2 je..ibu kate kalo uli sangat nanti keria jadi liat biler dah goreng..
   **hehe patutla pon aku rase keria aku liat sket...hmm mane taknye aku uli2 asek lembik je so aku pon tambah la tepung sket2..hmm mmg kena tambah sket2 pon tepung ni kalo perlu kalo x susah nak gentel jadi roda nanti..
4. pastu buat la roda keria korang..pandai2 la ye cemane nak buat pon..kalo korang rase masa buat tu cam huduhhh je..xpe jgn risau nanti dah goreng xnampak pon huduhnye..hehe..percayelah...sebab aku gentel pon huduh gak..wakaka
5.pastu bolehlah digoreng ye puan2 sekalian..dinasihatkan buat deep fry la kalo x aku takut cam xmasak gitu..
6.lepas dah goreng kena prepare untuk sira lak..
7.takde la susah mane sira ni rupenye..dalam kuali bersih masukkkan 4 5 sudu gula n sikit air..masak gula tadi sampai die likat sket...pastu masukkan keria yang dah korang goreng tadi..gaul2 ok sampai sume bhgn keria kena gula n sampai gula tu nampak cam bertali2 baru tutup api.
8. pas matikan api gaul2 lagi sampai gula kering n dapatkan sira gula yang sdap itu..hehe...

selamat mencuba lah ye..

emm lepas aku nak berpenat2 membuat keria sekali enche' aren ajak gi epping lak..gi amek free train ticket sempena christmas ni..plannye nak gi ararat..hehe aku pon xtau le kat mane tempat tu..ikut je..kalo kesihatan mengizinkan insyaAllah boleh je redah..

pastu balik singgah umah kak sham jap..hehe die soh makan sekali..alhamdulillah...kenyang kami petang tu..lepas tu kami pon balik lah..ni aku je sampai umah lepas singgah coles jap(beli pencuci pinggan beb)..

aku pon dah kepenatan sangat ni..nak semayang jap...bye2..



**DiLLaiLa~~sedang membina kembali semangat..go dilla go..go for it!hehehe...

2 comments

kew_chop December 20, 2009 at 8:49 PM

bestnye wat kuih keria tu. sejuk2 camni mkn apa pun best kan. betuila, dok merantau ni jarang sekali nk membazir makanan kan, mahal...

DiLLaiLa December 20, 2009 at 9:37 PM

tulah barang makan mahal ek mur..huhu kat sini kena la belaja berjimat cermat..tapi kan kat sini tengah summer..kat sane winter ek?