Detik kelahiran Sufia Az-Zahra =)

Lamanya rasa tak berblog..rase cam rindu pulak..hehe dekat 2minggu kot..ermm semenjak bersalin hari tu rasa cam malas je nak update pape..lagi pon masih busy lagi nak sesuaikan diri dengan kehadiran si kecik Sufia ni..siang tido malam berjaga..huhu nak buat cemane..baby pon xkenal lagi siang or malam..so sementara ni kite layan je lah..insyaAllah nanti dah lame2 sikit mesti makin ok punye waktu tido bb.. :-)

Hari ni umur Sufia cukup 11 hari..pagi semalam kami bawak Sufia pegi Mercy Hospital untuk check up for thyroid..sebab ibunya ni kan ada thyroid masa pregnant dulu...so terpaksa la jugak anak ibu ni kena test darah jugak..sian si kecik..kena tembak kat kaki ye..bak kata nurse tu..ur baby wont remember anything, but u will..mmg pon..rasa kesiannye tadi tgk Sufi kena amek darah..aritu masa nak discharge from hospital pon dah banyak dah amek darah..macam2 test diorg buat.. :-(

Bile ke Mercy semalam..terkenang balik detik2 masa nak melahirkan baby Sufia 11hari yang lepas..24jam aku duduk dalam wad..huk2..betol2 menahan sakit..sampai dah takde tenaga..mengantuk n letih tak terkata..ermm kalo nak ikutkan sebenarnye kalo org lain yang xde masalah takde la kena tahan dalam wad lame2 sangat kat sini..biasanye diorang akan suruh ibu balik rumah semula n tunggu contraction datang every 5 minutes barulah diorang boleh admit ke hospital..tapi oleh kerana aku yang GBS +ve so terpakse la aku ditahan..apa GBS tu? emm GBS tu stand for Group B Strep...a type of bacteria yang actually x bahaya pon untuk wanita...Dr Louise penah kata kebarangkalian utk dapat bug ni lbey kurang 1:100..huhu so kirenye aku antara insan yg xbertuah tu lah..uhuhu..unfortunately bug ni bahaya untuk baby..so untuk mengelakkan any infection pada baby diorang perlu supply IV antibiotic masa aku nak bersalin..

Bila ingat2 balik haru jumaat lepas adalah hari yang sangat panjang...sedey..down..sume ada..rasa macam kenapa la lame sangat tak keluar2 baby ni ek..tapi walau cemana pon alhamdulillah sume dah selamat..kami bersyukur kehadrat Allah dikurniakan baby yang sihat, sempurna, comey(macam ibu die..haha silalah muntah!!! :-p )...

So aku coretkan kat sini kronologi2 sepanjang detik baby Sufia dilahirkan..walau ape pon detik2 ni akan sentiasa terpahat dlm hati..

2 July 2010, 12.20am :
Aku cakap ngan ince' Aren>>bang saya rasa pinggang saye ni macam sakit sangat la..kat bhgn belakang ni..emm saye nak baring dulu la ye..(hehe time ni aku rasa ince' Aren cam dengar xdengar je sebab die tgh layan facebook..huahua)

2 July 2010, 12.30am :
Ince' Aren masuk bilik..tetibe aku rasa macam ada air suam kat seluar..mengalir2..aku terus menjerit suruh si suami bukak lampu..sah! air ketuban dah pecah..dengan terketar2 ince' arin call Mercy Hospital untuk book birthing suite and inform yang aku ni GBS +ve..

2 July 2010, 12.45am :
Kami sampai hospital..tunggu jap dalam 2 3 minute..n then masuk dalam wad kecik..sebab diorang nak confirmkan particular and prepare untuk aku terus masuk birthing suite..time doktor check kat bawah tu samaada air ketuban dah keluar habis ke belum..die kena clearkan everything..takut baby lemas katanye..emm midwive plak carik urat kat tangan kiri aku sebab kejap lagi nak masuk antibiotic..every 4 hours diorang akan supply antibiotic tu..cucuk2 xdapat2..sampai 2 tempat dia cucuk..muke die pon dah merah padam dah rasa bersalah kat aku..huhu last2 doktor buat kat tangan kanan..xsampai 30saat pon die buat dah jumpe dah..hmm sabar je lah..sampai la ni tangan kiri aku masih lebam n sakit dibuat si midwive tu..huhuhu

2 July 2010, 1.00am :
Aku masuk birthing suite 5..aku tengok muke Ince' Aren..sian die..penat balik keje tak ilang lagi..dah terkocoh2 gi hospital..mata die dah macam bijik saga dah aku tengok..tapi die tetap teman aku..ermm duduk dalam wad tu..mmg rasa sungguh special..haha..pas ni balik Mlesia lom tentu aku merasa dok wad camtu lagi..walaupun bersalin kat hospital swasta sekali pon..ngehehe...best betol service kat sini..bilik dah la besar..lengkap dengan toilet..satu birthing suite satu org je duduk..n then yang paling best masa bersalin 2 orang boleh masuk temankan kite..




Time ni midwive yang jaga aku nama Amy..die start supply antibiotic..n then diorang decide untuk induce aku terus walaupun time tu actually sakit contraction mmg langsung takde...diorang takut infection pada baby sebab air ketuban dah pecah..so perlu induce serta merta and paksa contraction datang..so diorang induce dengan cara masuk hormone dalam air..sepanjang 24 jam tu diorang masuk air kat aku..hmm time ni mmg sekejap sangat rasa sakit tu tetibe kuat..sebab diorang masuk hormone dengan kadar yang banyak..aku pulak asek nak terkencing aje..sebab banyak sangat air masuk badan..kejap2 aku panggil midwv sebab nak gi toilet..hehe..

2 July 2010, 3.30am :
Buat kesekian kalinye aku gi toilet..aku tak ingat dah kali ke berape..n then right after aku lepas qada' hajat tu tetibe something yang menakutkan happen..all of the sudden heart beat Sufia turun mendadak dari 120-160 terus ke 50..ya Allah time tu tuhan aje yang tau perasaan aku..takut sangat3....5 6 org midwive datang kat aku..check tu check ni..pastu doktor pulak datang check bape dah bukaan..xde bukaan lagi..doktor kate kalo berterusan camni aku kena emergency g C-section..huahhh sdey nyeee...  :-(  tapi takpe asalkan baby selamat..emm lepas diorang bincang2 diorang decide stop kan dulu induce..nak kasi aku and baby rest..so diorang akan start semula induce bile waktu siang tiba..sebab diorang kata takut terpaksa Ceaser, kalo malam2 ni ramai staff takde so agak terbatas sket...diorang dah tak kasi aku makan ape2..air je boleh..sebab takut kena Ceaser..malam tu dari pukul 4am sampai 7am sempat juga aku tido dengan lena..ince' aren kate siap dengkur2 lagi..die je tak tido..sebab die kata die takut dengar ppuan bilik sebelah terjerit2..haha...

2 July 2010, 8.00am :
dalam hati aku bagusnye kalo baby kuar hari jumaat ye..moga2 dapat bersalin hari ni.. :-)
time ni midwive dah tukar jadi Erin..muda lagi budaknye..student midwive kalo xsilap aku..tapi sangat baik and peramah..banyak kitorang tukar2 citer sambil2 aku kena induce tu..huhu..time ni relax sket sebab diorang supply hormone tu slow2..gradually increased..start from 10ml..ke 20ml and seterusnye..selang bape jam sekali ada midwive/doctor yang akan check dah bape cm bukak..

2 July 2010, 1.00pm:
aku dah start letih yang amat..mulut dah kering and pecah2 sebab rasa badan tak cukup air and tenaga..ince' aren turun beli lemonade..tu je energy booster yang aku leh amek..lain2 tarak boleh..time ni contraction mmg dah start datang and agak kuat..tapi alhamdulillah aku leh handle lagi..emm bersyukur sangat2 sebab Kak Sham datang teman..cayangg Kak Sham..selain ince' aren, Kak sham la yang banyak comfortkan aku..huk2..jasamu takkan dapat kulupakan Kak Sham..


2 July 2010, 5.00pm :
Erin pon dah balik pukul 3 tu..sekarang dah tukar midwive lagi..namanya Osborne..wah die ni kasar ya ampun..budaknye terjal2..tapi hati baik..die asek kate baby ku stubborn girl..huhu geram aku..emm tetibe aku rasa down sangat..hari jumaat bakal berakhir..tapi baby belum keluar lagi..sdeynyee..termenangis sekejap  :-(  Osborne nak check dah bape bukaan..2 kali die try buat, tapi aku dok lari2..die dah start hangen..huhu..abes tu nak wat cemane die buat kasaq sangat..pastu senior midwive datang...owh..lembutnye die..die check pon aku tak rasa sakit sangat pon..best nye kalo die yang jage aku sampai aku selesai bersalin..hehe..bile check bukaan baru 2.5cm..huk2 lambatnye lagi nak tunggu 10cm ye..

2 July 2010, 8.00pm :
doctor datang check dah bape bukaan...diorang kate baru 3cm bukak..huwahh..lambatnye...aku dah longlai..mmg takde tenaga..pegi toilet pon kena ada orang paut bahu sebab takut rebah..pastu doctor kata condition aku macam sangat lemah..takut kalo aku asek menahan sakit je aku takde tenaga dah nak push baby nanti..so doctor bagi pilihan samada terus pegi C-section or amek epidural..emm pilihan yang susah juge aku nak buat..emm kalo Ceaser possibility bilangan anak up to 3 childs je..so kami pilih epidural..tu pon lepas kak sham tolong call kan kawan2 die yang doktor O&G baru aku cam yakin sket..

2 July 2010, 8.30pm :
diorang buat epidural kat aku..emm sakit ke?tak sakit pon..n tak rasa ape pon..cume tetibe je biler diorang pasang salur kat belakang badan aku, aku rasa cam sejuk2..ubat tu dah mengalir kot..emm epidural ni lbey kurang cam bius la..separuh badan bawah rasa kebas je..tak rasa ape pon..ais yang sejuk pon aku tak rasa..even nak kencing pon aku dah tak rasa dah..sebab tu diorang pasang beg air kencing kat aku..dalam hati aku time tu..korang buat lah ape pon..asalkan aku nak baby selamat..

2 July 2010, 11.00pm :
diorang check lagi bape dah bukaan..diorang kate dalam 7-8cm..alhamdulillah..dah tak lame dah kot dalam hati aku..ermm unfortunately epidural tu macam xbape berjaye sangat..dah hujung2 tu machine suuply ubat tu buat problem pulak..haihh..saba je lah..so still aku rasa sakit contraction tu..hehe time ni mmg la aku dah terjerit2 sakan..silap2 lagi kuat dari orang bilik sebelah kot..hehehe...kat sebelah aku ince' aren dok pegang tangan aku..sambil dok baca2..aku pon sayup2 je dengar die baca ape tah..kak sham pon pegang tangan aku..huwaahh sayang kamu berdua..huk2...midwive buat dekk je biler aku dok jerit2...kui2..

2 July 2010, 11.45pm :
midwive Caroline dah siap2 barang..die kate aku cam dah ready nak bersalin..ince' aren kate die mmg rasa tak tentu arah time ni..huuu...Caroline soh aku tarik kat peha..aku rasa dah tarik kuat dah..tapi sbnrnye xkot...huuu tenaga takde dah..dah hampir habes..biler contraction datang, die soh aku push kuat2..hehe...aku tak reti sangat..sebab jarang kena sembelit kot..so jarang2 meneran..kikiki.. :-D hehe ku rasa sungguh hampeh sekali time tu..tapi Caroline tetap cakap..good job dear..keep it up..hehe terus aku bersemangat..ermmm tapi dek kerana keletihan sempat juge aku terlelap dalam sela masa nak kena push tu... :-D

3 July 2010, 12.29am :

push punye push..alhamdulillah baby Sufia selamat dilahirkan..rupa2nye Sufia nak tunggu tarikh 3hb juge ye..tu adalah tarikh EDD ku yg asal..emm terus terang aku cakap aku xrasa sakit pon masa Sufia nak keluar tu..sebab sakit2 contraction yang dah berbelas2 jam tu dah lebey sakit lagi..tau2 je dah nampak separuh badan..n dah dengar Sufia menangis..owh anak ibu dah keluar ye..alhamdulillah, bersyukur sangat2..kami berdua selamat..

[Sufi with Cik Sham lepas kuar dari perut ibu :-) ]


[Sufi in deep sleep..penat dia berjuang dgn ibu kan sayang...emm ayah ni pasang beanie kite tak betol la ibu..huhu]



[puteri ibu..]


[my room for 3days]

[with Osborne..she's nice isn't she?Erin janji nak datang tapi xdatang..]


[let's go home dear.. :-) ]

mmg betol2 hari yang panjang..kalo dikenang2 balik mmg perasaan jadi bercampur baur..huuu...ape pon ibu & ayah akan berusaha sedaya upaya untuk besarkan Sufia Az-Zahra kami sebaik mungkin.. saaaaayang sangat kat puteri ibu ni..muahhh...



***Lepas ni banyak lagi benda yang kami kena belajar nampaknye.. chaiyokkk dilla!! chaiyokk ince' aren!!! ;-)              

4 comments

kew_chop July 14, 2010 at 2:41 PM

lebih kurang time aku nak bersalin maira dulu pun lama cenggini gak.. huhu ngeri bila ingat balik.. apapun semua dah selamat n bb itu sgt comel!!

ikanbesh July 14, 2010 at 2:59 PM

ya allah dilla..
takut aku bace..
tapi bile lihat sufi yg comel ni..
semua xrase dah kan..
comel bangat anak ko
jeles aku tgk ko weih....
nway sufi auntie zana tak sabar nak jumpe..
muka same mcm ko dila..

liza July 14, 2010 at 7:55 PM

ko rasa apa ku rasa.. huhu.. sama2 la kita mencorak anak2 kita menjadi insan berguna dunia akhirat...

DiLLaiLa July 15, 2010 at 11:28 AM

mek mur: patutla org kata, kalo pk2 sangat pengalaman bersalin mmg xnak mengandung dah..huhu..tapi xboley la pk camtu kan..anak kan penyeri..;-)

zana:ala ko jangan la takut zana..pengalaman org kan berbeza2..hihi..insyaAllah turn ko nanti senang..mudah2an..

liza: ye..sama2 lah kite..n sama2 lah kite berjaga malam ye..hihi