Ayam grilled black pepper

Ini adalah edisi laporan masakan dimalam hari..hehe..

Saya baru mencube ayam grilled black pepper..and hasilnye boley dikatekan wowww...(uhuhu nyesal baru try sekarang..maksudnye OK le tu)..malangnye saye pon dah xingat saye dapat dari mane...sebab banyak2 sources..bahan marinate and sauce dapat dari source yang berbeza..and resepi ni saye dah ubah suai ikut bahan yang ado and cara yang saye rase mudah..hehe oleh kerana takut terlupe so saye tepek kat sini la ek.. ;-)

OK..ayam black pepper ni kami makan dengan nasi ayam..nasi ayam sempoi je..hehe asal boley..tapi ince' aren kate ok la not bad..huhu..sauce tu pulak, actually mula2 aku try resepi lain..tapi aku rase macam pelik..so aku buang and try yang lain..huhu..membazir ek.. =.=' (sila jangan tiru perbuatan ini)


Ayam Grilled Black Pepper and Nasi Ayam Sempoi2an

Marinate ayam:
4inci halia, 8biji bawang putih (blend) and bahagi kepada dua bahagian.
Separuh keluarkan dari blender untuk masak nasi.
Bakinya(dalam blender)- masukkan:
2 sudu serbuk black pepper,
2sudu besar sos tiram,
2-3 sudu besar madu,
separuh kiub ayam,
sikit garam-blend semua sekali. Perapkan dengan ayam yang dah dibersihkan. Perap sekurang2nya 1jam.
*Bakar dalam oven yang dah dipanaskan sekejap, suhu 200degree selama sejam. Aku suka bakar dengan bahan marinate sket(curah sket kuah marinate atas tu)-lepas stgh sejam, terbalikkan ayam.
Lepas sejam kalau bahagian bhgn luar nampak xkering, boley pindahkan ke grill sekejap, 5-10min ke..

Black Pepper sauce:
3sb mentega-cairkan dalam periuk.
3sb tepung gandum-masukkan dalam periuk and masak sampai buih2..
Kemudian masukkan:
150ml susu segar
150ml air panas
1/2-3/4 kiub ayam
1/2 sb kicap pekat
3/4sk cuka
3/4 sb lada hitam
(bahan2 ni boley adjust ikut kesesuaian rasa). Gaul rata and masak semua sampai pekat. Kalau masa nak makan tu sauce dah sejuk and pekat sangat, boley masak sket dengan air masak panas.

Nasi ayam:
Sukat beras(rendam sekejap kalau guna basmathi)
Sukat air untuk masak nasi-gunakan air yg panas sket)
Larutkan kiub ayam dalam air(yg disukat)-sesedap rasa.
Panaskan 2sb butter dalam periuk, tumis sekejap baki yang telah blender td. Masukkan beras, kacau kemudian masukkan air dan garam. Masak dalam periuk nasi.



Hidangkan dengan lettuce, tomato and timun. Kalau rajin buat la sket sup ayam kosong.

Gambar takde ye..sebab semua dah selamat dingap..hehhe...Sekian, Terima Kasih..



***lakiku kate-jimat 30dollah..huhu..

7 comments

liza February 12, 2012 at 9:08 AM

Untungnya suamimu dpt isteri yg rajin dan pandai masak.. Huhu

DiLLaiLa February 12, 2012 at 9:23 AM

hihihi saye rajin kadang2 saje..and saye xpandai masak..tapi pandai tgk resepi..kikiki

Nazariah February 12, 2012 at 2:48 PM

boleh cuba ni...cuma abg msh tekak jawalah la, mcm kurang minat sikit aym2 grill ni...huhu...akak je yg suka pun x best juga kan..ehm..:(

DiLLaiLa February 12, 2012 at 3:02 PM

hihi sekali2 boley la kot buat kak..saye rasa kalau buat selalu pon jadi xsedap kot..
buat je suprise..abg sure bedal je kot..ekekeke..

bhn2 tu untuk makan dua org tau kak..so kalau nak masak banyak kena lebihkan la ek..especially yg marinate tu..

Nazariah February 12, 2012 at 4:48 PM

heh la..hik3..ok2 InsyaAllah time free2 sikit nnt akk try...

Ira February 16, 2012 at 11:49 AM

cam best je dilla.. erm.. kalo guna microwave blh ke? haha.. aku ni bab2 masak kureng sket..

DiLLaiLa February 16, 2012 at 12:38 PM

hik3 aku xsure la ek zira..sebab aku xpernah masak pakai microwave lg..microwave aku jenis yg tua..dah nak roboh dah..kikiki..
kalau pakai electric oven org buat kek or kuih tu rasenye ok..hihi