baking has never been so easy!

at last! iskkk...

impian nak punya breadmaker sendiri dah jadik kenyataan..hoho dah lame tuuu berangan nak beli..tapi duit tade huu...tgk sini

akhirnye..berjaye juge aku meleburkan duit sket(hehe tak tau la duit yg mane aku leburkan..duit sendiri ke duit laki den..hik)belasah je lah.. and pagi tadi semangat berkobar2 nak try..malam tadi dah buat siap2 water roux untuk lembutkan roti tu...

so pagi tadi..ni lah die resepinye... ;)
 

Doh Asas Bun Manis
[copy from JintanManis pdf tutorial..thanks ye kak ros..:)]

Cara-cara:
*Pukul telur and asingkan dua sudu besar untuk glaze.
*Ikut arahan BM masing2
1)Ikut BM ku: masukkan yeast dulu, bahan2 kering and last sekali bahan liquid. tekan fungsi Dough and Start.
2) Bila dough dah ready, keluarkan dan tumbuk2 untuk keluarkan angin.
3) Bagikan kepada bebola kecil(ikut saiz yg diingini)
4) Rehatkan 8minit.
5) Bentuk bebola tadi dan isi dengan filling kegemaran. susun jarang2 sket atas baking tray yang dah dialas dengan baking paper.
6) Rehatkan lagi hingga naik dua kali ganda(aku rehatkan 15min) and panaskan oven 180degree.
7) Bila dah ready nak bakar, glaze dengan baki telur+2sudu susu segar+air sket+madu sket), jgn sapu awal2 sangat nanti rosakkan doh roti(ikut tips jintanmanis)
8) Bakar selama 20min. Aku terpakse tambahkan masa sket, sebab oven kat rumah ni mmg sengal2 sket...hehe...
9) Kalau dalam tempoh bakar tu nampak bhgn atas dah mula nampak perang, tutupkan atas roti tu dengan aluminium foil.
10) Siap! hehe..boley sejukkan and simpan dalam bekap kedap.. :-)


[dpt 12 biji]
[hepi sampai sengih2 tgk roti ni..hehe]

hasilnye sgt best..gebuuuu aje..tapi filling die aku gune kaya roti yang tak bape sedap(sbb tersalah beli and dah 2 3 minggu xhabis2 makan) so tu jelah yang buat kurang puas hati..yang lain mmg da bom lah resepi tu..resepi tu la yang best bukan nak kate aku pandai buat...huhuhu...kalau nak resepi roti yang hebat2, silalah ke blog kak Ros JintanManis ye.. ;)

actually ni bukan lah 1st time aku buat roti..dah kali ke 3 kot..cume ni 1st time pakai BM..and hasilnye mmg lain dari uli pakai tangan..kalau uli sendiri sekejap je aku dah letih..kikiki..mane la doh nak cantik..

hihi so kire ok la ni..aku nye stress yang semalam tu pon dah kurang sket..so malam ni kite berjuangg!! heeee ;)


***lepas ni nak buat perisa strawberi pulak..huhu

3 comments

Nazariah February 6, 2012 at 11:55 AM

wah dah beli jugak...boleh la meRoti je lepas ni..akak donut pun pakai BM, malasnya nk pakai tgn..hihi..

DiLLaiLa February 6, 2012 at 3:30 PM

hihi harap2 dikurniakan kerajinan la kak..kalau xjadi tukun la pulak kang..kikiki

Ira February 8, 2012 at 3:29 PM

tahniah2.. tgk pn da rasa cam sedap..kan best kalo dpt makan..