Toilet training - Part 2

Alhamdulillah dah 2 minggu dah. Nampaknya dah berjaya. Wpun bukan 100%. Wpun waktu malam masih pakai nappy lagi. Tapi OK la tu. Yang penting dia dah paham dia xleh kencing suka hati lagi. Almost every day kalau aku bawak dia kencing dia akan cakap "Don't wee wee on the bed, don't wee wee in the nappy, don't wee wee in the panties, don't wee wee on the tilam". Alhamdulillah sangat2. Kecuali dia memang malas sangat2 gi toilet or ralit sangat2 dengan toys dia baru lah terlepas kencing dalam suar.

And yang paling penting sekali, biler nak berak automatic dia akan ke toilet. Regardless dia pakai nappy or panties. Actually kalau kencing pon sama. Dia akan buka nappy/panties sendiri and terus duduk atas toilet seat. Biasanya kalau berak dia akan senyap2 je terus gi toilet sendiri, bila dah sudah dia akan jerit "Ibuuuu water pleaseeeeee" huhuhu so, kalau ibu tengah tido pon akan terjaga la sebab dia dah boleh jerit. kalau dia terkencing dalam suar dia akan tau rasa bersalah and buat2 konon2 nak brush teeth(pegi bilik air), pastu gi kencing then barulah dia akan bitau ibu sambil angkat panties, "Ibu, wet. Very busuk" :P

Yang paling best setakat ni kalau kami kuar pon dia takkan kencing dalam suar. tapi untuk pre-caution kami pakaikan pull-up pants tu so takdelah takut terkencing kan. Sebabnya dia pon belum "tamat pengajian" lagi. hehhehe


Apa pon aku bersyukur sangat digerakkan hati beli tangga yang mcm comel je mcm cantik je ni huhuhu and murah jugak masa beli tu dalam 20dolar camtu. And thanks ayahnya sebab belikan. hehhehe.. And bersyukur juga Allah gerakkan hati aku untuk toilet training sekarang. Alhamdulillah lega. Walaupun aku mengaku masa mula2 tu mmg agak susah, tapi semua parents mmg akan melalui stage ni kan? ;)


***dia = my baby Sufia :) 

2 comments

liza November 22, 2013 at 11:47 PM

dila, macam geli je dgn toilet chair anak ko tu.. hehe

DiLLaiLa November 23, 2013 at 12:27 AM

uikkk awat geli??awattt?hahahhahaha