Cuti cuti Langkawi with family - June 2014

Post ini telah ditulis pada bulan June. hahahhahahha... tapi xpublish2 sebab gambo x transfer2.. :p silakan baca kalau lajin.. nanti aku upload gambo from hanpone ye...


Aritu kami jenjalan pi langkawi. memang bestttt...wpun sekejap giler pegi. 2hari 2 malam je hehehhe...yang penting this time kami bawak ibu. first time ibu naik kapal terbang. insyaAllah ada rezeki umur panjang xlah terkejut kalau dapat ke Tanah Suci. aminnn

kapal terbang kami hari Khamis malam jumaat sebab Jumaat iols kat Johor kan tak koje. tapi hari khamis and ahad tu iols amek cuti jugak sebab nak prepare2 etc. sebenarnya kitorang beli tiket ni dah tahun lepas lagi. hahahhahaha lama kan. masa tu AA buat promotion so sebat jelah dah alang2 murah. kebetulan pulak kami bayar pakai duit OZ so time tu kena dalam 120dolar je camtu pegi balik untuk 5 orang. hahaha mmg tak rasa kan?? so cuti2 kali ni kami bawak isha(my youngest sista) and ibu. and sorang lagi adik yang belajo kat Unimap tapi minachi ni naik feri ajolah adenye from perlis nun. huhu

ok lah meh lah kita ke ringkasan and gambar saje ek..sesaje tulis untuk kenangan:

Khamis(290514) : parking kete kat KLIA2 (kapal sepatutnya berlepas pukul 9.30 tapi delay sampai dekat kol 11 kot..cam hampeh je menunggu). dah le mata dah ngantuk giler n penat giler dah. baru nak pegi dah penat.huhu

sampai Langkawi, owner Homestay datang jemput. abg ni mmg best. mmg lebih kurang je dia. kitorang sewa kereta waja dia jugak, dia kasi rate murah je RM60 sehari. time tu padahal cuti sekolah. patutnya mana nak dapat harga tu. pastu rumah pon ok sangat2..sangat selesa..harga pon dia kasi harga murah untuk time cuti sekolah. kitorang dapat rate biasa je. mmg bersyukur sangat2.. mudah2an makin murah rzeki abg zul. kalau ada sesapa berminat bolehlah hop ke laman ni ye.

Jumaat(300514) : pagi ni kami pi Island Hopping. kalau nak booking island hoping boleh la pi sini. kitorang booking satu bot sebab pi ngan family abg jugak. so bot itu kami yang punya hehe.. kalau survey2 tu kira murah la. sbb byk blog yang letak harga tinggi lagi..

emm mmg hoping sungguh la. aku actually dah penah rasa dah so takde la rasa exsaited sangat. tapi mmg niat nak pi jalan2 bawak ibu je. hehe namanya pon percutian ala2 bajet gitu. kih3..mula2 kami pi tgk view Dayang Bunting tu dari jauh. macam ni..

plan dari rumah mmg dah tak mau pi dah turun tasik dayag bunting. sebab penat yang amatttt..dah tau sangat dah. tapi semua orang semangat la pulak.so aku turun la jugak.

ok lepas tu kami pi tgk diorang feed the eagles pulak. namanya pon LangKawi kan. mesti lah byk Helang. Helang tu pon mmg ikon utama langkawi kan.

last sekali kami pi Pulau Beras Basah. enjoying the water and the view. kitorang bawak bekal nasik lemak. and sambal telur. ok sambal telur tu ibu yang masak semalam siap2 kat rumah k hehehe. jangan xtau aku siap bawak piuk nasik lagi sebab kebetulan homestay tu kami dapat yang xde dapur. so payah la pulak nak masak2 kan. bebudak ni suka la main air laut.sufia je penakut air. hahahhaa dia mmg dari kecik takut ombak :P

balik tu semua terpengsan sekejap. mmg penat giler oiii. sampai rumah dekat pukul 2 kot. so aku cakap ngan ibu kalau xlarat xpelah lepak jelah kat kat rumah. ni namanya cuti santai2..hehe tapi ibu kata takpe tido sekejap nanti kol 3 kuar balik. so memasing tido lah especially yang anak2 dara ni hah. paling lambat sekali. aku dah kuar masuk rumah bape kali memasing baru nak bangun. adeh

petang tu kitorang jalan2 pi The Zone, pastu merayap carik Haji Ismail Group(HIG) kat Pekan Kuah.  sila lah cari HIG ni ye. mmg glemer untuk soping kat Langkawi tu. huhu.. tapi kalau harga coklat kat The Zone pon harga byk yang ok. emm apo lagi. soping cekelat je la.. kitorang xdela beli apa sangat pon sbnrnye serius tak tipu. kalau nak ikutkan orang lain pi langkawi kemain borong lagi. kitorang? hahahha coklat pon bape je. and aku beli dulang satu, tu jelah kot. and kain pelekat sikit... itu pon habis dekat 500. orang lain soping giler tu bape la abes agaknye ye..huhuhu

pastu petang sikit kitorang pegi Dataran Helang ni. memula berpusing2 la jugak nak carik parking, xtau nk masuk kat mana. rupa2nya kena masuk kat jalan sebelah parking jeti feri tu. sabar jelah..


malam tu kami tak pi mana2. dok rumah je. sebab memasing dah penat. oh ye lupa nak kabo, kami sempat belasah durian lagi balik dari Kuah tu. sedap sungguh la deroyan dia..alahai tapi gambo xde plak..


Sabtu(010614) : Sebelah pagi kami kami meround2 pi Makam Mahsuri. Ibu seronokla kat sini sebab dapat tgk rumah lama2. byk la barang2 lama dalam tu. kira mengimbau kenangan silam la gitu. ihik

Pastu kami pi Beras Terbakar. Betol la orang kabo, mmg dah tadaq pon beras je. ada lah dia display satu pinggan je.. hahhaha sabar jelah..tapi nasib baik lah situ ada byk kedai jual kain, baju etc kan. so menarik la jugak untuk aku. sempat la aku beli baju I Love Langkawi untuk anak dan diri sendiri :D

pastu tghr tu kami balik rumah balik. patutnya kami dah kena kuar dari homestay time ni sebab malam kang dah nak balik KL pon. tapi kan aku dah kabo, abg zul ni mmg best. dia xkesah pon kitorang lepak sampai ptg sebab kebetulan mmg xde orang sewa pon. terima kasih byk la kat abg zul naa..

petang kami kuar balik pi naik Cable Car. bayaran masuk adalah RM15 ye. diulang RM15. asalkan uols tunjuk IC malaysia hehe.. kalau jumpa kat blog ka mana ka tulis RM30 tu, yang tu mmg harga standard. tapi kat kaunter mmg dah tulis siap2 kalau malaysian mmg RM15 je.

naik cable car kali ni aku rasa penat sikit sebab beratur punya la panjang orang. almaklumla cuti sekolah. pastu salah turun pitstop plak. dah kena beratur byk kali. hahaha..pastu plak jambatan kat atas tu diorang tgh buat maintenance so xdapat la spend masa banyak kat atas.

huhu itu ajelah cuti2 Langkawi kami. ringkas n padat tapi smpt cover sume yang penting2 hehehe..balik cable car kitorang antar adik(si Idot) pi jeti. yang lain sume tunggu kat rumah. lepas maghrib gerak pi airport.

kami sampai KL dalam kol 11.30pm pastu gitu gini clear dkt kol 12. pastu ince' aren drive balik BP. kol 4.30am sampai umah ibu. adoiii mmg ngantuk giler laaaa...seb baik Ahad tu cuti. mmg aku aku zzzzzzzzz jela..huhuhu


***tahun depan leh wat lagi hehehe. nak pi mana pulak ye? ;)

2 comments

Ira December 7, 2014 at 9:07 PM

aku g bulan 8. tak sempat update lg.. hehehe..
kene update gak ni sblm abis 2014..
masa ko g cable car rm15 lg ek.. Aku g hr tu da rm20. dia mskkan skali tiket skydome.

bakers burn January 19, 2015 at 3:25 AM

lenkali kalau nk pg lg bleh try tengok pakej2 kt blog sy..