Donut gebu gebu~



ngehehe...tajuk xbley blah...rasenye sebelum ni pernah kot tepek resepi donut?eh ye ke?ke keria ek?lupe la...hehhe ok yg penting kali ni aku nak tepek tips membuat donut(hehe sebenarnye tulis untuk diri sendiri sebab takut lupa... :-D

Ok..what ever resepi pon yang kite guna terpulang...yang penting teknik kena betol..kite kena paham kenapa kena buat camtu and kenapa kite buat camni..baru la donut menjadi gebu2 gitu.. ;-) ince suami daku adalah peminat tegar donut..die sentiasa tau donut gebu, donut keras and donut xmenjadi..kalau donut aku x menjadi maka die akan makan cume sekeping je donut tu and xnak makan dah..huuu sadis bukan??

jadi adalah penting untuk aku make sure yang donut adalah betol2 gebu...kalau tidak die akan beri komen2 percuma yang kadang2 membina and kadang2 merobohkan...wakakaka... :-D

Resepi yang aku suke gune very simple..aku tak suke ada bau telur so aku xletak telur..


Resepi donut simple gebu gebu~

1/2 kg tepung
3-4 sudu susu tepung(kalau susu xde, pakai susu anak pon boley..hehe)
3-4 sudu gula
2 sudu butter(suhu bilik)
3/4 cawan air suam(more ke arah panas) +1/4 cwn lg utk tambahan
satu peket dry yeast(6g-7g)

Cara-cara:
1) gaulkan tepung, susu and gula sampai rata

2) bancuhkan yeast dengan air suam, kacau rata...
*tips: yeast ni aktif, kite kite make sure semua yeast bertindak balas dengan air..cara yang paling mudah dengan bancuh dulu dengan air suam...ada sesetgh org gaulkan dulu yeast dengan tepung baru lah uli dengan air. aku dah pernah try cara ni. tp dari pemerhatian, ada kemungkinan ada yeast x kena pada air suam menyebabkan bila kite uli yeast tu xkembang(xaktif) pon..

3) dalam bowl tepung tadi, buat kolam kat tengah2 and tuang2kan bancuhan yeast..gaul+uli rata bersama dengan butter.

4) tambah air suam lagi kalau perlu and terasa doh terlampau keras, and uli lagi.

5) uli sampai licin and tak melekat2 kat tangan- ini penting. kalau tidak masa kite nak bentukkan tu agak susah..

6) bentukkan doh yang dah diuli dengan bentuk bulat, masukkan semula dalam bowl(aku gunakan bowl stainless steel).. dan wrap rapat2 dengan cling wrap..biarkan selama 40min-1jam
*tips: kena make sure wrap rapat2 supaya yeast dalam doh akan terus aktif- doh akan naik sampai 2 kali ganda..lepas doh dah naik tu kite akan nampak dalam mangkuk tu berpeluh2, tu maknanye yeast kite working! ;-)
*tips: masa rehatkan doh tu, kite kena make sure suhu adalah xsejuk..kalau kite kat msia maybe xde masalah sebab cuaca sentiasa panas...tapi oleh kerana cuaca kat sini sejuk, aku terpaksa letakkan bowl kat tepi heater..and oleh kerana bowl yang aku guna ada steel, die serap haba dengan lbey baik...

[ini adalah seekor penguin yg ditugaskan untuk menjaga doh..
sufia takut dgn ince'penguin ini..kuang3 :-D )

7) selepas 40min, boley buka wrap..tumbuk2 doh tadi untuk keluarkan angin kat dalam

8) uli lagi sekali untuk dapatkan doh yang sekata...

9) kemudian bolehlah dicanai dan diterap dengan donut cutter..kalau xde donut cutter boley je bentukkan2 manual..cume letih la kot(aku tension kalau buat kuih letih2 ni..kui3)

10)boley biarkan sekejap sebelum digoreng...
*tips: make sure minyak kena penuh supaya donut kite xkena permukaan kuali..nanti donut xcantik...goreng dengan api yang perlahan nau... ;-)


itulah die tips2nye...betollah orang kata...kalau nak belajar ni kena berguru...ikut buku semata mmg susah nak menjadi... :-)


***lepas ni nak buat karipap pulak..yeayyy.... hehehhe

4 comments

liza August 15, 2011 at 11:34 PM

tang penguin tu yg lawak. heheh...

nmpak menarik tp mcm leceh je. huhu

DiLLaiLa August 16, 2011 at 10:50 AM

kikiki..tu je caranye die xkacau doh aku liza.. haha

ermm rasenye xde la leceh sangat..cume yg aku tulis tu more ke tips kot..tu yg jadi complicated..hihi

Ira August 16, 2011 at 10:56 AM

bgs la tips ko dilla. blh la try bila2 rajin.. hehe..
tgk gmbr donut ko tu terliur dibuatnya..

DiLLaiLa August 16, 2011 at 11:46 AM

selamat mencube zira!=)

lupe pulak, org kata butter tu utk lembutkan donut..ye kot..
pastu salut dengan gula halus time donut masih2 panas2 sket ek barula gula lekat.. ;)