Hujung minggu aku takde keje lain...bosannyeeeeeee.....

seperti biasa...hari sabtu adalah hari masak memasak sedunia...hari ni lah timenye aku nak masak benda2 yang aku teringin nak makan..lately ni aku rasa selera makan aku bertambah2...especially kalau waktu siang...huh takut aku..jadi xheran lah ye kalo aku ada macam benda2 nak makan yang masih duduk dalam wating list..sori la ye kalau terlampau banyak sangat entry pasal makanan kat dalam ni..masalah nye..tu lah benda yang aku paling suke buat masa skrg ni..hahaha

emm minggu ni aku buat nasi ayam...actually aku buat semalam..tapi semalam apsal tah kena sakit kepala plak..jadi malas pulak nak update blog..hmm..resepi ni aku amek kat dalam blog kak naza...hehe as usual la kan..and setelah aku try terbukti yang resepi ni mmg meletup!...huhu...macam nasi ayam Pak Ali parit raja pon ada gak aku rasa...wahahaha...perasaan sungguh ye tuan2 dan puan2..

hmm bezanya dalam sos tu aku bubuh kan sket cili api warna merah...hehe sebabnye laki den mmg giler pedas..so enjoy la ye gambar bawah ni..resepi pon aku copy ke sini..senang nak buat rujukan lain kali nak masak..hehe(mekacih kak naza)..=)

hmmm..gara2 dah makan nasik ayam banyak sangat..plan kami nak gi uni n singgah Target nak beli "belly belt" pon terpaksa dibatalkan sebab mata terus ngantuk..n kami pon tido..hahaha...



Bahan-bahan



Untuk nasi
3 cawan beras
2 sudu butter (marjerin pun boleh)
satu inci halia dikisar,
3 ulas bawang putih dikisar
air rebusan ayam
Garam


Untuk rebusan ayam
1 inci halia dikisar,
3 ulas bawang putih dikisar,

Bahan untuk perap ayam sebelum digoreng atau dibakar
3 sudu sos tiram,
3 sudu kicap,
2 sudu besar madu
2 inci halia dikisar,
3 biji bawang putih dikisar.


Untuk sup
1 biji bawang besar,
sedikit rempah sup,
air rebusan ayam,
Garam
Serbuk perasa


Bahan Untuk Sos
4 biji lada merah(and cili api sket),
2 ulas bawang putih,
1/2 inci halia,
2 sudu sos cili,
Garam,
Gula

Bahan Hiasan
Daun sup
Bawang goreng


Bahan-bahan lain
Salad
Timun
Tomato

Cara- cara memasak ayam

Rebus ayam bersama halia dan bawang putih hingga ayam separuh masak. Angkat ayam dan perap bersama bahan perapan paling kurang 10 ~ 15 minit. (Lagi lama lagi sedap). Kemudian goreng atau bakar ayam hingga masak.


Cara- cara memasak nasi

Tumis bawang putih dan halia menggunakan marjerin @ butter. (Tumis dalam periuk nasi).

Bila naik bau, masukkan beras yang telah dibersihkan. Kemudian masukkan air rebusan ayam (menigikut sukatan seperti masak nasi biasa) Garam secukup rasa. kemudian masak seperti biasa.

Cara membuat sup

Tumis bawang yang telah dikisar bersama rempah sup. Masukkan air rebusan ayam tadi. Garam dan serbuk perasa. Masak sup seperti biasa. Hias bersama daun sup dan bawang goreng untuk rasa lebih enak dan bau yg lebih wangi.

Cara membuat sos

Manakala untuk sos pula, blend cili merah bersama halia dan bawang putih. Masak bahan tadi , kemudian masukkan sos cili, garam dan gula.




owh ye..ptg sebelum tu pulak aku tetibe nak makan bubur sum2..nyam2...ni gara2 tgk blog kak julie la ni..hehehe...seb baik la bubur sum2 ni sangat senang nak buat...15 min dah siap..hehe tgk lah tu..gambar pon comot..dah xsabo nak makan..xkuasa nak hias cantek2...hihi...



 Bahan- bahan

tepung beras 1 cawan
santan 3 cawan
garam secukup rasa
(p/s: tepung dan santan dlm kuantiti 1:3)

seketul gula melaka
2 atau 3 sudu gula pasir
air


Cara- cara :
Masak tepung, santan dan garam menggunakan api yang kecik. kacau sehingga likat(benefit: boleh menguji kekuatan otot lengan..ngehehe)...sambil2 mengacau boleh rasa sket2 dah cukup garam belum..kalau aku suka yang lemak2 sket..bile dah betol2 likat maksudnye dah boleh tutup api..(dinasihatkan time panas2 tu terus masuk dalam mangkuk kecik supaya die sejuk dalam keadaan yang cantik..haha..x macam dalam gambar aku tu..baru cedok dari periuk terus makan)..hehe

untuk kuah: masak gula mela, gula pasir, air(bergantung kepada kepekatan dikehendaki) dan jika ada masukkan daun pandan(optional)..masak sehingga mendidih..after dah masak, tapis air gula.

sekarang dah boleh di ngap..=D



**DiLLaiLa~~masih tercari2...meowwwww....

6 comments

nazariah February 7, 2010 at 2:39 PM

Hihi, betul takla resipi ni best kan. Dah baper org rasa jgk ckp cmtu n ada plak suh hantar m'sia hall n ada plak yg suruh buat katering. Sedang dlm pertimbangan utk diketengahkan (Bisnes). InsyaAllah...

DiLLaiLa February 7, 2010 at 5:11 PM

wowww..ape lagi kak naza..peluang baikk tu..nyam3...sos tu buat pedas sket baru terangkat!=)

Herman February 7, 2010 at 5:19 PM

haha...hari ni kami pekena nasik ayam lagi. Actually hari ni plan nak buat program BBQ group sini, tapi cuaca tak mengizinkan. So, ayam terlebih2 plak, apa lagi...

liza February 7, 2010 at 11:45 PM

gila rajin ko puan dilla.. untung laki ko.. huhu

DiLLaiLa February 8, 2010 at 12:28 AM

huhu teringin beb...dok jauh dari mlesia ni membuatkan teringin nak macam2..haha(alasan baikk punyaaa..) takut kempunan baby aku nanti..hik

kew_chop February 8, 2010 at 2:51 PM

sedapnye..