Preparation sebelum berangkat~

Salam semua,

bz betol aku rasa lately ni..membaca yang takde penghujungnye(adehhh...) specific tunnel yang aku nak masuk ni pon belom decide2 lagi ni wehh..risau2..padahal dah 2 bulan ni..hmm anggaran baru sebulan la kot(sebab bulan pertama tu lbey banyak abes masa untuk settle down..hehe sedapkan ati sendiri)..sekarang ni aku rasa graf aku dah bergerak sket berbanding a few weeks ago..xpe2..GO FOR IT DILLA!

akibat kebizian aku before this membuat kan aku btol2 tlupe nak update a few info pasal preparation sebelom berangkat ke sini..sekurang2 nye satu masa nanti kalo aku baca blog ni leh juga aku imbau kenangan silam..ngehehe...

Oklah jadinye a few things yg mungkin boleh membantu before pegi la k..especially untuk yang nak ke ostoleya..tmpt lain xsure leh pakai x..(ini suggestion shj)


Perkara 1:  Barang2

actually ada a few things yang ramai suggestkan aku untuk bawak masa before pegi aritu..and of course lah takleh nak angkut sume masa naik kapal terbang kan..sebab sorang cume leh angkut max 25 kg je..so korang pandai2 la nak budget..kena lah post sket before pegi tu..carik lah mane2 member yang korang senang nak access kat sini..so pos sebulan awal pon bagus juge..


i. hmm...perkara yang ptg mestilah korangnye buku kan..xkan sume buku rujukan nak beli kat sini..so mane2 yang rasa wajib tu kena la bawak..

ii. electrical appliances : disuggestkan juge bawak barang2 elektrik yang kecik2 n tak menyusahkan(dan tak MAHAL sgt) cthnye macam iron, periuk nasi, blender(actually sini pon leh beli tapi 1st time sampai byk nak pakai duit wooo...so kalo ada peluang berjimat tu amek la peluang ye sementara sempat..tkt menyesal je..).. jgn lupe juge bawak extension wire(4 in 1) sebab nanti korang nak cucuk kat sini kepapale plug sini lain..kalo rajin backup juga at least satu atau dua plug converter(hehe lupe lah name standard die ape) >>sebab tempat cucuk plug tu lain antara kat mlesia ngan kat sini...nanti korang sampai2 mesti nak charge laptop kan..?so memang haruslah kena carik benda ni..

iii. barang makanan : kalo nak pos rempah ratus tu boleh juge sket2..tapi diingatkan ye..ostoleya sgt strict dgn product2 dairy n product yang dalamnye ada clove..so takyah la pos rempah sup tu..takut tak lepas pulak..rempah2 make sure di pek baik2 n mesti ada ingredients in english di luarnye...kalo nak bawak barang2 mknn asas sket pon boleh juge..tapi xyah la hantar banyak2 sangat ye..takut ter over load la pulak..lg pon benda2 tu sume senang je nak carik kat sini..belacan dan cencaluk pon ada dijual di sini...heheheh...

iv. Kalau rasa nak bawak Sabun taharah utk samak pon bgs. Korang cari lah sabun taharah yg mmg berguna utksamak barang2 keperluan yg kita beli terutama alatan dapur (2nd hand). kat sini korang jgn terperanjat pulak kalo kena beli periuk belanga bekas2 orang pakai kat GARAGE SALE...terpakse la beb..sini idup macam PPRT..kalo nak beli baru semua mmg xlarat la..hehe...kecuali kalo ada duit lbey kalau beli baru pon, tak da problem...lagi satu sini style orang beli baju 2nd(macam bundle kat mlesia)..almost sume org pon mcm tu..

v. Computer related products are not cheap! Bawak USB hub, card reader jika perlu, external hard disk (yg ni tak mahal sgt kat sini) or pendrive utk kegunaan sekolah(bg yg ada anak sekolah)..Jgn bawak kertas A4 putih utk printing, lepas daftar kat faculty,boleh amik free saja ...xyah nak penuh2 kan kotak sangat ye...membazir..huhu..

vi. Also, kalau ada anak, bawak pampers. Sini mahal sikit 
 
   
Barang yg murah kat sini
1) Printer - lebih murah dari catdridge printing!>>tapi of course kena pandai carik la
2) Pakaian utk musim sejuk (melbourne ni cuaca pelik, sekejap sejuk, sekejap panas.. ampeh).
Sini boleh beli di kedai 2nd hand (commercial). Sunday siap ada 20% discount kalau bawak student card. tapi kena juga at least ada selai baju yang korang leh pakai terus takut sampai2 terus sejuk..menggigil plak korang kang..

Advice from a friend of mine:
*put every declared items in a box/bag separated  from other items. Print a label (itemize semua benda) and tampal kat kotak/beg tu. We did exactly that. The officer didn't even border to open the box, alhamdulillah.
*kalau nak pos barang, make sure jgn terlebih 20kg.Terlebih 2gm, pos m'sia akan reject (take no risk).
Guna kapal, guna flgiht mahal gilos.. Diorang bukak kotak. Silap2 barang tu akan hilang atau tertukar... (dah jadi)
*make sure korang declare everything at the tullamarine melbourne airport. So, when U declared them, officer kat situ senang paham. Again, jgn bawak brg banyak sgt. Nanti menyusahkan..Tapi, kalau nak bawak banyak jugak, terpulanglah.




Perkara 2: survey kereta 2nd hand

actually terpulanglah kepada yang empunye badan sama ada nak beli kereta atau tidak..bg yang single mungkin xde masalah kot..sini pon train n tram ada banyak..so bleh naik public transport je..cume bg yang dah berkeluarge tu perit sket la..nak beli barang dapur kedai bukan sebelah2 rumah je..hehe..kadang nak g klinik ke...kalo ada anak sekolah nak kena antar gi sekolah lagi..

emm ada beberapa cara untuk korang carik kereta 2nd ni..
1) iklan dari kawan2 di sini..cth ada org mlesia yang nak balik..korang beli la kereta diorang..
2) kat website..cthnye macam url kat bawah ni(copy dari blog hermantino..opss i'm sorry..kui2.):
3)survey bile sampai kat sini(terjah je kedai2 kereta 2nd kat sini)



Perkara 3: Lesen memandu

Lesen memandu Malaysia boleh diterima pakai di ostoleya. Namun, anda perlu mendapatkan terjemahan lesen ke dalam bahasa Inggeris yang disahkan oleh Pegawai Atase MSD (Konsulat Malaysia).

Macam aku pulak..aku dah minta surat pengesahan rekod lesen memandu dari malaysia siap2..so sampai sini takde la kecoh2 lagi..aku buat di JPJ bp(or mane2 JPJ pon)..bitau diorang kite nak ke luar negara...sebab tu nak surat tu...



Perkara 4: survey rumah

bagus juge kalo dah start survey2 rumah idaman kalbu..boleh budget harge n location yang korang nak..=) contoh url:

Perkara 5: temporary accomodation
just nak ingatkan bg yg dah nak terbang tu...make sure ada la orang yang boleh jemput di airport ye..and satu lagi survey2 rumah sementara yang korang leh sewa sementara kat sini..lagi bagus contact student2 yang dah ada di tempat tu..biasanye diorang leh tolong...


Ok...tu je la kot yang aku ingat buat masa ni..harap membantu..insyaAllah kalo aku ingat aku update lagi..daaa...


**DiLLaiLa~~ need an energy boost!

2 comments

Anonymous February 5, 2010 at 11:46 PM

Salam..Dila ni erk..
Ni kak thasa, kita ada jumpa kat kedai three kat LTU hari tu..
Waa..pandai masak rupanya, sedap2 gambar dlm blog ni

-K Thasa Kingsbury-

DiLLaiLa February 6, 2010 at 12:47 AM

owh saye ingat...saye ingat..kak tasha aleh kan?(eh betol x?takut salah name je)..emm bukan pandai masak la kak..baru belajar masak..jgn tertipuuu..sbb tu dok asek tgk resepi..hahaha..