50% halal ke?hehe

errr sebenarnye nak baca paper...taaapiiii...dok pk nak start dari yang mane..pastu terus bukak ebay plak..pastu bukak fb plak..pastu bukak blog plak..hehehe ini lah yang terjadi kalau faradilla duduk rumah..hehehhee habuk pon tarak... :-D

hehe saje je nak share satu gambo ni..gambo dari negara jiran..tapi aku pon x sure betol ke ada produk ni..ke org edit2 pakai photoshop je?huhu xkesah la tu..yang penting pada aku kelaka..hehe ;-)

[50% je halal ok!!50% lagi xhalal..ahakss]

lately ni banyak betol kuar isu halal haram kat mlesia..naik seram pulak jadinye...dari isu Kluang kopitiam tu(ape name die ek lupe aaa) pastu kisah KFC plak..sekrang ni issue Secret Recipe...satu persatu kuar...kalau nak kate pelik, pelik la juge..negara Islam yang bercita2 nak jadi hub makanan halal tapi at the same time masih lagi ada masalah dalaman, kesangsian dengan halal and haram ni..padahal ni benda2 yang org makan hari2 ni tau..jangan main2...

duduk ditempat orang membuatkan aku lbey cermat dalam nak pilih makanan..baru kat sini aku paham yang sekecil2 zarah babi dalam makanan pon pengeluar sepatutnye listkan dalam ingredient die..

kat sini ada juge pengeluar sijil halal, namenye AFIC..tapi xmudah nak jumpe and range x la banyak...sebab muslim  kat sini cume minoriti kecil..so most of the time kami beli barang kami berpandukan pada E-code..padahal kat mlesia lagi aku dah tau e-code ni tapi xpenah guna pon..sebab kebanyakan barangan makanan kat mlesia takde pon e-code ni!!Why???sekrang ni baru aku rase E-code ni btol2 penting..dengan code ni kite decide sendiri, pikir sendiri patut x kite amek makanan tu..bukan org lain..bukan kite ikut2 cakap org..kalau dah sah2 code tu duduk dalam list yang mengandungi babi and alcohol so jgn la kite amek..

bawah ni adalah e-code haram and shubhah yang senior2 kat sini dah compile dari email2 yang komuniti melayu forwardkan kat sini..


[hitam-haram, peach-shubhah]
Ni lah list yang kami pakai kat sini...sebelum ni ada lbey lagi..tapi semenjak ada a few updates and perubahan dah jadi yang dalam table ni je lah..xtau lah kalau kat tempat lain same atau x..tapi sepatutnye standard kot..list ni asalnye di compile dari list2 halal guide and from community muslim sebarkan dalam forum2..Wallahua'lam..kite cube yang tebaik saje untuk jaga ape yang kite makan..


***dari makanan menjadi darah daging kite..

2 comments

M@Ri@M May 26, 2011 at 4:12 PM

50% halal mmg lawaks la kn.
tp kn ila....kt msia actually byk sgt berita yg diserbakn tu cm propa jek.cth cm secret recipe.org yg mula2 dpt news terus fwd tnpa cek pn kesahihan nye.bile akak bukak website secret recipe..bukak site jakim..mmg ada sijil halal jakim.yg jd org kompius,company yg kena tarik sijil tu...menggunakn perkataan secret recipe dlm nama kek dia. tu yg wt compius. org msia plak suka amik & fwd tnpa cek. tu la mslhnye.pape pn mmg kena pastikn dlu la mknan yg kte nk mkn tu halal ke idak..sbb jd darah daging kte kn :-)

DiLLaiLa May 26, 2011 at 9:34 PM

tu la pasal kak yam..rase macam byk yang propa je..biler jadi benda2 camni org kebanyakan cam kite ni jadi was2 pulak dengan JAKIM..betol ke x betol diorang filter our food and sahkan halal tu..