It's Chilblain!

Yups its called chilblain...ape tu? yang gatal kaki aku tu la...sdeyy sangat2...

benda ni happen especially kalo kat negara yang sejuk je..makin cuaca sejuk die akan jadi makin worst..ya Allah menakutkan kan?

aku baru balik check up kat sepital..regular checkup untuk baby actually...so alang2 tu aku tanye sekali pasal kaki tu..confirmkan balik benda ni sebab pregnancy ke..or xde kaitan pon..lagipon aritu GP kan ada prescribe pill untuk legakan gatal..boleh ke aku amek sebenarnye..tak bahaya ke..?tu lah benda2 yang aku nak tanye kat Dr Louise..

bila aku bukak je socks..die belek2..n die kata.."it's chilblain dear!"..huk2..mmg sah ape yang aku search kat internet..doktor kata benda ni happen bile blood vesel kite terkejut..terlampau sejuk and then bertukar jadi panas...contohnye bile aku tido dalam quilt kaki jadi panas sket..so bangun pagi pijak lantai sejuk, kaki jadi sejuk..so kapilari darah terkejut and die shut down..atau pon contohnye memula kaki aku sejuk pastu bile mandi pakai air suam maka die pon akan rangsang gak kegatalan tu..hmm tu yang jadinye macam tu..kuar merah, gatal, bengkak, and joints kat jari kaki tu mmg sakit..lately ni aku rasa die cam dah getting worst sebab dah membawa ke tapak kaki...bagusnye dr louise ni..die boleh explain tau kat kitorang yang jakun ni..aritu gi GP diorang pon xtau nak cakap ape problem kaki aku ni..hampeh betol...

so cemane nak buat ek..louise kate biasa nye mmg cara natural je boleh balik..caranye dengan maintain suhu..jangan kasi panas or sejuk..kena pakai clean and dry sock sepanjang masa...and die suggestkan pakai cotton sock sebab aku cakap kat die bile kaki aku berpeluh die akan merenyam tahap gaban punye..aku dapat rasa Louise tau perasaan aku sekarang sebab die kata when she was younger and worked in Ballarat die pon penah kena gak sakit ni..

huwaaaaaaaaaaaa.....ibuuuuu nak balik mlesiaaaaaaaaaaa!!!!!!!aku rasa sdey sangat sekarnag ni...mmg ada rasa nak balik bersalin kat mlesia je..cuba bayangkan nanti time aku dalam pantang..kena pakai stokin tebal..and kaki aku berpeluh and time tu adalah winter!aaaaaaaaa...

bawah ni contoh gamabr chilblain..tapi ni bukan kaki aku..tapi rupa die cam ni la..sebijik!!





 


hmm kenapa lah agaknye aku gatal2 nak sambung belaja kat sini ek...huk tak baik menyesal macam tu ek..setiap yang jadi mesti ada hikmahnye...ermm buat yang mengenali aku..diorang mesti perasan yang aku mmg xtahan sejuk...super xtahan..even kat mlesia pon aku akan pakai stokin walaupon siang hari dalam rumah..padahal suhu mmg panas giler kat luar rumah..apatah lagi tido malam..

so untuk kawan2 yang nak sambung belajar kat oversea n ada masalah cam aku tu...get ready ok!bukan nak menakutkan..tapi inilah namenye pengalaman hidup..memang sengsara..bukan setakat tak comfortable je..tapi mmg sampai xleh nak wat keje la..biler gatal tu naik..mmg menggiler..Ya Allah kuatkanla aku ya Allah..

harap sangat kaki ni baik cepat sket..rasa mmg xsanggup nak buat ape2 je..biler kaki aku dah menggatal mmg rasa down sangat..badan pon terus lembik..n xtau nak gambarkan perasaaan tu.. :-(




**DiLLaiLa~~ kalau la aku ada banyak duit...nak je aku balik bersalin kat mlesia..kasi kaki balik sekali.. :-(

3 comments

ikanbesh May 20, 2010 at 1:38 PM

ya ampun dila
kesian ko
mmg xde ubat ke?
xle makan ubat tahan gatal ke?
aku tengok gamba
terus aku rasa gatal2 kat kaki aku ni

*juliet le sweetheart May 20, 2010 at 2:27 PM

dilla, banyak bersabar k. dugaan masa mengandung. jangan tensi2, sian baby nanti.

DiLLaiLa May 20, 2010 at 3:27 PM

zana: ubat untuk legakan sket n kurangkan gatal tu ada la zana..tapi kalo nak heal betol2 mmg kena jaga kaki baik2.. :-(

kak julie: thanks kak julie..tapi mmg rasa sangat2 sdey sekarang ni..sy tgk gambar tu pon boleh nangis..haha buruknye perangai..