Kuey Teow Hong Kong

hooo yeaaahhh..resepi lagi..hehe..

minggu ni enche' aren beli kuey tiow kat market...teringin kot nak makan kuey tiow goreng..so ok la malam semalam aku goreng kuey tiow tu..ni 1st time beli kuey tiow kat sini..sebelum ni cam takut2..tapi kali ni yakin je sebab ingredient die ok je..

n then pagi tadi aku bukak peti ais..hmm dok pk ape nak sarapan pagi ni ek..malam tadi dah le tak masak sebab aku gi study circle muslimah..hehe sian la orang tu kat umah makan kuih je..hehehe..so pagi ni rase kena sarapan berat sket kot..ermm tgk2 kuey tiow yg belom masak ada lagi separuh..xkan le nak goreng lagi..huhu baru semalam aku goreng..

so aku pon menyelongkar folder resepi dalam 'laptop hikmat' aku ni..hehehe..hoo yeaaahhh terjumpe sesuatu yang best n dah lame giler xmakan..last agaknye masa aku dok kat jb kot..hehe since kawin aku jarang makan luar sebab kitorang dok jauh..huk3...so xdpt le order benda2 gini..

emm so pagi tadi aku buat kuey tiow hongkong..xsure la sbnrnye same x dengan kuey tiow kungfu..tp biasanye kalo kat jb aku order mintak hongkong camni la rupe die aku dapat...hihi..yummyy..owh teringat plak restoran Noor kat taman u jb...hehe kat situ la most of the time aku mencari makanan sejak zaman degree sampailah ke masters..n kat situ antara kuey tiow hongkong yang aku rasa sedap..=)

so ape ye resepinye?



Resepi Kuey Tiow Hong Kong(2org)



kuey tiow secukupnya
telur 4 biji
lada sulah
garam
4 biji bawang putih dicincang
5-6 biji cili api diketuk
3 sb tepung jagung
sayur-sayuran
seafood/ayam
2-3 sudu sos tiram
air 3 mug or secukupnye
minyak masak

Cara-cara:
**Prepare kuey tiow
1) Pukul telur bersama garam dan sedikit lada sulah. Untuk seorang gunakan 2 biji telur.
2) Masukkan kuey tiow ke dalam telur yang telah dipukul dan goreng mcm telur dadar.
3) Buat lagi untuk 2nd plate.

**Prepare kuah
1) Tumis bawang putih sehingga naik bau.
2) Masukkan seafood or/and isi ayam dan sikit air supaya tak terlalu kering
3) Bila dah half-cook, masukkan tepung jagung yang dah dikacau dengan air.
4) Masukkan juga sayur, cili, sos tiram, sikit lada sulah.
5) Tunggu hingga kuah cukup pekat dan perasakan dengan garam.

Bila dah siap, tuangkan saja kuah atas kuey tiow tadi..Senangnyeee..n yummy2..(wink_wink)


so lepas makan..macam biasa lah aku ngadap balik my lappy n buat pape yang patut..hmm pastu dah bosan dah..hehe..maklumla hari sabtu..hari meronggeng sedunia..so ape lagi.."hehehe..bang2 jom gi Northland jom...sy nak carik 'bunny rugs' baby la..saye rase kat Target ada kot..xtau nak carik kat ne lagi.."..hehe pandai je mak buyong carik alasan nak berjalan ek..=p

so kami dengan xhengatnye kuar la shopping mopping barang baby..seb baik la dapat bunny rug tu..tu pon bukan dapat kat Northland tapi g Summerhill..sabo je la..

eh2..rupenye aku terlupe aku xmakan tengahari hari ni..huu tapi perut xlapar pon..cume haus je..pelik juge ek..

pastu malam ni aku xtau nak makan ape..enche' aren pon ada urusan kat luar..so aku selongkar lagi peti ais..dan akhirnye menu untuk malam ni..jeng jeng jengggg....
.
.
.
.
.
super yummylicioussss homemade burger with melting cheese..nyum3...



oppss..cheese iteww belom melt lagi..hehe





**DiLLaiLa~~ errrghhhh...alhamdulillahh..hehhee

2 comments

Nazariah May 9, 2010 at 12:52 AM

Macam best je la. Boleh try ni. Alamak teringin plak...:D

DiLLaiLa May 9, 2010 at 9:20 AM

hihi try jgn xtry..buat pon senang je..;-)