Raya oh raya!

Dah tinggal berape hari je lagi ek kita bakal mengakhiri Ramadhan..kalau 1 Syawal jatuh hari Jumaat maksudnya tinggal esok la kita puasa..rasa pantas betol masa berlalu..sekelip mata je dah sebulan..progress aku??alahai ciputnye..emm...minggu ni rasa dah malas nak masuk opis sebab dah mood nak raya..adehhh..ditambah plak dengan xlarat sebab pagi2 kol 730 aku dah kena gerak pi opis..kalo kol 9 baru nak gerak maksudnye aku cume ada 3 jam lbey je la..tu yang buat x semangat tu..huk2..tapi lately ni aku selalu terlajak tido sebab malam tu dah bangun sahur..kalo xtido balik lepas subuh tu ngantuk tahap gaban la pulak kat opis..adehh..

emm raya tahun ni..tak sama macam tahun dulu2..sebab kami jauh dari keluarga..tapi kat sini pon ramai je org Melayu..semua pon macam satu keluarga...cuma mestila terasa lain..sebab tak de ibu, ayah, mak ada pakcik makcik sume..so raya tahun agak suram sikit untuk aku..tapi aku masih ada suami n baby ku disisi..so aku tetap happy ^o^

ermm menjawab persoalan pn liza kat blog nya..cemane persiapan raya korang?hehe..macam aku dah kata..tahun ni serba serbi sempoi..takde baju baru(ada tapi xcantik n xnak pakai)kui2...takde kasut baru(nak pau beli kasut bley x...haha) ...takde langsir baru(sebab ni rumah sewa je..jgn nak over ok..marah plak landloard kang..)..nampaknye aku n ince' aren pakai baju lama je la jawabnye...seb baik ada bawak..

tapi untuk cik sufia kena la beli baru..sebab nak pakai baju tahun lepas, tahun lepas die lom nampak dunia lagi..maksudnye baju pon xde lah..hehehhee...alhamdulillah awal2 kami dah belikan baju cik sufi..nak carik yang lbey kurang sama warna macam xbape nak jumpe..sebab sufia kecik lagi so waktu berjalan2 n bershopping pon agak limited..so belasah je lah ape yang jumpe... ;-)

emm kalo kat kampung, sure aku yang paling bz buat kuih..hehe..mesti macam2 aku dah buat(n try nak buat..n ada yang fail..hehe) so kat sini untuk naikkan sikit mood raye tu..aku buat la juge kuih..tapi kuih raye ni yang simple2 je n dikenalpasti akan dimakan oleh ince' aren sebabnye aku pon xtau ada xorang beraye rumah ni..haahaha..so sape pulak nak makan kuih nanti..

tahun ni aku buat 3 je kuih..daripada 3 tu cume satu je biskut..kuih tradisi aku cik almond london aku xbuat..sebab malas nak menjajau carik serbuk badam..xde tu xsedap pulak..tapi dengar2 nye org2 kat kampung tu buat..dapat bape balang la agaknye ek..jeles I tau..huhu

so kuih ape la yang aku buat ek?ince' aren kate..emm sedapppp...hehehe..(over..bunyi cam xikhlas gitu kan?)wakakaka..yang pasti die tanye kat aku apsal tahun2 sudah aku xbuat kuih ni..kuih ni sedapla..kui2...padahal die xtau kuih tu sempoi sesempoi2 nya..  :-p buat kuih raya tahun ni aku rasa macam sambil berjoging dalam rumah..sebabnye cik sufia asyik je menjerit..hehe nak tolong ibu buat kuih kot.. :-)

resepi aku amek dari folder resepi aku yang dah berkurun2 ni...aku pon xingat aku amek dari mana2 tah..aku sume buat kuih yang simple n xleceh.. :-)



Biskut Cornflake Crunchy(dapat satu balang)

1 biji butter (250g)
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula
Setgh kotak cornflake ~lebih kurang 160g, diramas2
Ceri/Raisin dipotong kecil untuk hiasan

Cara- cara :
1) Pukul mentega n gula sampai kembang
2) Masukkan tepung and cornflake, putar/kacau sampai rata
3) Bentukkan macam biskut/ or boleh juga masukkan dalam paper cup
4) Hias dengan ceri
5) Sebelum tu panaskan dulu oven 170degree n bakar selama 20-25minit. Jangan sampai overbake.



Popia Nestum(dapat satu balang)


Kulit popia besar (dipotong kepada 4 bahagian supaya mudah n tak terlalu tebal)
2 cawan nestum
1 cawan gula
Tepung gandum dicampur sikit air untuk dijadikan gam
Minyak untuk menggoreng

Cara- cara:
1) Blend nestum dan gula sampai halus
2) Gulung kulit popia memanjang, gam dengan tepung
3) Potong serong tiap satunye
4) Goreng dalam minyak panas hingga keemasan
5) Toskan sekejap, kemudian tabur dengan bhn yang diblend tadi. Kena tabur time popia masih panas..kalau tak nestum x lekat..



Kerepek pisang

Pisang tanduk
1 sudu kecil garam + setengah cawan air
Minyak untuk digoreng

Cara-cara:
1) Panaskan minyak
2) Bila minyak dah panas parut pisang masuk dalam kuali and masukkan 3 sudu kecil air garam.
3) Kacau2 sikit supaya garam rata
4) Angkat bila dah masak.
***Kalau xnak parut time tu jugak boleh je tapi xleh hegeh2 sangat..takut kerepek pisang jadi lembik..huhu..


***raya punye pasal...huhu

2 comments

bdk bucuk :P September 8, 2010 at 4:10 PM

sempat gak ko buat kuih raya kt sana ek dilla..bgs betul.. nmpk cam sedap je kuih ko tu.. pos ler ke sini sket..hahahah..

anyway, selamat hari raya maaf zahir batin :)

DiLLaiLa September 8, 2010 at 6:08 PM

hihi tpaksa la sempt2kan zira..kalo dpt kuih tunjuk best nye la kan..huk