Sufia@ 3 months old!



[bangun tido terus senyum :) ]


Alhamdulillah hari ni 3hb 10 genaplah Sufia Az-zahra kami yang comey loteh ni 3 bulan..hehe..alhamdulillah kerana so far ni she's progressing really2 well... sekarang ni sufia bukan dipanggil newborn lagi tapi dah infant dah..nappy pon dah pakai saiz infant punye..actually dah lame jugak tukar ke saiz infant tu..sebulan ada kot..

emm kalo nak diikutkan macam2 yang aku nak tulis dalam ni..banyak betol progress sufia sekarang..suke I tengok..hikhik...perangai nye pon makin lame makin aduyaiii..macam2 dah kuar..hahaha..tapi takpe..name pon baby nak membesar...kite layankan aje..kadang kalo sufi menjerit2 tu aku pandang je die..sebabnye die bukannye menangis pon..saje je nak tarik perhatian..siap aku tergelak2 lagi ada la..xtahan tengok..sufia oh sufia..hihi..

[amboi khusyuknye die..]
oklah..diumur 3 bulan ni yang paling obvious sekali adalah waktu tido die...sufia dah tak kerap bangun lagi waktu malam...actually ni pon dah lame juge kot..dah sebulan sufia punye waktu tido macam ni..tapi yang peningnye waktu siang tido sekejap2 je lah..pening juge nak melayan..huhu aku baru je jumpe satu paper nak baca cik kecik ni dah bangun..huhu..biler waktu malam kalo sufi tido pukul 12 biasa nye die akan bangun balik untuk susu pukul 6 pagi..normal kan?hehe aku rasa dah macam tdo org dewasa..dapatlah ibu n ayah die ni tido dengan aman sikit..hehe..

selain tu sufia dah makin kuat main..kalo bagi toy kat tangan sufia dah boleh pegang kuat2..mmg dah kuat sangat pegang barang..kalo letak kat playgym pon aku rasa sufia sampai dah bosan dah kot..haha balik2 mainan yang sama..xmencabar langsung...kui2...biler die dah start main tu mmg la xpandang kiri kanan dah..aku boley buat keje dengan aman damai.. :-D  tapi not all the time sufia akan main..tengok mood die juge..kadang2 biler mood xbaik kejenye asek nak kena pegang die je...terpaksa la pulak kitorang layan die tengok video ke kat youtube..

sufia dah pandai tengok tv termasuklah video2 kat youtube gak..hehe tapi of course la xpaham..tapi sufia akan pandang je tv tu xberkelip2...heran kot die..kiki

ermm yang ni aku risau sket..lately ni kadang macam nampak air liur sufia asek meleleh je..pasal aku kempunan pape ke ek..entah le...tapi org kate baby kalo gatal gusi pon camtu juge..gusi nak mengeras..pastu start 4 bulan kadang dah tumbuh dah gigi..betol ke ek..harap2 la betol..tapi aku mcm perasan juge sufia macam buat aksi mengunyah2..huhu gigi pon tadak nak kunyah ape..gusi gatal kottt...

[sedapnye tangan die...rasa McD ke?huhu ]
satu lagi sufia suke betollll nyonyot tangan die sekrang ni..kalo nyonyot tangan tu sampai basah kuyup muke!adui comot betol anak ibu ni..kadang2 kalo ada muak susu a.k.a gumoh tu aku xperasan habes la comot satu muke..dah nyonyot tangan gosok2 muke pulak..mane la x comot..

sekrang ni mmg kami dah start ajar x pakai mitten..tapi kuku kena make sure sentiasa pendek la..tu yang makin comot tu muke die biler die nyonyot tangan...huhu

hehe yang paling aku suke..sekranng nak tdokan sufia dah x sesusah sebulan lepas..maybe sufia dah besar sket kot..kalo sebulan lagi setiap kali nak tido mesti nak mengamuk..ayah die akan dodoi kan die satu rumah round..huhu..kadang sampai setengah jam! hahaha..kalo petang ayah die xde aku plak xpandai nak dodoi berjalan2 bertambah2 la jadi satu jam baru sufia tdo..haihhh..mmg penat sket la..tapi alhamdulillah things getting better now.. ;-)

ermm itu je kot yang aku teringat..ingatkan kami dah start nak ajar tido xbedung unfortunately sufia xready lg la..malam semalam kami try asek bangun je menangis..at last bedung jugak...hehe


[the king and the princess! :-D ]



***pas ni kena belikan toy yang untuk sufia gigit2 tu pulak..almaklumla si kecik dah start gatal gusi tu.. :-)

3 comments

kew_chop October 4, 2010 at 10:44 AM

sufi sgt comel!!!!!!!!!!!

DiLLaiLa October 4, 2010 at 11:18 AM

ada cam ibu die x mek?hahhaha ^o^

Nazariah October 5, 2010 at 7:18 PM

Sekejap tgk sufi mcm muka ibu, bila dgn ayah mcm muka ayah plak. tp mmg somel la dia. gmbar 2nd tu kerut dahi mcm dahi amna lak masa baby. hihi..