Sufia ku sethn sebln..mcm2 mau bikin daaa..huhu

[ooooooo..kuda ku lari gagah beraniiii...hehehe]

Ouch oucchhh..tolonggg...awat malas sangat nih..huh!nak tulis jugak nak tulis jugak..huuu.. Nak tulis jugak progress sufia..sekrang sufia da nak masuk setahun sebulan..so rase rugi la kalau tak tulis kan.. ;-)

Emm buat pengetahuan sufia belum pandai jalan lagi..but she's still practicing..hari2 kitorang wat latihan  keras kat die...ngehehe dapat la 3 4 tapak paling jauh..tu pon nak kena kitorang dirikan...huhu belom pandai diri sendiri...tapi lama2 sufia jadi mim alif lam sin gak nak practice...huu biler kitorang dirikan die buat lembikkan kaki...sabo je la..but still die rajin nak tolak walker..nanti kang tetibe je datang tolak walker sambil tersengih2 gigi 2 batang tu..ahaha..so cute..takpela xlame lagi pandai la tu jalan insyaAllah..

sekrang ni sufia dah pon minum susu toddler..kitorang masih stick dengan S26..nampak sesuai je..minggu lepas kami jumpe midwife timbang and check progress sume...huuu panjang mmg panjang..tapi tang berat tu nampak mcm xbape naik pon..xsampai 10kg pon lagi..huuu risau gak aku..xcukup susu ke xcukup makan ke budak ni...padahal aku nengok banyak je makan..sume nak bedal..pantang nampak kitorang pegang food confirm nak pau punyelah..huhuu..tapi midwife kate kalau umur sekarang ni minum fresh milk je pon dah ok sbnrnye...tapi entah la belom bincang lagi ngan ince' aren cemane..huhu

sufia kadang2 dah boley sebut ibu and ayah..especially kalau die buat2 nangis and nak tarik perhatian..huhuhu..

ok..sufia dah semakin paham arahan sekrang..and dah kenal banyak objek..toys die pon dah banyak yang kenal..kalau aku kata sleep, cepat2 carik bantal/cushion pastu tepuk2 cam aku selalu buat..pastu letak kan kepala...even kalau aku kata sufia hoot2(plush toy- hoot) nak sleep, pun die letak hoot atas bantal..hihihi comel je...tarik hoot dari jauh sebab nak kasi sleep..kejam betol ibu die ye..saje buli anakanda..ekekkee...

emm ok ape lagi ye.die semakin kuat mengamuk..kalau nak barang dah tau dah..scream lbey2 sket confirm ibu or ayah mengalah punye..kalau nak biskut pandai carik dari school bag pastu kasi kat ibu suruh bukak..aiyoo sabo je sampai jerit2 nak biskut...

ape lagi ape lagi?lately ni aku tengok die dah makin banyak aksi..aksi ulat bulu la..aksi landing2 atas cushion la..huhu dah macam budak beso lak aku nengok..hehe dah bermacam gaya dah..toys pon dah macam2 yang die pandai main..ring stacker tu pon dah terer dah susun..huhu

at this point, rasenye dah macam2 food yang aku kasi...ok kalau citer pasal main food(lunch/dinner) biasanye aku still kasi makan bubur nasi(xberair) pastu kadang lauk ikan goreng, ayam goreng..or kadang2 aku masih rebus je sume sekali ayam and sayur tu sekali dengan bubur pastu aku blend sket dengan hand mixer segala isi2 ayam and sayur tu..maksudnye bubur tadi jadi xterlalu halus la...and aku masih lagi frozen kan food die untuk 2 3 hari ke..kalau dulu aku frozenkan sampai untuk seminggu..tapi lama2 die xnak dah..agaknye muak kot makan yang sama sampai seminggu(kalau aku pon xhepi) ekekeke...kadang2 kalau xsempat masak aku kasi juge lauk telur goreng/rebus dengan nasi mashed or ape2 lah yang kitorang makan..kalau kitorang makan spageti, makan spageti la juge jawabnye..aku rase untuk umur sekrang ni sufia dah kena belaja makan makanan harian macam kite kot...so sekali2 kena selang seli la dah..xleh makan bubur je.. ;-)

ok kalau snack or breakfast lak biasenye aku kasi cereal, roti, steamed carrot/celery, custard, yogurt, biskutttsss(paling feveret) and buah2 yang lembut2 tu aku mmg da start kasi la..and kalau sembelit aku masih lagi kasi prune juice cair2 sket...hehehe mmg berkesan..

yang aku geram sket lately ni takut betol kalau nak soh  mandi or cebok..baru je nak bukak baju dah menjerit2 nangis2 xnak bukak baju..pastu panjat2 badan..sufia sufia.. awat la takut air sangat..agaknye dah betol2 jangkit penyakit malas 'm' aku kot..eekekekkee... ;-p

uhuhu itu la kot ye serba sket progress sufia...rasenye macam ada banyak lagi..cume xingat lah..puas dok pk..


***sufiaku sayang..semakin hari semakin cheeky...huuu~

1 comment

liza August 4, 2011 at 1:27 AM

sama mcm azhad. tinggi lebih, berat kurang.. bmi rendah. buat risau je. tapi makan tak hengat.. huhu..