Life is a process

Dah banyak kali aku gugur. dah banyak kali aku terduduk dan dah banyak kali aku nak mengalah..

hinggalah satu masa dalam sebulan yang lalu..
aku rasa aku betol2 dah kalah..aku nak balik dan aku taknak teruskan semua ni..
aku rasa macam kerja gile..
kenape aku pursue phd at the first place. banyak lagi benda lain aku boleh buat dalam dunia ni.
in fact aku perempuan, aku keje je ape2 pon  just untuk income tolong suami itu dah cukup dah..tanggungjawab cari nafkah yang utama bukan atas bahu aku..

dan pada masa itu..
sebulan yang lalu itu, aku menangis teruk2..
sebab aku rasa mmg bukan rezeki aku ni nak dapat phd..
aku patutnye redha je lah..

tapi..
suami aku kata..
dengan tenang..
mok..
mok dah start semua ni..
takkan mok nak stop..
cube bayangkan..
dah tiga tahun..
kenape mok nak stop?
sebab mok rasa mok buat keje sikit sangat?
sebab banyak lagi belom buat?

mok..
abang tau buat phd mmg susah..
abang tau cakap mmg senang la..
(mcm abang ni)
tapi mok cube fikir..
kalau mok berhenti sekarang rasa2 mok menyesal tak nanti? -AKU TAKDE JAWAPAN

mok..
mok takut empat tahun pon masih xdapat phd lagi?
dah banyak contoh..
ramai yang xhabis, ramai yang ambik extra masa..
takpe..
takpe kalau mok ambik 5 tahun ke  6 tahun ke..
takpe..
yang penting mok xmenyesal..

kata2 ni sampai hari ni tersemat dalam hati aku..
insyaAllah, kalau Allah izinkan aku ingin habiskan pengajian aku ni..
biarlah ape orang kate..
biarlah ape orang sebut..
yang penting aku cuba..
lebih malu kalau aku tak mencuba..
dan aku xnak menyesal sebab xmencuba..

semoga Allah permudahkan jalanku..
semoga Allah sentiasa memberi kerahmatan atas suamiku kerana sentiasa berdiri dikiri, kanan, depan dan belakangku..
semoga aku terus bertabah mengharungi hari2, bulan2 dan tahun2 sukar ini..

teruskan dilla. walaupun kau tak nampak jalanmu..teruskan tanpa henti..biarkan Allah sahaja tentukan kesudahan perjalananmu..
yang penting kau teruskan..

life is a learning process, and I learned new things each day..

aku harap kawan2 dapat doakan aku ye..amin

***phd 2013

6 comments

Herman & Naza February 26, 2013 at 7:46 PM

uwaa...sedih baca post ni...tp bak kata org ckp mmg senang mcm akak ckp juga, kalau boleh jgn tgk ramai org x habis la, tp kena tgk ramai org yg dpt habiskan..wpun smpi 4 thn, wpun smbg di msia...so, mesti teruskan la...jgn mengalah sblm waktunya k...u can do it.

DiLLaiLa February 27, 2013 at 10:29 AM

uwaaaaa sedih kan?huuu saye apetah lagi sob3

Nurrul Mohamad February 27, 2013 at 1:18 PM

i feel you. and im at the same stage now. lost. suami yg menenangkan. suma yg ila tulis atas tu, yg feeling like we did nothing etc. i AM currently feeling the same. kadang2 hadap pc, tp tatau nak buat apa. baca, tp tak faham apa2. rasa nak quit pun ada. tp betul kata bg arin tu. kaz pun ckp benda yg sama..nuwul doa for dilla, and myself jugak, so both of us can go through this..

DiLLaiLa February 28, 2013 at 3:50 PM

nurul pon kuatkan semangat ok! sementara baby belom kuar ni, buat keje banyak2!sebanyak yang boleh..sebab biler ada baby kecik focus mmg akan lari ke baby sikit sebanyak..(huuu based on experience)

Ira March 1, 2013 at 6:29 PM

betul ckp husband ko, jgn mengalah. jgn menyesal kemudian. insyaAllah, Allah uji kita skit, sbb Dia nk beri yg lebih baik & Dia tau ko blh buat.
Base on comment ko, "baby belum kuar, ko tgh pregnant ke?"
hehe.. nyibuk je aku.

@naAzli March 4, 2013 at 6:29 PM

haha..ni baby phd kot ni.hehe..
nway..never give up mok cik
we all know ko bleh ..
walopun kami klasmate ko ni xde phd (aku la kot)
maka utk saat ini dan akan datang ko kene terus harus berjuang ..sebab nanti boleh la org macam aku tumpang bangga dgn ke PH-an ko itu..
ok.
teruskan. Perjuangan ko ada Permulaan dan harus ada titik Penghabisan.Jangan sekerat2 lah makcik.Kuat kan semangat ok!!