Ayam percik in da house

Jeleskah?O please don't be..hehe..

heee sila suruh laki2 atau abg2 anda menghidupkan dapur arang ye..hasilnye pasti terbaik dari ladang..huahuahua..

actually dah penah buat ayam percik kot..tapi macam dah lame xbuat..aku pon dah terlupe resepi lame letak kat mane..so, bile carik2 resepi kat MyResepi jumpalah resepi: Ayam Percik Pasar Malam..aku pon try lah..masalahnye resepi tulis dalam gram lak, letih la pulak nak timbang2 bagai kan..aku kalau masak main nak cepat je..lain kalau buat kuih..huuu..so aku modified la sket kuantiti bahan tu, lagi pon bukan nak masak byk sangat kan..time kasih byk ye kat tuan punye resepi..sori I derhaka sket..heee

Resepi Ayam Percik Pasar Malam-modified(2-4 orang)


Bahan-bahan
*Bawang besar(besar punye) sebiji
*Bawang putih 5-6ulas
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*2 batang serai(blend guna blender kering dulu supaya halus sket)
*Lada kering 10biji(kalau suke pedas letakla lebih)
5-6 sudu sos cili
1 kiub ayam
Santan
Gula 4-5 sudu
Garam

Ayam yang dah dibersihkan secukupnya. Kelar sket2.

Cara-cara:
1. Blend semua bahan bertanda *. Kemudian campur dengan bahan yang lain. Santan tu agak2 la letak ek, dalam 1/3 cawan ke..kalau xcukup baru tambah lg..
2. Masak sampai mendidih. Balance kan rase die. Biasa kuah ayam percik manis2 sket.
3.  Masukkan ayam dalam periuk dan masak sehingga separuh masak.
4. Kemudian barulah bakar. Boleh sapu2 kuah+minyak guna serai ketuk time bakar ayam tu.
5. Baki kuah tu biarkan masak sampai pekat sket, and boleh curah atas ayam bile time nak makan tu.

Hehhe..mmg sodap wooo..tak tipu punye..sebelum ni kami buat kami just marinate je ayam dengan kuah tu..jadi kuah xberape nak meresap. Pastu bile bakar pon xsure bhgn dalam dah masak ke belum, so kena bakar lame giler sampai ayam dah hitam belegam..heee..Tapi bila ayam dah separuh masak ni lagi best sebab kuah die dah lekat kat ayam. And tambah lagi kuah sapu masa bakar tu..terbaik dari ladang ok..huhu..kalau malas, bakar dalam oven pon ok kot..


Ince' aren kate, mmg berbaloi dengan keletihan idupkan api tu..hehe



***Hehe pasni xtau la biler nak buat lg ye.. :D

4 comments

Nazariah June 2, 2012 at 9:48 PM

Akak baru tgk masterchef smlm buat ayam bbq, pun nmpk mcm best...abg suh buat...belum buat lg..sedang mengingat resipi smlm..al-maklum ingat dlm kepala...hihi..nak try gak la nnt...tp xde la arang2 tu..uhuu..

DiLLaiLa June 2, 2012 at 11:18 PM

huhu si arin ni pon same la kak..dok terliur tgk masterchef semalam le tu..huhu

liza June 6, 2012 at 7:27 PM

Untungnya suamimu. Huhuhu

DiLLaiLa June 7, 2012 at 2:18 PM

huhu apelah yang untungnye tu liza..kat tempat orang mmg la terpakse buat2 rajin sket mek..kalau tidaaaak..huu