Anak

Mari cerita pasal progress anak. Hihi kenape aku sebut anak? Ermm org Melayu kite kadang2 panggil anak kan, nak mari makan nak...hehe tapi aku?  aku panggil anakku 'anak' instead of 'nak'..kikiki pelik kan?mula2 mmg rase pelik, aku gelakkan kawan yang sebut mcm tu..tp lame2 aku terikut sendiri..huhu
[buat sendiri pastu tergelak2 sendiri..haha]
so mari cerita pasal anak..next week 3hb, sufia dah masuk 2tahun...sekejap sangat rase kan?haishhh...so, to keep it simple..aku just nak jote down benda2 yang aku rase, she as toddler dah mula buat...huhu maybe die tiru orang dewasa kot..kui2..kadang2 kire rase benda tu simple je..tp sbnrnye its a progress buat anak..

1) lekatkan gelas or mangkuk kat mulut- caranya dengan letak gelas kat mulut and sedut angin kat dalam..
2) tido berselubung- xtau tiru sape
3) dah boleh guna 2 jari untuk main penyepit baju
4) dah boleh fold and unfold nail clipper
5) she can understand most of the things..when I say, sufia, its yucky..die akan cepat2 lepaskan. and kadang2 kalau rajin die akan buang dalam plastik sampah. or if i say, sufia oven ni hot ok..dia akan tgk je membongkok kat situ tgk api menyala2 dalam oven. tp kalau ibu nya tipu and xde nampak pon api kat dalam, die akan touch oven guna satu jari. hehe curious punye pasal, mesti kena test, betol ke oven ni hot..huhuhu
6) dah pandai kemas barang/toys when I asked her- hehe tapi ikut mood lah..kadang2 die geleng kalau mim alif lam sin..;p
7) request for a napkin, and pretend to wipe the kitchen, the floor, or even her nose
8) dah pendai geli sesangat..baju/seluar xboleh basah sebab air tumpah, or sebab air liur ke..even kalau die tertembus sket pon. mcm mane nak tau die geli?die akan tarik je baju or seluar tu jauh dari badan die..supaya die xrase basah2 tu..and sufia akan cakap, cahh cahhhh cahhh..ok tu tandanye die dah nak mintak ganti baju.. tu yang membuatkan hari2 5 6 pasang baju kena basuh..duhh..
9) die dah perasan kalau diri sendiri kentut..confirm die akan pegang montot sendiri and cakap uh-oh..hahhaa
10) dah boleh buka kasut sendiri.
11) selalu dah kena jadi 'budak milo' ayah die, sufia amek tu..sufia amek ni..;p
12) tutup muka bila kena marah or takut
13) tutup mulut bila menguap
14) dah reti bye2 dengan btol..huhu
13) maybe recently her brain tries to catch as many new vocabs as she can, so rutin die sekarang ni ialah point kat something and kita kena sebut benda tu, and cukup bengang kalau yang kite sebut tu salah. contohnya: she is watching teletubbies and suddenly ada bubbles keluar dari machine apekebendetah. and she shows it to me, if what she pointing at is actually at the bubbles, but ibunya sebut ooo sufia watch teletubbies, die akan hentak2 kaki..sampailah sebut bubbles baru la diam. kadang2 susah nak faham ok...huhuhu
14) when she do something brilliant, she wants me to response by saying horayyyy, or yeayy or that's good sufia or that's brilliant..or good job! or thank you sufia.. kalau x die akan tunjukkan tanda2 bengang juge. ermm dah pengaruh bebudak omputih kat sini kot..ape2 mesti kena appraise..

oh dan byk lagi...anakku dah mula dewasa dan kenal erti dunia..kejap sungguh mase berlalu...


***luv.

4 comments

liza June 29, 2012 at 9:50 AM

Like no 9.. Azhad bila abi dia buang angin dia sebut "entot" then gelak besar mcm gelak jahat gitu. Hehe

Ira June 29, 2012 at 11:01 AM

wah.. sufia semakin membesar..
da pandai bengang2 jgk ye..

Nurrul Mohamad June 29, 2012 at 6:28 PM

tiutt sufia.. cam ibu ler.. ;D

DiLLaiLa July 3, 2012 at 4:13 PM

time kasih aunty, sebab ckp ibu tiut...hahaha