mari buat kek pisang mudah.. =)

di suatu petang yang hening anda ke dapur untuk buat apa2 yang patut..anda dapati ada 2 3 bijik pisang yang hampir2 nak bonyok dan kalau xkena gayanye anda tau ia bakal berakhir ke tong sampah rumah anda..hmmm..penah alami masalah seperti ini?kalau ye maksudnye samelah kiter...hehehe..oleh itu jangan membazir..


mari kite buat kek pisang mudah..senang..cepat dan sedap.. kek ni sungguh moist and yang penting xterlalu manis.. ;-)


Kek Pisang cincai sudahla Mudah

[ye..saye tau gambar ni mmg xcantik..hehe]


Bahan- bahan:
1/2 cawan mentega(dilembutkan)
2 biji telur
1tsp soda bikarbonat
1tsp vanila essence
50ml susu segar
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
3-4 biji pisang dilenyek
1/2 cawan gula kaster


Cara- cara:
1) Pukul gula, mentega dan essence hingga kembang
2) Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga rata
3) Masukkan pisang dan pukul lagi
4) Larutkan soda bikarbonat dalam susu dan masukkan dalam adunanan sikit demi sikit diselangi dengan tepung. Terus pukul/kacau perlahan hingga rata.
5) Bakar pada suhu 180dgr selama 35minit.
*kalau menurut oven saya yang datang dari tahun 40an tu(hehehe)..mungkin perlu tambahkan masa sikit..jadi make sure after 35minutes kek dah masak atau belom.. caranya?cucuk je dengan garfu, kalo xlekat insyaAllah dah masak..pape pon bergantung pada oven ok!

aummm..selamat mem'baking' dan selamat makan...nyam3.... :-D




***dah2 la tu dilla..malam karang kang kecoh kaki sakit le ape le..aihhh saba je..                                          

8 comments

bdk bucuk :P June 24, 2010 at 6:37 PM

nampak sedap je kek pisang ko ni dilla...

DiLLaiLa June 24, 2010 at 7:06 PM

ye mmg sedap cik zira..haha.. ^-^

Nazariah June 25, 2010 at 9:07 AM

Ila, mcm best je kek pisang ni. Sini pun pernah gak pisang tu ke tong sampah. Huahaha...kesian pisang tu.

Tp nak buat tak beli mixer lg la. Padahal belas2 dolar jek. Kuikui...itupun tak terbeli lg ek. apadaa...:(

DiLLaiLa June 25, 2010 at 12:00 PM

hihi saye pon pakai mixer 2dolar kat garage sale kak..dah byk berjasa mixer tu..
beli la kak satu senang time terdesak2...

Nazariah June 25, 2010 at 12:39 PM

Mmg setiap kali nmpk kat woolworth ckp ngan abg. Tp xnak pakai duit akak. Hihi...alamat berjanggut ar nak tggu abg belikan. Segala mcm jenis kek xboleh try kecuali kek coklat yg xperlu pakai mixer. huhu...kesian kan...

DiLLaiLa June 25, 2010 at 12:45 PM

hehe tapi kalo blender akak bersih boleh je pakai blender kak..dulu masa saye sekolah rendah saye selalu buat..ibu suruh..=p

kalo xsilap resepi ibu telur, gula, minyak, baking soda, pisang, esen(blender je) pastu gaul dengan tepung sampai rata & bakar..hehe lg senang kan? ;-)

Nazariah June 25, 2010 at 7:44 PM

Ala, x best ar guna blender. Hihi...mcm2 je aku ni. Bwk mixer dr Msia ok tak ek. Tanya abgla. Kalo x kasi nnt abg kena ar belikn juga kat sini.

DiLLaiLa June 25, 2010 at 7:54 PM

huhu ok je kot..saye nye periuk nasik n blender pon bwk dr mlesia..