mari kite update checklist baby (^o^)

pregnancy calendar

wowww bb dah masuk final stage rupenye...aku rasa macam baru je aritu aku dok xselera makan la..mual2 la..hehe..sekarang ni mmg xdapat disangkal lagi..selera makin makin memuncak...pantang lapar..aku akan xsenang bontot n cam cacing kepanasan...haha..cakap jela ape yang aku xmakan sekarang ni..sume aku bedal..biskut2 yang dah lame bertapa kat dalam kabinet tu pon abes dah aku belasah..erkk takutnye...kang susah nak turun balik badan pengsan la aku..

emm yang best nye tu perut dah terboyot camni barulah aku tau EDD aku sebenarnye biler..all the doctors yang aku jumpe bagi aku dates yang berbeza2..naik kompius aku..hmm sabar je lah..n then kalo ikut Dr Louise my EDD is on 3rd of July..but then only last week I realized that the stated date in my maternity record book was actually different from her record book...as i was sooo curious bout it so I asked for double confirmartion...ade ke Louise suruh aku pilih nak tarikh yang mane..die kate dalam buku die mmg tulis 6hb..so u nak 3hb or 6hb..??eehhhhh..mane la aku tau puan doktor..adoi saba je lah..ermm last2 die decide dengan tarikh 6hb tu jugak..

hari ni 7hb 6...maksudnye lebey kurang sebulan je lagi untuk sampai ke tarikh tu..n maksudnye sekrang ni aku dah 8bulan 10 hari pregnant la ek?hehe lbey kurang centu la kot..

to be honest aku mmg dah xlarat dah nak study at this stage..baca2 pon dah xmasuk dalam kepala otak...adehh..makin aku baca makin aku lupe yang sudah2 aku dah study..aiyakkkk...really need to do sumthing..

oleh kerana ince' aren dah start membebel2 pasal list ni aku pon kena la update jugak..huhu actually die bukan bebel pasal ni tapi die kate jom lah kite cepat2 abes kan beli barang..mok cam dah xlarat je nak shopping2 carik barang..hmm mmg pon..sekrang ni kalo jalan sket je rasa bisa betol kaki aku..lagi2 dalam cuaca sejuk camni..  :-(


Baby needs

Baju-baju termasuklah (romper, growsuit, bodysuit dll) ......................udah(tapi kalau ayahnye rajin nak belikan lagi boley je...kikiki)
Baju sejuk ........................................................................................ udah
Lain2 tambahan(lengan pendek, lengan panjang, singlet,etc) ............... udah
Stokin bayi & Sarung Tangan ...................... udah
Barut ..........................................................udah
Bib .............................................................udah
Topi ........................................................... udah
Kain bedung.................................... ...........udah
Napkin(lampin) ...........................................udah
Diapers (newborn).......................................udah
Bath towel ..................................................udah
Face towel/ Mini towel ...............................udah
Towelling washers ......................................udah
Blanket baby ..............................................udah
Minyak telon/Yuyi cap limau .......................udah
Pelapik getah .............................................udah
Berus pencuci botol ...................................udah
Set barangan mandi bayi ...........................udah
Set barangan wangian bayi ........................udah
Bedak merah(botol besar) ........................udah
baby carrier............................................... udah
Baby cot ...................................................udah
Tote bag ....................................................udah
Car seater ..................................................udah
Stroller...................................................... udah
Rocker......................................................blom
Laundry basket.......................................... udah
Bakul simpan baju baby/Drawer/almari ......udah
Besen mandi/Bath Tub ..............................udah
Baby pillow & bolster & mattress set..........udah
Tilam baby cot..........................................udah
cadar baby cot .........................................udah
Wet tissue.................................................. udah
Tissue roll .................................................udah
Safety Pin .................................................udah
thermometer .............................................udah
Laudry Detergent ......................................udah
Nappy Rash Cream ..................................udah
Spray bottle ............................................. udah
cotton buds ..............................................udah
nasal aspirator (utk selesema) ...................udah
botol susu and puting .................................belom
Pembersih hidung.......................................udah
Gunting + pemotong kuku ..........................udah


Mom needs

Kain batik/pakaian salin di hospital ..............belom masuk bag
Tuala...........................................................belom masuk bag
Stokin......................................................... belom masuk bag
nursing bra................................................... udah
nursing pad .................................................. udah
disposable panties......................................... x...xjumpe2 pon carik..
nursing pillow .............................................. x
pad .............................................................. udah
set bersalin ................................................... udah
breast pump + cooler bag...............................udah
BM liner +bottles for BM storage...................belom
nipple butter/cream ....................................... x
nipple shield .................................................. x


jadinye nak diringkaskan..hampir 95% kot barang2 dah dapat,,tinggal sket2 je yang belom dapat lagi..ermm yang belom dapat like below:
1) botol susu + teats untuk feeding --> beli baru
2) botol susu untuk milk storage(EBM) --> i need a bulk of milk storage so beli baru adalah sangat mahal..carik kat ebay pon dah ok (sangat menyesal x beli kat baby and kids market yang lepas..huk2   :(  )
3) baby rocker --> beli baru kot
4) soft toys(2 3 je kot) -->beli baru

selain tu ada jugak yang aku ngada2 nak..hahahhaa...dah tu lak masih sangat lambatttttt lagi baru bley gune..hihihi... :-p
5) playmat --> baby and kids market (used)


6) elmo sit me up!  :-p  --> nak pau ayahnye soh beli baru..kui2(mak buyung ni dah xsabo nak beli...hihihi)





**DiLLaiLa~~ badan dah makin berat..

4 comments

Nazariah June 9, 2010 at 1:55 PM

Ila, yg playmat tu korang dah beli lum?

DiLLaiLa June 9, 2010 at 2:18 PM

huhu mesti la belom lagi kak..lambattt lagi nak pakai..kalo saye ngengade beli skrg mau kena marah ngan arin..kiki...

liza June 10, 2010 at 3:38 PM

dilla, yg no 6 tu kat sana bape rege.. daku pun mcm nk beli.sini RM160 include postage fee. tp hubby ku ckp bahaya la nanti bb panjat2..alasan!! hehe

DiLLaiLa June 10, 2010 at 3:48 PM

wah murahnye liza 160 including postage...brand new ke tu?
harga sini 70dolar..sila convert untuk buat berbandingan ok..haha..
tapi minggu ni ada sale..jadi 40dolar ..
ckp ngan en yusairi, budak baru belaja duduk mane pandai panjat lagi daa...haha