Menu ketika berpantang

Ermm..banyak juge yang perlu kite amek tau biler nak melahirkan ni ye..banyak betol benda baru yang aku belaja dalam tempoh 9bulan ni..and once baby dah lahir kite belajar lebey banyak lagi benda..especially biler berada di perantauan..tanpa famili and saudara mara..hidup kena lbey independent..xkan setiap 5min nak talipon ibu kat kampung tanye pasal itu ini..


so untuk nak sambut baby ni macam2 yang aku kena pk..contohnye dah siap ke kemas rumah?hehe bunyinye mmg remeh..tapi aku tau biler aku dalam pantang xde sape la yang nak peduli rumah ni bersapu ke tidak..sebab inche' suami pon busy dengan hal2 yang die patut uruskan..selain tu aku kena jugak siapkan list barang2 or bahan2 masak yang perlu dibeli untuk aku masa dalam pantang nanti..


huhu..tapi sebelum nak kuar dengan list tu haruslah pulak kena tau..ape benda yang boleh dimakan and ape pulak yang xboleh..oklah..walau aku duduk kat negara omputih sekarang ni tapi aku tetap suke pantang cara orang Melayu..padahal org putih xde kot pantang2 ni..tapi boley je survive..hehe..nak wat cemane..atukku dua2 dukun kampung..so banyak la benda yang dah biasa ikut pantang larang..(wpun banyak kitorang xikut pon..wakaka :-D ) emm orang kate ibu yang lepas bersalin kena jaga pemakanan sebab badan perlu recover..sebabnye masa bersalin banyak saraf2 yang injured..plus..kite perlu susukan baby..so perlu betol2 make sure yang susu kite adalah yang paling sehat and untuk elakkan baby terkena kembung perut..


hmm cerite pasal menu berpantang, based on my reading and ape yang dah di share oleh kawan2 and ibu ku sebenarnye simple je rules yg kite kena follow:
1) jangan makan benda2 yang sejuk berangin cth timun, kangkung, tembikai, air teh etc.
2) jangan makan benda2 yang tajam and berbisa cth ikan kembung, seafood etc.
3) amek makanan yang boleh buang angin cth lada hitam, halia, bawang putih, etc dengan banyaknye.
4) elakkan makanan berminyak/bersantan.
5) makanan semestinye segar.
6) ambil nasi yang masih panas sahaje..
7) walau ape pon diet mesti seimbang and sihat.



oklah...walau macam mana pon dari observation aku biasanye menu dalam pantang ni kadang2 quiet different from one family & another..ada yang kata makan ayam and telur tu ok..ada juge yang kata x ok..macam tu juge dengan kicap, ikan cencaru, ikan bawal and a few makanan lain..ada tu after 2nd week berpantang baru boleh makan ayam and bawal..ada juge yang strict kan sarapan, makan tengahari and makan malam mesti makan nasi berlauk(contohnye kak naza..hihi) ..tapi ada juge yang tak..makan malam pulak mesti sebelum pukul 7pm or ada yang kate sebelum maghrib(emm kalo kat sini maghrib pukul 5pm cemane ye?)


ape pon tepuk dada tanye selera juge kot..macam aku di sini list of bahan mentah agak terhad(xmacam kat mlesia) so kena la pilih yang mane2 yang patut...kalo memilih sangat kang xmakan plak..hehehe.. :-D


jadinye senang je la kan kalo nak follow rules kat atas tu..hehe tapi untuk aku yang baru kenal dunia ni xde la semudah tu..nak bezakan sayur yang sejuk atau x pon aku xtau..(ini yang kite kena belaja ni) :-) jadinye aku terpakse lah menggigihkan diri mengcompile menu2 yang sesuai diamek masa pantang nanti...hehe..jadi sebagai rujukan  untuk aku and sesape yang berminat aku tempekkan la kat sini ok a few menu yang rasenye boleh ditelan dek tekak aku nih.. ;-)




MENU BREAKFAST

1. roti bakar/air milo/kopi O
2. sarapan susu panas n roti wholemeal....atau biskut cracker, kalo nak sedap makan biskut wholemeal.......air milo pun boleh gak
3. cucur manis simple
4. biskut Jacob berfiber
5. 4 s/b oats+1 s/b nestum + air panas mendidih (untuk kurangkan sembelit)
**Makanan bijirin iaitu gandum (oats), empingan jagung (corn flakes), bran, muesli, beras merah, beras perang, beras, kismis kuning dan hitam, kekacang soya (tauhu, tempe dan tofu), kekacang badam, walnut, makadamia, gajus dan bijan, roti putih, roti wholemeal / wholegrains, roti canai, chapati, tosei, roti puri dan kari.




MENU LUNCH/DINNER

1. nasi sepinggan(tak boleh tambah)
2. sup ayam

3. hiris bwg+halia bnyk and lagi satu dia bakar satu labu bwg putih and makan sebgai ulam. Makan dgn kicap.

4. IKAN HARUAN BAKAR
(bagus untuk sembuhkan luka2 dalaman) perap dengan halia + kunyit + garam then bakar

5. DAGING BAKAR. bahan2 perap sama mcm ikan haruan di atas.

6. SAYUR SAWI MASAK AIR
Bahan2:
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit lada hitam (di tumbuk)
sayur sawi (agak untuk sekali makan je)
isi ayam (kalau suka, ada orang pantang jugak ayam)
air dalam semangkuk
garam secukup rasa

Cara2:
cukup senang, masukkan semua bahan dalam periuk, rebus sampai masak... jangan lupa taruk garam

7. IKAN TUMIS HALIA: tumis bwg merah, bwg putih (biar bnyk2), halia ( banyak2) sampai naik bau and letak garam+lada secukupnya. last masukkan ikan yg tlh di grg..kalau nk modify just gantikan lada hitam ngan cili masak/ cili kering.


8. IKAN MASAK BERKUAH: bwg putih, bwg merah, lada hitam (tumbuk halus) dan tumis sampai naik bau ngan gunakan minyak yg sikit.
bancuh serbuk ketumbar (2 sudu besar..agak2 jerla) bersama air dan masukkan dlm bahan tumisan...
renih hingga mendidih bersama2 ikan.nak sedap tumis bwg besar+bwg putih dahulu.

9. IKAN/AYAM MASAK KUKUS
bawang merah/putih/halia/lada hitam... dihiris .. utk pantang lebihkan halia n lada hitam
then tabur daun sup n daun saderi
garam a bit utk perasa...
wrap it in aluminium foil...
kukus sekejap
siap...bila bukak aluminium foil, dia watery skit, which comes from fish or chicken...

10. IKAN TENGGIRI MSK KUNYIT - tumis bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dan lada hitam..smpai garing..letak asam kping, tabur atas ikan tuh..terangkat bla makan masa panas2..

11. AYAM MASAK HALIA
tumis bawang putih, bawang merah , halia yang telah dimesin halus..halia letak bnyk2, smpai jd cam ayam msk rendang, masa tumis pun guna minyak bijan...

12. SAMBAL HALIA
Bahan2:
3-4 biji ketul halia padi (halia ni kecil dan sangat pedas...boleh beli kat pasar tani)
sedikit kunyit hidup yg muda - mata kunyit yg kecil
setengah genggam ikan bilis
2-3 biji bawang merah
5-6 biji lada hitam
garam
2 sudu air asam jawa yg pekat

cara:
-tumbuk halia, kunyit, lada hitam dan garam
-campurkan ikan bilis dan bawang merah dlm lesung ....tumbuk sekali dan jgn sampai bawang dan ikan bilis lumat sangat
dah siap...masukkan dlm piring....last sekali masukkan air asam tadi....

13. KERABU PEGAGA
Pegaga - Mayang halus
1 ulas B. putih - Tumbuk
2 ulas b. merah - Tumbuk
1 sudu teh lada hitam - Tumbuk
2" halia - tumbuk
Segengam kelapa
Ikan selayang/kembung - Rebus dan ambil isi
Cuka

Cara:
Goreng bahan yg ditumbuk. Maukkan isi ikan, kelapa, garam & sedikit cuka.
Apabila sudah sebati, masukkan pegaga & terus angkat. Jangan biar lama2 nanti zatnya hilang.

14. DAGING HALIA

Bahan2:
300 gm daging-potong tipis..seelok2nya guna bhg daging yg tak berlemak
-boleh ganti dgn hati ayam jika suka
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
1 sb sos lada hitam-pilihan
1/3 labu bawang besar-potong
garam, minyak

Cara2:
1.Rebus daging dlm kuali...jgn tambah air. utk cepat empukkan daging biarkan air daging kering dulu. bila kering masukkan sikit2 air hingga daging empuk. biarkan air kering.
2. Tuangkan minyak,kacau daging rata2. masukkan kicap,sos lada hitam dan lada hitam.kacau rata.
3.Masukkan bahan2 lain yg dipotong dan bawang serta garam. goreng sampai bawang besar layu.siap utk dimkn.

15. IKAN PINDANG KICAP
Bahan 2:
2-3 ekor ikan (ikan merah/jenahak/selar kuning/kerisi/siakap)-selalu masak dgn ikan merah atau kerisi.boleh juga ganti dgn daging
*1 ulas bawang putih --tumbuk-lebihkan letak 3 ulas
5 ulas bwg merah
1-2 btg cili merah-tak letak
*5 cm kunyit- tumbuk
*5 cm halia muda-mayang
*5 cm lengkuas-ketuk
1 btg serai-ketuk
1-2 helai daun salam-tak letak
3-4 kpg asam gelugur
1-2 sudu teh kicap manis
4 cwn air, garam
semua bahan * potong tipis aja

Cara2:
1.Panaskan minyak sikit tumis bawang dan halia.
2.Masukkan air.biarkan mendidih dan masukkan bahan lain dan ikan.rasakan garam.
**nak mudah masukkan air dan semua bahan kecuali ikan buat stail singgang. Bila mendidih baru masukkan ikan.

16. IKAN BILIS LADA HITAM
Bahan2:
1 gengam ikan bilis
1 1/2 inci halia-potong bulat tipis2
1 sudu mkn lada hitam-tumbuk kasar
sedikit minyak

Cara2:
1.Goreng ikan bilis dlm minyak yg sikit. bila hampir garing masukkan halia.
2.Kacau sekejap dan angkat. Gaulkan ikan bilis halia tadi dgn lada hitam.Siap utk dimkn.
**kalau nak tumbuk ikan bilis dan haliapun boleh.

17. Ikan bilis goreng
18. pucuk pegaga masak lemak kuning tp cili padi tuh gantikan dgn lada hitam - masak pekat2 then kuah kasi kering2 sket.
19. ikan bakar lada hitam
20. ayam panggang
21. sup kentang yg byk halia
22. sup ikan

**Kesimpulan: menu berpantang yg wajib adalah bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.



ULAM- ULAMAN

1. serai, lengkuas, daun atau ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia. Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.

2. Daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun kaduk, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.
 
 
ok..ni pulak ringkasan makanan yang ok and x ok di amek..rasenye mungkin ada yang aku terlepas pandang kot..



RINGKASAN JENIS- JENIS MAKANAN YANG OK DAN TAK OK


 list kat atas aku dapat dari pelbagai source..banyak yang aku copy paste je kat sini..terima kasih kepada tuan punye artikel..tapi ada banyak lagi sebenarnye..just aku pilih2 yang mane nampak ok, simple and mudah ditelan dek tekak..kalau nak resepi berpantang yang lain and info pasal motherhood boleh juge jenguk kat sini...


Source:




***hehe panjang pulak entry kali ni.. :-D emm..wish kak naza dapat datang lbey cepat..tapi pape pon still kena prepare sementara menunggu kedatangan YB dari Sydney...hehehe...                                                                                                  



7 comments

Nazariah July 1, 2010 at 9:50 AM

Tggu kedatangan kami 7hb ya...hihi...
Tp kari, lada kering n tumis2 tu boleh ke la. I pun tak tahu. Tp kalo x silap yg betul2 pantang mcm tak boleh. sbb tu kena mkn rebus2 n yg tak berminyak. Tp kalo bdn ok n boleh terima bolehla gaknya....

kew_chop July 1, 2010 at 11:15 AM

bagusnya hang mek. jgn ikut cam aku semua tibai jek time pantang aritu, tambah plak dok spital seminggu macam2 depa kasik soh mkn kasik susu byk untuk bf anak. jgn tak caya, eskrem n yogurt pun depa bagi dlm menu aku tau.. hihi..

Nad @ MamaZakwan November 30, 2011 at 5:17 PM

salam kenal! :)
tumpang tgk menu semasa berpantang ni ;)

Anonymous November 2, 2013 at 1:00 PM

Salam, , thanks so much for the useful and informative entry. Kaklong sy baru je bersalin ceaser last week. Mmg tgh cari menu pantang yg sesuai and yg mne boleh mkn and tak. Thanks, thanks, thanks! Love you! :)

Ummi Jual Vitamin August 21, 2015 at 12:39 PM

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Pantang Larang Semasa Berpantang

Anonymous December 26, 2016 at 10:52 AM

Hospital mmg tak pantang.perubatan moden.mother n baby need food yg nutritious.kalo hari2 makan ikan bilis,mane datang protein.x rational pantang org dulu2.certain2 je bole ikot.bab makan,mmg tak payah pantang..kalo tak,bile nk sihat.tak percaye,sile belajar subject perubatan,then u guys will know.

Unknown March 19, 2017 at 5:14 PM

Protein tu bukan ikan bilis aje. Ikan lain pon boleh makan: ikan tenggiri, haruan, salmon byk lg lah. Org dulu2 berpantang sbb dieorg tau makanan ape yg berangin (bahaya utk urat2 - kalau tak jaga nnt mase korang da berumur baru nangis nyesal tak sudah). Perubatan modern tak same dgn traditional. Mmg la dengar org cakap, ala aku main makan aje, elok je, takde sakit pape pon. Nnt bila die da berumur, korang tgk la ape cite kesihatan die pulak. Hal berpantang ni ikut korang la, nak berpantang boleh berpantang. Taknak pon boleh. Badan masing2 kan. Peace, jgn marah.