Pizza Mini

OK guys, whenever I talk about food I'll write in BM OK. I feel 'closer' if I write in BM..hehe Most of other time I'll write in English coz I seriously need to improve my silly English :D

Ini adalah kejadian malam ni..sebabnye barang nak masak sume dah xde..i mean barang kering. especially minyak masak langsung dah licin..hehe minggu ni mmg minggu kami beli barang kering kat Aldi so pandai2 la nak survive sementara nak tunggu Sabtu..

Oleh kerana ape pon xde..yang ada tepung and bahan basah je.. so aku terpaksa la masak benda2 berasaskan roti 'lagi'...kenape ku kate 'lagi'?sebab dalam minggu ni je ni 2nd time aku buat mende ni..hehe 1st time aritu mmg sebab teringin. yang kali ni sebab xde barang nak masak+nak memperabih frankfurt dalam peti..hehehe kat sini piza mane ada style ceni kan..yang halal sume style pak arab/lebanis sket kot..hadoiii

kalau anda2 dah biasa buat donut, anda2 pasti xkan rase buat piza ni susah..hehe sebab teknik nya same je..Tengok sini ye aku penah tulis pasal donut dulu..cuma untuk pizza mini daku suke gune tepung roti(high protein)..nanti base nye jadi lembuttt je macam roti..gebu gebas gitu..


Pizza Mini 
@Base:
200g tepung roti
100ml air suam ++
 3g(or separuh bungkus) dry yeast
3sb gula
2sb susu tepung
1 sb shortening/butter
1/4st garam

Cara- teknik sama macam buat donut. Kacau yeast dengan air suam. Kacau rata tepung, gula, susu, garam and buat kolam kat tengah. Tuangkan campuran yeast kedalam tepung and kacau rata dengan tangan, masukkan shortening and terus uli. kalau rase tak cukup air/tepung boleh tambah sikit2 je..uli sampai licin and tak lekat kat tangan. Rehatkan 45minit. 
*Oleh kerana kat sini cuaca sejuk, jadi aku terpaksa guna taktik kotoq nak kasi doh tu warm(and yeast aktif). Aku masukkan dalam mixing bowl kecik, wrap kemas2 and letakkan dalam air suam panas dalam mixing bowl besar- macam teknik double boiling tu..

@Topping:
Frankfurt/sosej hiris2
Mix vege
Sos cili
Mayonis
Grated cheese
Telur-pukul sket

Cara - Bila doh dah naik, kuarkan dari bowl, tumbuk2 sket and uli lagi sekali. Pastu boley bahagikan kepada beberapa balls. Biasanye aku buat akan dapat 6biji saiz yang sedang2 and boley masuk dalam tray sekali harung.hehe...lepas dah buat bulat2, canai kasi leper and lipat sket tepi dia masuk ke dalam, gune hujung jari je..Kasi rehat sekejap. Dah boley la panaskan oven 180degree celcius. Sapu sket pizza base tu dengan telur. Oleh kerana telur pon dah habis licin, jadi aku sapu dengan susu+madu sket.Belasah je lah kan..nak kasi kilat je..huhu Lepas tu boley la tabur dengan frankfurt+sayur+cheese sket+mayo and sos. 

Bakar dalam 15minit or hingga masak. Oven aku amek mase 35 minit baru masak(oven I zaman batu punye huu)..kalau rase cam dah masak/dah perang boley tutup api and biarkan sekejap dalam oven kasi die perang lagi sket...

yang kali ni punye buat, aku tak tunggu perang sangat pon..sebab dah laki aku dah sampai rumah xsabo nak makan..so belasah aje lah..asalkan dah masak udah la..heee


***dah malam2 ni makan satu je ok..nanti terlebey sihat pulak..:D

3 comments

dilla nazri May 25, 2012 at 9:43 AM

aku tak de BM..tak tau nak beli kat ne..teringin nak beli BM

DiLLaiLa May 25, 2012 at 10:30 AM

huhu ni aku uli je mek..kalau sikit sangat xberbaloi pon masuk BM..uli lagi senang..

Nazariah May 25, 2012 at 10:33 AM

Wah uli la...rajin ek..akak sikit ke byk mesti nak masuk BM jugak..tp nmpk cam sedap..:)