benar orang kata

memang benar lah orang kata..bila kita buat phd ni, sebenarnye kite bukan je nak uji otak semata2..maksudnye kalau kite ni bijak pandai sekali pon..SPM 20A1 sekali pon..xkan menjamin kite akan cemerlang dalam phd..apetah lagi kalau SPM setakat berapa A je macam aku nih..huhu

yang pertama,bile kite buat phd, kita kena positif..sentiaasaaaaaa positif..btol x tipu..kalau kita cakap asek susah susah susah susah..xtau xtau xtau xtau mmg lah susaaaahhhh and xtauuuu je sampai bila2..mmg resarch ni susah..aku pon mengaku sendiri..aku mmg xtau selok belok dalam ber'research'..and selama 2 tahun++ aku asyik cakap dalam diri aku, susahnyeeeeee...ape aku nak buatt nie...dapat pulak SV yang so so je nak membantu..mmg merana badan oiii..tuhan je yang tahu..tapi kite jangan begituuu..biarlah hati kite cakap mmg susah benda ni, tapi otak kite jangan layankan sangat..walau susah, mesti kena cuba buat..tak cuba xtahu..kalau asek xtahu je mmg xkemane lah jawabnye..so, walaupon susah..kite layannnn je..

yang kedua, bila buat phd ni, kita kena 'stay' positive..confirm punye akan ada dari kalangan kawan2 kite yang langsung xde energy positif pon..biase la tu..name pon the beauty of life..hehe xsemua beauty maa..ada juge yang ugly..kawan2 mmg banyak main peranan dalam perjalanan kita sehari2..kalau kawan kite down, takut, lemah, xreti, komplen tu and ini..kite jangan ikut sekali..bagi kata2 semangat..and yang penting, jangan hanyut sekali..jangan ikut kawan tu..habis kite kalau ikut hanyut..cuba carik kawan2 yang ada energy, inner energy..determination..positif..see 'positif' lagi..mmg betul..kite kena kawan dengan orang2 mcm mereka..kalau x kite mmg terkontang kanting sorang2..mmg down, down, down and terus ke laut..stay positive..
yang ketiga, positif dengan persekitaran ..maksudnya kite pon dengan hal2 sekeliling yang lain2 tu selagi boleh tinggal, kita tinggalkan je lah..kalau ada pinggan kotor ke, and xsempat nak basuh..takpe biarkan..insyaAllah pinggan tu takkan menangis..hehehe kalau partner kita(ehem ehem) rajin, mesti die akan tolong cucikan..kalau xcuci pon biar je lah..nanti pon boleh cuci..itu macam sudah lah..huhu..kalau rase nak masak asam pedas during weekdays tu leceh, masak sardin sudah lah..asalkan perut berisi..Alhamdulillah..yang penting 'positif' sahaja ok..kite pon nak hidup dengan partner kita sampai kehujung nyawa insyaAllah..jadi si pulan or si pulanah itu pon kena la get ready dengan hakikat sebenar..wpun kita dah balik bekerja ditanahair sekali pon..ape salahnya tolong2 cuci pinggan, potong ayam/daging, vacuum rumah dsb..ye dak? ;p

jadi, bila kita rasa kite ni mmg dah xde harapan pon dalam phd ni..jangan berhenti terus..insyaAllah tuhan tak tutup rezeki kita kalau kita ingat padaNya...positif..buat keje macam biasa..sekali2 turun bawah beli kebab bersos sate aud5 pon ok..kasi perut kenyang sket nanti idea jalan balik  insyaAllah..

pendek kata, phd ni mengajar kita jadi positif..xde ape yang mustahil..ye, betol, mmg susah, tapi be positive, pasti kita boleh selesaikan.

***mudah-mudahan InsyaAllah.. :)

6 comments

Ira September 6, 2012 at 4:16 PM

Betul tu dilla.. sentiasa berfikiran +ve n semangat.. hehe..
aku bg smgt dari jauh.. hahaha..

Nazariah September 6, 2012 at 5:53 PM

Sgt2 setuju...ada org tu dia ckp dia x pandai dan x terror pun tp semangat mencuba dia sgt2 tggi. Kalau yg ni x ok, cuba plak cara lain smpi jadi..dan akhirnya sudah beberapa paper conference dan journal. Next journal bakal menyusul InsyaAllah. Jgn mengalah sblm waktunya. Bab susah tu mmg sgt2lah kan, tp kena kuat.

Yg si partner pun kenalah sabar w/pun balik pukul 9-10 mlm setiap hari..hehe..kita pun kena kuat semangat juga, tak lama je lagi.

Nurrul Mohamad September 6, 2012 at 5:58 PM

ila, reading this buat ati kite lega sedikit. nurul da stuck berapa lama da ni. hmm.. thanks for this baby. <3

DiLLaiLa September 7, 2012 at 2:19 PM

zira and kak naza: please, please doakan saye ye..tq

nurul: Alhamdulillah kalau ape yg kite tulis sikit sebyk legakan hati nurul.kadang2 kite mmg susah nak luahkan ape kite rase.kalau luahkan pon blom tentu org paham..xpe..kite sama2 berjuang k nurul!gambatene.. ^o^

@naAzli September 10, 2012 at 11:10 AM

Dilla..ko kan memang strong dari dulu...alah...kalo rase cam tak kuat pun, ko kene settle jugak, at least nangis la meraung2 kejap.pastu ko kene steady balik..ala..nanti semua ok la..ko kan dah tak lama kan.good luck ..rindu ko...hukhuk...

DiLLaiLa September 10, 2012 at 1:31 PM

insyaAllah doakan ye na..aku mmg tgh struggle nih.. :)