Potty train?

I think she is ready. She has already showing the signs.


But am I ready yet?

 Lots of thing I need to prepare.
Lots of thing need to commit.
Lots of people I need to ask.

So, am I ready?

 *** phewwwwww~

8 comments

Ira September 16, 2013 at 4:49 PM

kene la ready jgk kan dilla..:)

DiLLaiLa September 17, 2013 at 12:12 PM

huhuhu kannn? ;) tapi bnyk nak kena consider since dia pegi childcare. nak cuci macam mana. guna tisu je ke..cuci sendiri or teacher tolong etc etc. huhu byk nak kena pk :)

Nazariah September 17, 2013 at 3:52 PM

Ila, ajar kat rmh dulu...kalau pegi childcare kena pakaikan pampers dulu...mlm pun pakaikan dulu kecuali dia dah xnak...mcm hafiz dulu, dia yg xnak pakai waktu mlm...so, senang time tu, dia sendiri dah pandai control cuma kita kena make sure ajak dia ke toilet sblm tdo.

DiLLaiLa September 17, 2013 at 5:37 PM

tu la yang tu tau kak..just saya terpk..nanti kalau kena cebok berak kat sekolah cemane..huuu naya..ke nak consider potty train kat msia je..iskkk dilema betol la..huuu

Nazariah September 17, 2013 at 6:21 PM

Maksud ila kena cebok berak kat sekolah tu masa kat sekolah mana? kalau sufia dah masuk sekolah tadika kat msia umur 4 thn (thn dpn), cikgu dah tak tolong cebokkan tau...sebab tu kena latih sufia awal.

Mula2 ni just latih x pakai pampers je dulu kat rmh...so Ila cebokkan..tp lg sebulan nak masuk sekolah dah boleh latih dia cebok sendiri. Kena ajar juga guna toilet cangkung nnt sbb mcm tadika UTM ni xde toilet duduk.

DiLLaiLa September 17, 2013 at 6:37 PM

maksud saya kat child care kak..huuu saya kalau train dia kat rumah mestilah ajar cuci pakai air kan..mungkin lambat sikit baru saya ajar dia cuci sendiri macam akak cakap tu..

ok katalah sekarang ni saya ajar dia kat rumah. pastu bulan depan, start pegi child care tanpa pampers. persoalannya boleh ke dia cuci sendiri..dengan tisu lak tu..huhuhu akak paham ke ek ape saya nak sampaikan ni :P

Nazariah September 17, 2013 at 9:00 PM

Ohh.. ok, phm2..kalau cmtu mmg la kena je pakaikan pampers kat childcare. Sbb dia pun kecik lg nak ajar cuci sendiri, mmg ambik masa..tp yg penting train kat rmh dulula, tak pyh kot tggu balik msia...mcm lmbt sgt...nnt thn depan ila ssh nak sekolahkan kalau msh lom pandai. Better latih sekrg kot. hihi..pendapat akak je..

DiLLaiLa September 19, 2013 at 12:07 AM

tulah..nampaknye macam tu je kak..terpaksa kena tunggu dia betol2 ready baru boleh xpakai pampers gi childcare...ni nak train pon kena tunggu hari yang kitorang betol2 xkuar..jumaat sabtu ahad kononnya...supaya x distract..