Sufia at 3y 2m

Lama sungguh x citer panjang2 pasal progress sufia kan? dah mcm2 dah budak ni skrg..hihi..ok mari kite citer sikit.

Cakap
Dari segi bercakap, mmg dah OK lah..wpun byk sebut salah. banyak ayat tunggang tebalik, cakap merepek2, but semua ibu n ayah dah boleh paham. 90% sufia cakap dalam bahasa inggeris. ibunye pon naik heran. padahal kat rumah kami banyak cakap melayu pon ngan dia. mmg lah ada words yang gune english, tapi kalau dalam ayat tu biasanya cakap melayu je pon. nak kata pasal dia gi childcare, dia gi 3 hari je seminggu selama 4 jam sehari. tapi bila bercakap byk yang ditirunye dari childcare. kami terkejut juga, tiba2 banyak vocab dia dapat. kalau ajar words baru pon terus lekat kat kepala. and dia dah paham yang kite ni cakap dua bahasa. sebab kalau kite cakap satu benda tu in bahasa melayu, kadang die tunjuk benda tu and sebut in BM and kemudian in english pulak.

Sekarang ni mmg betol2 meriah. celik mata terus mengicau2..huuu adaaa je nak cakap. kadang cakap benda yang merepek n xreleven pon tapi dia rasa nak bercakap. so dia cakap je lah ape2. at the time being, her favorite words are "Is it?". semua benda is it..semua benda nak tanye..mih2..kadang2 mmg xlarat kot..kui3..and kadang2 rasa macam orang tua biler bercakap. sikit2 dia akan sebut "my goodness!", "oppss, sowy ibu..sowy ayah!", "oh dear!", "watch out" etc etc :P

[cuaca dah mula panas, kulit muka pon jadi elok ;) ]





Habit
Sufia ni budaknye dari kecik mmg penggeli. xboleh kotor sikit tak boleh basah sikit.. tapi makin dia dah besar dia macam dah kurang sikit penggeli nya tu. but, recently kami jadi risau pulak sebab merepek habitnye yang sekarang ni. habit yang 2-5 tu yang aku xberapa berkenan(lain2) la eh.
habit 1: masuk jari dalam hidung, tarik kuar hingus and masuk jari dalam mulut(eeewww huhu)
habit 2: mintak susu, bile lapar and lambat sikit dapat makan terus mintak susu. wpun serta merta ibu amek nasi tetap nak susu jugak..adoiii awak dah besar la sufia. mane leh susu banyak2 kali
habit 3: dulu bkn lain lg senang makan ubat kalau demam. sekarang ni kalau deman cukup susah...fuhhh..tapi bile xdemam, almost hari2 mintak ubat =.='
habit 4:kalau nak something xreti nak sabo. dia akan ulang2 cakap sampai lah benda tu dapat depan mata.
habit 5:mengada2 bukan main, nak menangis je..haishh. bukan mengangis. mengada.. =.='

Kasar
ada kasar sikit lah. maybe ikut kawan2 kat sekolah. kejap2 pukul ibu and ayah. kuat lak tu. especially kalau kite kacau dia. dia akan cakap "dont!" sambil pukul >.<

Pujian
Suka kalau kite puji2. Kalau buat apa2 mesti akan panggil ibu/ayah tengok. share kegembiraan. kalau kite puji lagi la suke.

[look at her dry skin. poor little girl ;( this photo was taken at Ikea, then same day we went to Brighton Beach]





Menolong
Kadang2 dah boleh diharap juge dah. boleh tolong ibu itu dan ini. tapi kadang2 lebih mengacau dari menolong.huhuhu

Makan
Kalau time sihat(xdemam/selsema) mmg makan banyak! asalkan tak pedas sume dia sumbat. tapi bila dia dah kenyang betol dia xkan merepek2 mintak jajan. kalau dia asek mintak biskut le roti le maksudnye lapar le tu. makan nasi xcukup. at this age, kami kasi susu pagi bangun tido and nak tido malam je. macam nak consider mansuhkan botol tak lama lagi ;)

----------------

itulah sikit sebanyak yang aku ingat. lain kali tulis lagi.


***udah besar ini anak...

2 comments

Nazariah September 19, 2013 at 11:30 AM

Sufia ni mmg nmpk besar kan...mcm dah 4 thn lbh bdn dia.. :) pasni balik msia, bolehlah berlawan ckp dgn Aisya...hihi...kalau berckp dgn Aina pun geli hati dgr..so cute dgr bdk kecik ckp...:)

DiLLaiLa September 19, 2013 at 12:08 PM

hihi ye kak..mmg badan saiz anak omputih dia ni..sekarang pon kalau tshirt mmg dah beli sz 4. ikut ayah kot ni...frame jenis besar :D