Projek karipap

Hehehe almaklumla dah teringin sangat nak makan karipap..ermm dok tunggu2 kot2 ada sesape yg jual, xde pulak sesape jual..selalu nye ada je..biasa kami beli je 5dolar ke..dapat la beberapa bijik kot(xingat bape biji) ok la untuk makan 2 org..

dah lame sungguh xmakan karipap..last makan masa balik mlesia aritu..hehe..so terpaksa la aku menggagahkan diri menguli dan menggoreng inti..actualy ni kali ke2 buat karipap kat sini..tp yg 1st dulu buat inti terhangit sket..ekekeke biase la mase tu sufia kecik lg..hikhik alasan tu je yg aku pakai.. ;p

hehe kali ni aku mintak resepi ibu..hehe resepi pon xbape resepi sangat la...resepi sempoi2 je..tp aku mmg suke sebab ibu dulu mmg jual kuih..huuu (ni kes dah rindu sangat nak makan karipap ibu buat ok) =.=' hehe masa aku kecik, aku mmg membesar dengan hasil karipap ni lah juge..so hari2 mmg tgk ibu buat..praktikal nye mmg dah tau..cume resepi je xtau..hehehe

[yg mane kelim lg cantik?bawah or atas?p/s: karipap ni dah terlebey goreng sket..;p ]

Karipap Bondaku

Kulit
tepung 1/2 kg
minyak masak(panaskan) 1/2 gelas putih(org panggil gelas bening, tau x?hihihi)
garam 1st
air
*kalau buat 1/4kg tepung je, minyak boley kurangkan jadi 1/4 juge or less..
Cara-cara: campur rata garam+tepung, panaskan minyak dan tuang kedalam tepung, kacau dengan sudu sampai agak2 rata sket. Ramas2 dengan tangan sampai rasa macam minyak rata, and then tuangkan air sket2 sambil uli. Jangan lembik sangat or keras sangat.

Inti
Kentang 6-7biji + potong dadu dan rebus sampai hampir empuk and toskan.
3sb serbuk kari or secukupnye, kalau nak pedas bubuh lbey. + bancuh dengan air
daun sup cincang(kasi wangiiii-optional), daun kari 2tangkai
2biji bawang besar, 5 ulas bawang putih, segenggam ikan bilis(lebeh lg sedap)*blend semua
Cara-cara: tumis bahan blend sampai naik bau, masukkan kari dan daun kari, tumis lagi sampai agak kering. Perasakan dengan garam and gula(supaya nanti bile dah masuk kentang tinggal adjust2 je rasa die kalau xcukup masin+manis). Masukkan kentang and sikit air. Masak sampai kering and kentang empuk. Sebelum tutup api boley masukkan daun sup(optional) and biar skjp api tu.
*Ince' aren ajor: dulu mase die tolong makcik meniaga kat singapore, diorang selalu bubuh telur rebus(potong 8) masa bubuh inti dalam kulit karipap. Harga seketui jadi 50sen sing..hehe cubelah. mmg sedap(ke aku je yg jakun, entah2 sume org dah penah try..;p)

Hehe actually buat karipap ni sebab alang2 nak bawak gi picnic sabtu tu..yang untuk hari sabtu tu aku gatai pi bubuh butter sket dalam adunan kulit..mmg spoil. bukan cite rasa tokak den..huu esok paginye inti ada lbey sket, and 2nd round tu xbubuh butter baru la puas ati...

last sekali silalah menonton gambo sufia dok main kat playground ye..time ni ibu dok sibuk gossip ngan kengkawan..ayahnye dengan rela hati nak jage anak..ekekkee..enjoice... ;)










***xsusah sangat rupenye buat karipap..

4 comments

liza April 10, 2012 at 2:19 AM

owh dilla. rajinnya la ko masak memasak. bila la kt nak rajin mcm ko..

eh. sufia sgt comel!

ikanbesh April 10, 2012 at 7:29 AM

gambo sufi yg last tu.. ohh geramm.. tgkla ko nanti sufi balik malaysia auntie zana gomol puas2..

Amna April 10, 2012 at 10:35 AM

lama giler x mkn karipap. balik msia pun x mkn kot. adoi, teringin la pulak...dahla puasa...huhu..sekrg ssh sikit nak buat, aisya kecik lg..(haha, alasan yg sama)...:p

DiLLaiLa April 10, 2012 at 11:15 AM

liza: kalau aku kat mlesia, aku pon xbape rajin kot..hahahaha

zana:haha sementara ni ibu tlg gomolkan dulu ye auntie..

kak: tu la pasal kak..teringin yg sampai telan air liur.seb baik le senang nak carik pasta machine tu kat sini.kalau x malas juge saye nak roll kulit satu2..huuu xbape nak rajin le saye..;p