Apam polka

Huhu ini adalah kejadian semalam..kak yam punye pasal la ni..hahaha..membara2 jiwe raga aku ni nak buat apam polkadot tau...ovallete tu aku rase dah 4 5 bulan kot beli..tapi xterbuat2 juge..kih3..

so inilah hasilnye..taraaaa...

[batch yg cantik]

 huahuahua tapi sebelum terjadinye yang cantik gebu ni tgk la dulu gambo kat bawah ni..


haha cantik x?yg ni 1st batch..bijak punye pasal..kukus x letak dalam cupcake punye tin tu..dah le letak rapat2..sudah2nye yg ni sume ku humban dalam tong..adusss...

huhu..kesimpulan dari pembikinan apam ni..rasa = okla.. tahap kesukaran = medium..nak buat lagi ke?ermm xtau lah lg..mcm xbape semangat..sebab xbape dpt sambutan...sufia belom bape pandai appreciate kecomelan apam ni..huhu..tunggulah die beso sket..hehe..buatnye pon xde susah sangat pon..cume part nak bancur2 warna and pipe dalam papercup tu aku rase comot nye lah hai dapur aku dibuatnye..hehe oleh kerana itu xde lah aku nak mentepek resepi kat sini ye... ;)

***tunggulah tahun dpn ke buat lg..kikiki

5 comments

Nazariah April 1, 2012 at 7:05 PM

Pernah teringin nak try, tp xde cupcake tin...hihi...malas nak beli punya pasal kenalah tggu balik msia baru cuba. Pastu buat cupcake guna cupcake maker, pengukus pun comel la sgt, x muat pun cupcake tin tu...hik..kecuali guna yg satu2 kot baru bole...(byk benor masalahnya)...:p

DiLLaiLa April 1, 2012 at 7:07 PM

hihi saye beli yang silikon kat kmart tu je kak..beli sedozen cam 3 4 dolar kot xsilap..hihi seb baik ada kat umah ni..sebenarnye aritu beli je xtau nak gune untuk ape..

M@Ri@M April 3, 2012 at 1:43 PM

hehe...ila..akhirnye! cm lawa jek dot2 ila tu.dot2kn pki pe ek?color dia turun sampai bwh tak? akak pn bca ulang2 sume ckp kena letak dlm bekas kuih lompang tu.so beli 25cup jek. penyudahnye..lepas 1st kukus...nk msk 2nd round kena tunggu bekas tu sejuk skit.haha.xpe...1st attempt cmtu la kn..xkn terus expert.kekkeke

M@Ri@M April 3, 2012 at 1:44 PM

yg pasti..mmg dapur berserak ooo...tu yg dtg rajin ngn tak jek nk wt lg pasni.hahahah

DiLLaiLa April 3, 2012 at 4:32 PM

tula pasal..pengukus saye pun kecik comel je..adoi penatnye rase nak tunggu turn mengukus..

saye dot2kan pakai piping bag tu je kak yam(hehe saye pakai sandwich bag tu je.potong sket kat ujung)
rasenye tekniknye yg kena btol kot..sebab memula pon saye dot2 tu hampeh giler..caranye: picit&tekan sket keatas permukaan tu..masa picit tu nozzle xleh jauh sangat dari permukaan apam tu..ekeke susah pulak nak explain. =))