Berlapang dada

Pagi ini bila aku sampai parking Uni, aku menangis xsemena2..bukan memikirkan pasal research..bukan juge pasal raya..hehe..tapi pagi ni aku baru sedar satu lagi value dalam kehidupan ni yang aku belajar dari jerih payah menjadi PhD student..the word is berlapang dada...

entahlah mungkin perkataan tu xsesuai..tapi aku rasa semenjak dua menjak ni aku dah mula paham yang aku kena sentiasa berlapang dada..maksudnya kita sebagai manusia ni xperlu nak tak serious sangat tentang something tu..just take it easy...tak perlu merungut2..sampai mengadu2 dan bising2..kalau kite rasa sesuatu benda tu susah, kita sabar dan telan je lah..jangan lupe doa..sebab doa mmg very powerful..insyaAllah kalau ada rezeki ada lah..kalau xde rezeki x ape..belajar redha..insyaAllah esok mungkin ada rezeki pulak..

kenapa ye tibe2 aku tulis mcm ni..ermm contohnya, selama ni almost hari2 aku akan merungut susah nak dapat parking..oleh kerana kebiasannya aku gerak dari rumah pukul 10am maka mmg susah lah nak dapat parking yang dekat..aku terpaksa parking kat luar, and kena jalan kaki 15-20minit bergantung kepada tahap tenaga yang aku ada..rasenye die punye jauh tu macam dari FSKSM ke PSZ kot kalau kat UTM tu..emm mmg sungguh2 aku merungut..sampai timbul perasaan benci nak pegi uni(ini mmg serious)..

tapi semenjak masa makin kritikal ni aku pk, aku xboleh macam ni..layan merajuk hati(yang org lain xpeduli pon sebab salah sendiri-sape soh g lambat)..hari2 aku akan cuba juga cari parking yang dekat..aku amalkan doa "Allahummayassir wala tua'ssir"..tgh gosok gigi, tengah kat dapur, pakai baju, ambik beg, sarung kasut, drive..aku bace doa ni byk2..at least dalam hati..

and pagi ni baru aku perasan, yang sesungguhnya Allah dengar doa hambaNya yang xhenti2 meminta..tu yang buat aku sebak sangat..kenapa lah baru sekarang aku baru nak sedar..selama ni aku cuma pandai cakap je..nasihat orang, doa pada Allah ye..tapi realiti yang sekecil ni pon aku tak perasan..ya Allah ampunkan hambaMu ini ya Allah..

Berdoalah..berdoalah byk2 Dilla..InsyaAllah, kau akan dapat apa yang kau mahu jika Allah izinkan dan Allah tentukan ia yang terbaik untuk kau..


***Sesungguhnya Allah sentiasa bersama hambaNya yang sentiasa ingat padaNya.

4 comments

Nazariah August 22, 2012 at 6:03 PM

Agree sgt, doa mmg ubatnya la..kalau dulu akak smpi nangis2 biasiswa lmbt msk. hari tu lmbt sebulan alhamdulillah msh ok lg...just usaha, mintak abg email dan doa byk2. Semangat berniaga kat bazar utk tolong abg. InsyaAllah Allah mesti tolong kita. Byk lg yg perlu kita doa dlm kehidupan harian kita ni, tp mmg dari dulu akak amalkan. Tanpa doa ibarat kita sombong dgn Allah. Akak pun lama dah x merungut2 ni (mgkin x kena diri sendiri)..hihi, tp sekrg pun dah kurangkan marah, kena cool je terutama dgn anak2..:)



M@Ri@M August 24, 2012 at 1:34 PM

dila..good post!berlapang dada dlm apa sahaja kerja kte :-) biase la..ms study merungut..sok dh kerja blk..merungut gk...sume x cukup n etc.tp sbnarnye...kte la kna doa n usaha..insyallah...ada balasannye :-) sabo k dear...jgn sedey2! raya lg ni.hehe

Ira August 27, 2012 at 11:19 AM

kdg2 kita ni sbg manusia leka.. aku pn mcm tu.. tau ckp je, tp kdg x buat.. sama2 la kita berdoa smga kita sentiasa meminta pertolongan dariNya..

DiLLaiLa August 29, 2012 at 10:59 AM

ermm selalunye kite ada masalah besar2 je baru nak ingat padaNya. tapi tak perasan sekecik2 masalah pon Dia lah yang bagi bantuan kat kite sebenarnye..