My lil sweetheart turned 6mo! ^____^


Alhamdulillah 2 hari lepas Sufia cukup enam bulan..anak ibu membesar dengan sihat and makin suke ketawa sekarang...saaaaaayang sangat ngan sufia..tapi yang kesiannye die demam on that day..seb baik demam acah2 je..huhuhu agaknye penat berjalan kot...n demam sebab tukar bulan juge kot..aritu masa nak masuk 4 bulan pon ada demam acah2 gak..hehehe...

Sepanjang 6 bulan ni ibu n ayah dah semakin mengenali sufia..hehe cakap je merengek tu cemane..insyaAllah dah tau dah..cume kalau sufia lapar je ibu tak paham lagi...uhuhu..dari kecikkkk sampai la 6 bulan ni macam2 ragam sufia..macam2 style sufia tido...style dodoi nak tido pon tukar2..lately ni sejak childcare close for holiday sufia banyak duduk rumah ngan ibu..so ayah pulak jadi tak paham sufia nak tido style macam mane..uhuhu sian ayah...

oklah ibu tulis sikit2 progress sufia kat sini ok.. ;-)


Just entering the new world:

Berat:3.52kg
Alhamdulillah sufia selamat dilahirkan..buat pertama kalinye ibu pegang sufia...huuu tak tau nak gambarkan macam mane...sufia masih berdarah2 time tu sebab 9 bulan duduk dalam perut ibu...tapi ibu peluk sufia kuat2...
mlm pertama sufia ok je tido..tapi malam kedua sufia dah kena kembung sebab ibu ajak sufia tido atas katil..maybe kena aircond kuat kot..pastu ibu xselimut betol2..sian anak ibu..

masa ni awak kerap minum..tapi sikittt sangat minum...1oz pon xsampai kadang2..emm sdey sangat bile ibu xdapat kasi direct feed..sorry sayang ibu xmampu nak kasi..ibu dah banyak kali cube tapi sufia still xleh nak latch dengan breast...akhirnye midwv pon suruh pam je..ibu pon pam je lah susu kasi sufia minum..ada sekali ibu try guna nipple shield tapi sufia jadi colic sebab xckp susu..sufia nangis berhari2 berjam2 setiap hari..lepas tu ibu nekad xnak kasi direct lagi..ibu takut badan awak kering lagi.. ibu takut.. :-(

masa 1st few weeks ni awak selalu tido bising..mmg betol2 bising..agaknye mucus xabes keluar lagi kot..tu yang hidung sumbat tu..sampaikan ayah nak bawak awak pegi klinik sebab takut sangat...hihihih...tapi alhamdulillah lame2 dah makin ok2..




1mo:
Berat: 4.32kg
anak ibu dah umur sebulan..tapi masih dalam pantang lagi....kadang2 sufia ada kena kembung sket2..sebab ibu dah start makan yang tidak2..hehe..maklumla ibu pantang takde sape jage...ibu ngan ayah je kat sini..kena la ibu jage diri sendiri..time ni sufia belom banyak progress lagi..tapi badan dah makin tegap..tiap hari time siang ibu tidokan awak dalam rocker...biler malam tido dalam cot..


2mo:
Berat:4.76kg
horeyyy sudah dua bulan...time ni midwife dah suruh ibu latih awak baring on your tummy every day..hehhe tapi awak selalu mengamuk2..5 seconds je ok..pastu xnak dah..hehehhe..badan awak time ni masih kecikkk lagi..macam baby yang masih kecik..hihi berdiri pon belum boley..eh mmg la masih baby pon... :-p

ada sekali tu sufia mengaruk tanak tido sampaikan ibu call ayah suruh ayah balik...uhuhuh ibu taaaakut sangat..heheh masa umur 2 bulan ni awak mmg suke mengamuk la sufia..tak tau nape..ibu nak buka puasa pon susah..ibu nak masak rendang raye pon susah...uhuhu

masa umur 2 bulan sufia kena cucuk buat pertama kalinya..alhamdulillah xdemam.. :-)


3mo:
Berat: 5.7kg
ho yeaaahhh sufia dah pandai main2..mainan pertama yang ibu kasi kat awak adalah activity gym yang ibu beli kat garage sale harge 2dollar je..hihi excited betol awak time tu..main tak henti2..sampaikan ayah balik pon awak masih main lagi..betol2 excited ni...time ni sufia dah boley pegang barang kuat2..tapi belom reti masukkan mulut lagi..cume penumbuk awak je awak suke masukkan dalam mulut..uhuhuhu..comelll..





4mo:
Berat: 6.36kg
alhamdulillah 4 bulan sudah..muka sufia dah tak macam baby kecik lagi..muke sufia dah terbentuk..n kalau tengok gambar masa umur 4-6 bulan muka dah tak banyak berubah2 tak macam masa sufia betol2 baby dulu..time tu biler tengok mmg macam muke ibu pastu tukar jadi cam muke ayah lak...pastu sekrang tak tau cam muke sape...hehehe...

suara baby yang uwekk2 tu pon dah hilang dah..ada sekali tu ibu perasa suara awak macam serak2..rupenye awak nak pecah suara..ibu ingatkan awak sakit tekak ke...

masa umur ni ibu n ayah dah perasan yang awak ni suke ngences juge..aduyaiii ape la yang ngidam xdapat tu ye..hehehhe...

 


5mo:
Berat: ???
time ni sufia kat mlesia...balik kampung sebab sunat..dapat la jumpe maktok, atok ngan wan...hihihi...
n  sufia juge dah completely turn over...yeayyyy...berkat kesungguhan practise di subuh2 hari akhirnye berjaye juge...masa sebelum nak masuk 5 bulan ni agaknye badan sufia macam naturally nak berpusing kot sampai dalam carseat pon nak guling2..sian ibu tengok..mesti badan pon sakit2 kan sayang...

sufia dah pandai manja2..kalau ibu hold awak, awak da reti nak gesel2 muka kat muke or badan ibu or ayah..nak manja la tu konon..uhuhu sooooo cuteee...suke sangat kalau sufia buat macam tu! ;-)

sufia dah boley berdiri dengan tegap..ibu dah boley tinggalkan awak dalam activity station n buat kerja dengan aman... ;-)




6mo:
Berat: 7.05kg
ibu dah semakin sayang kat sufia..rase cam nak gigit2 je pipi tu.. uhuhu..gerammmmm...emm sufia dah pandai makan sekarang..kalau tengok ibu n ayah makan rasa macam sufia pon nak makan jugak..dari pandangan mata tu macam boley baca la..kesian betol...uhuhuhu..sufia macam dah nak tumbuh gigi kot..bile ibu kasi teething ring tu bukan main lagi sufia gigit2 sampai bunyi2..sufia dah mula angkat2 badan dengan kerap...emm agak2nye nak duduk dulu ke nak merangkak tu ye? ;-)







apa2 pon ibu and ayah doakan awak akan terus membesar dengan sihat, jadi anak yang solehah,  anak yang bijak, jadi insan yang berguna dan ibu doakan semua kebaikan dalam dunia ni untuk awak..aminn... :-)



 ***tengah makan maggi tomyam..sedapnye...nyam3... :-D

7 comments

Nazariah January 5, 2011 at 11:37 AM

wah sufi dah besar...cpt je masa berlalu..mcm baru je balik dari melben...hihi...thn ni kita jumpa ye...mesti sufi dah pandai jln pulak...yeahh...:)

DiLLaiLa January 5, 2011 at 12:10 PM

yeayyy ok maklong nanti kite jumpe.. ;-)

Ira January 5, 2011 at 12:37 PM

comel nye sufi. kejap je da 6bln ek. bestnye baca entry ko kali ni.. bila la aku nk merasa perasaan camtu? huhu..

DiLLaiLa January 5, 2011 at 6:18 PM

insyaAllah zira akan tiba masa ko juge..aku doakan untuk ko k..chaiyok2!kena keje keras nih...ihihihi :)

liza January 9, 2011 at 11:02 PM

aktiviti station tu apa dila??

wah..nampak gayanya sufi nak potong azhad ni!!!

DiLLaiLa January 10, 2011 at 12:35 AM

owh hihi..activity station tu lbey kurang macam walker tu..tapi jenis yang static tu..so budak main henjut2 or pusing2 je la dalam tu dengan main2an die.. :D

hihi mane boley potong liza..azhad mesti dah lagi tegap dah..silap2 lagi 2 bulan dah leh jalan!lagi la banyak tolong umi die kemas kang..hehehe

liza January 13, 2011 at 12:47 PM

oo.. benda alah tu panggil activity station ke.. huhu.. tu la.. ktorg mengharap bln 3 at least hero tu boleh berdiri.. dia sangat tak rajin ok.. rajin tido je... huhu