constipation

minggu lepas or 2 minggu lepas kot..aku berbalas2 email dengan my besties kat utm(owhhh rinduuu korang sume!) topiknye constipation..cehhh beria2 sngguh aku bercerita..siap bagi2 tips lagi.wakakkaka..poyo.. :D

terlupe pulak sebenarnye pada masa yang sama anak sendiri sedang merana sembelit dah seminggu dah..sebab mase tu baru seminggu so mcm xtake serious sangat. huhu..rupe2nye membawak sampai 3 minggu baru ok..semalam baru btol2 ok rasenye..Alhamdulillah sangat..dalam tempoh ni sufia mmg xde selera langsung nak makan..ape2 pon die xnak..xtau la maybe die takut nak makan sebab takut susah nak poo, or maybe sebab perut die xselesa.. kesian sangat..2 hari lepas kami timbang die cuma 10kg je lbey kurang..sebelum ni dah dekat 12kg kot.. adusss..nampak kurus badannye..

minggu lepas kami bawak die pegi klinik sebab mcm dah kesian sangat..tiap2 kali poo mesti die menangis sampai sedih sangat..aku pon nak nangis tgk die..huu sampai tahap aku bukak nappy and tolong tolakkan stools tu keluar..and kadnag2 nampak mcm ada darah2 kering..kesian sangat3...sebab xtau nak kasi ubat ape kat sini, kami pegi la juge klinik tu..



so doktor suruh makan ubat ni..and satu lagi ubat macam peluru untuk masukkan kat lubang ** tu time die poo. tp aku xpenah guna and aku rase benda tu mcm funny and menyakitkan so aku xpenah gune pon kat sufia..kasi ubat je..Alhamdulillah ubat tu berkesan juge...dalam masa seminggu ni tiap2 hari aku kasi sufia prune juice suam dengan banyaknye..

haihh rasenye ni penangan makan jeli banyak sangat kot..ermm takut pulak aku nak buat jeli lagi..


***sekrang selera makan macam dah kembali sket..syukur..:)

5 comments

M@Ri@M March 29, 2012 at 4:14 PM

siannye sufi!!tu la..kte yg dh beso gajah ni kena pn x leh tahan (teringt cite awk ngn shidot dlm mail tu.guling2 gelak bca sesorg.haha) ni kn plak bdk kn. hopefully sufi recover soon la. sian giler dia.ilang dh keseksian bdnnye..tinggal pipi jek la eh..hehe

DiLLaiLa March 29, 2012 at 4:52 PM

tulah sdey sangat kak yam..2hari lepas saye buatkan die sanwich tuna sebab die xnak mkn nasi(mase tu blom ada selera sangat)..and die makan byk..kesiannn..nangis saye tgk..sob3

Nazariah March 30, 2012 at 12:11 PM

siannya sufia, kena balik ae...ila, byk sgt mkn jeli? buat jeli pe la? xphm..

Anonymous March 30, 2012 at 1:04 PM

kamu boleh try packet yogurt.. yang halal spt yoplait atau gypsland.. ia berkesan untuk anak saya. bagi selang sehari jika anak kamu suka

DiLLaiLa March 30, 2012 at 1:18 PM

kak naza: aritu saye beli serbuk jeli tu..mcm agar2(tapi jeli)..ada la buat 2 kali..pastu pegi rumah kawan besday party pon ada jeli juge..sufia makan dgn byknye..huhu kemaruk kot..start tu la kena..huhu

*btol tu..yogurt pon saye kasi juge..saye pon xsure yg mane yg membantu sbnrnye..tapi masa 1st time poo tu jadi lembut, die berwarna and berbau mcm prune..hihhii