Marble Ciskek

hehe entry resepi lagi ye..apelah maknanye chef kehormat nak masak, kalau anak dan laki xsuke makan kan?hehehe jadinye si mak orang ni dok la sebok pk ape nak buat untuk makan2 a.k.a ngonyel2 dikala xlapo sangat and nak junk food...teringat pulak kat ciskek kak naza..taaapiiii ciskek tu sungguh cheesy sekali..full of cheese..and teringat pulak cik abe kami xbape suke dengan base die yg biskut tu..ada je die nak komen ye..
 
and then teringat pulak kek cokelat moist yg aku suke buat dulu2...sedapnye..lame xmakan..taaapiiii cik abe kami juge xsuke sangat lg2 kalau pakai cokelat murah..pahit sket katenye..almaklumla kat sini mampu beli barang gred cikaro je..so ada pulak aku kena makan kek cekelat sengsorang..nanti kalau terlebih montel xcantik pulak..huahuahuahua...

jadinye aku pon buat le marble cheese cake ni..aci kan..cokelat ada, cheese pon ada..sebab teringat makan kat SR dulu mmg sedap..tp ni bukanlah resepi SR..resepi jumpe kat myresepi..well, as usual aku cume akan amek resepi yg xbape leceh and banyak org dah try je hokay..hehehe
Marble Cheese Cake


 
Bahan-bahan  -kaknita@myresipi.com
Masa penyediaan-lebih kurang 20minit
  • Bahan A
  • 185g butter
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur (gred A)
  • Bahan B
    • 250 gm cream cheese
    • 1/2 cawan gula halus
    • 1/4 cawan fresh milk /susu cair
    • 1 biji telur
    • 1 sudu teh esen vanila 

Cara-cara
  1. Cairkan butter ,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk
  2. Pukul gula dgn adunan 1 ,mskkan telur satu persatu(agak2 sampai dah kembang sket la).Kemudian masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder 
  3. Dalam bekas lain pukul cream cheese dgn gula,masukkan telur ,esen vanilla diikuti dgn susu cair sampai sebati.
  4. Tuangkan adunan koko berselang seli dgn adunan cheese
  5. Bakar dgn suhu 180'c selama 40 min - aku tambah masa, sebab oven ngokngek..sesekali cucuk kek dengan lidi tgk da masak lom.. :)


hehehe...actually ni loyang kedua dalam tempoh 5 hari..komen cik abe kami>>boley x kalau nak request ni hari2..errr pulak dah ye...

***resepi ni mmg sedap..cubalah..

5 comments

Nazariah March 6, 2012 at 4:59 PM

sek ni akak kalau nk buat kek kena check jumlah telur dlm tu...hihi, cheese cake xpakai telur, pstu red velvet tu sebiji telur je...hikhik..entah kenapa cmtu...takut gemuk kot...ekeke...:p

DiLLaiLa March 7, 2012 at 12:21 AM

kihkihkih..saye ni kan kurang menjage pemakanan..asal sedap n senang je, jalannn..:D

daria March 7, 2012 at 12:44 PM

nyakkk teringinnsss..spatutnye nurul kene suruh ila buat byk2 dulu time kat utm ahaha

DiLLaiLa March 7, 2012 at 2:39 PM

kihkihkih dulu2 I takut masuk dapur la sayang..xreti pon buat kek ni..kek cekelat je tau..;)

M@Ri@M March 8, 2012 at 11:54 AM

nyum..nyum..lapo plak nngk marble cheese cake ni...cm sedap jek. nk try gk la...tp nnti sape nk mkn.huhuhuhu. last2 bwk g opis.hukhukhukhukhukh