Bile sakit perut

Ermm sejak semalam perut aku rase xsedap..betol2 xsedap..macam mual2 gitu..hehe mesti korang dah pk lain ek..huahuahuhaua :-D ermm sebenarnye ince' aren pon same..rasenye sebab sabtu and ahad tu kami makan macam2 sangat..dengan masak sendiri..orang kasi..makan fast food..ermm tu la akibat xberpada2.. aduss..(sile jangan tiru ye)

tadi pon rase sungguh xsedap perut..rasa nak masak sayur air je..tapi xkanlah..ince' aren nak kena bawak bekal..aduss...

jadi malam ni aku buat mee feveret kitorang biler rase sakit perut..or demam..or xselera makan and seangkatan dengannye lah..mee ni btol2 dah jadi mee feveret kitorang..especially kalau rase nak makan benda light2 je.. 


Mee Sup Lada Hitam

1/2 bawang besar + 2 ulas bawang putih + 1/2 inci halia - cincang
1/2 batang kayu manis, sekuntum bunga lawang, pelaga, cengkih
sedikit kiub pati ayam
1/2 sudu kecik serbuk lada itam
udang/ayam - aku suke bubuh udang je...sebab nak kuah yg btol2 light
sawi
mee kuning/spageti yg dah direbus
*untuk tabur atas(optional): daun sup, bawang goreng, lada merah hiris

Cara masak:
Tumis rempah tumis + bebawang + halia sampai naik bau
masukkan air, lada hitam, pati ayam and tunggu sampai mendidih
Boleh masukkan udang/ayam and tunggu sampai separuh masak, masukkan sawi and perasakan dengan garam. Masukkan mee and rebus sekejap(secukup rasa).
Kalau nak masukkan telur pon boleh. Tapi aku xsuke -aku mmg xnak mee yang fancy. So, bile buat mee ni aku asingkan kuah separuh(utk diri sendiri), pecahkan telur sebiji(utk suami tercintun)  and last sekali baru masukkan mee.

hehe simple sangat sampai rase xyah tulis resepi ni pon xpe kan?hehehe..sekadar nak kongsi je..;)



***selesa sikit rase perut..


2 comments

Nazariah March 12, 2012 at 10:48 PM

akk kalau rasa dah mkn mcm2 sgt sabtu ahad mmg msk sayur air je jawabnya la...nk seimbangkan balik toksin2 dlm bdn...haha...tu cara akakla...tp mmg rasa ok sikit...kurgla pening kepala sume...hikhik..

DiLLaiLa March 13, 2012 at 10:34 AM

hihi kami sabtu ahad la nak makan special sket kak..kalau weekdays masak ape yg rase sesuai and sempat je..:D