adakah kerana perutku makin memberat?

lately ni rasa cam cepat sangat exhausted bile buat keje..pastu badan pon sakit2..aritu masa awal2 pregnancy rasenye macam tak bape la teruk cam ni..but these only happens since my belly start popping out like a ballon..huhu...


untuk sape2 yang dah ngandung tu...agaknye korang ada tak pengalaman camni ek?

1) biler berdiri 5-10min pinggang sampai ke bawah rasa bisa n kaki rasa cam nak tercabut...

2) biler angkat berat sket..contohnye angkat bakul baju kotor rasa cam termengah2 semacam...

3) biler time tido kena kepit bantal kat celah peha baru la rasa nyaman sket..

4) biler berbaring menelentang rasa cam belakang sakit giler n pastu cam xleh napas dengan betul...

5) rasa malassss yang amat...otak rasa kosong..n rasa cam malas nak berpk...

6) biler duduk kat kerusi keras more than 5 minutes rasa punggung sakit sengsangat...

7) selalu cramp kaki waktu malam..huaaaa....

8) bengkak kaki (as for me jari2 je nampak cam bengkak sket)

9) xleh riba laptop lagi dah...kalo riba rasa cam sakit kat bawah perut...xtau apasal..

10) macam2 la dilla..


**DiLLaiLa~~ hmm ke aku sorang je ngengade ek...huhuhuhu...

13 comments

ikanbesh April 16, 2010 at 1:10 PM

based aku tengok pengalaman orang lain
itu adalah gejala normal
opkos penat2.. dr pinggang ke bwh
sbb perut ko sedang membesar..
kaki cramp.. kalo ak xpregy aku makan calcium
ko try2 minum susu
then sebelum tido sapu minyak angin kat kaki..
mmg xle kn brg terlentang...
ko tido kat perut tu alaskn bantal kecik...
mmg selalu la ubah2 posisi mase tido..
fikir positif tau
kalo ko sangat positif mase pregnant ni.. insyaallah anak ko pon same mase lahir nanti
banyak2 doa n ckp ngan anak supaya faham ngan ko...
ko kn tgh study..
eh ko preggy da brp bln da eh?
(aku ni ckp macam ade experience je kan?)
hakhak

kew_chop April 16, 2010 at 1:10 PM

itula pahala ibu mengandung.. huhu.. jgn riba laptop time peknen mek.. haba laptop or something apa ntah aku tak ingat tu kena perut tak elok untuk bb..
ko kena tag!! hihi

DiLLaiLa April 16, 2010 at 1:49 PM

zana: thanks zana..aku pon kesian kat bb sebab biler studi ni aku cepat sangat stress..agaknye sebab progress xbape nak nampak kot..pastu pulak baca2 xpaham..baca2 xpaham..huhu ko mesti tau kan perasaan ni cemane...

emm...lately ni aku try to be +ve..kadang2 aku realize berhari2 aku tinggalkan keje phd aku..tapi aku tanak stress banyak2 sangat dah macam aritu..mmg rasa kesian betol kat bb...


mek mur: hmm actually since anak dara pon aku xbape suke riba laptop..tapi kadang2 biler belakang dah sakit n rasa nak menyandar tu yang try riba tu..ada dua kali kot aku riba..baru sekejap je xsampai seminit kot aku dah rasa sakit...maksudnye mmmg sah xleh riba lagi dah..

liza April 16, 2010 at 2:28 PM

dilla, dah 7bulan ni byk ke berat ko naik..

bnda2 yg ko list kan tu biasa kot terjadi kat pregy woman.. cuma mcm daku ni skrg la br rs... masa 7bulan dulu steady lg. tu yg jauh berjalan.. hehe...

apa2 pun ni la pengalaman yg tak dpt kat org lain.

tiap wanita mengandung akan ada pengalaman sndri..

hehe..

DiLLaiLa April 16, 2010 at 2:38 PM

liza kalo ko nak tau..diorang xamek pon berat aku tau masa monthly check-up tu..tu yang aku pelik tu..masa awal2 aritu je sekali amek..tu pon cam haru je sebab dah la timbang tu ala2 cam timbang style lama yang kena adjust die punye pemberat tu(ko penah jumpe x?) pastu kena wat sendiri lak tu..huhu bab2 berat ni diorang cam xparticular cam kat mlesia aku rasa...cume diorang ukur perut je..

Nazariah April 16, 2010 at 5:29 PM

Ila, kalo nak tahu kat Msia pun penimbang kat klinik cmtu daa...Hihi..

Akak masa memula pun ckp jugak awaitnya nya penimbang pesen lama ni. Alamak tak sangka kat OZ pun camtu jgk ke. Lawaknya..:D

DiLLaiLa April 16, 2010 at 5:35 PM

lorrr yeke??huhu aritu yang saye gi Klinik Mengandung kat Muar tu saya tengok takde la die pakai timbang tu..huhu...

Nazariah April 16, 2010 at 5:43 PM

Tp akak dah gi yg kulai, senai, praja sume msh pakai yg cmtuh. Even penimbang baru pun, tetap kekalkan yg pesen camtu. Rasanya sebab bacaan dia lebih tepat kot.

DiLLaiLa April 16, 2010 at 5:52 PM

ooo agaknye yang saye nampak kat muar tu bukan pakai untuk ibu2 yang ngandung kot..untuk sape2 yang datang kot...huhu wat ever lah..yang pasti mmg saye terkejut beruk tengok timbang tu..kiki..jakun pon ada gak...

liza April 18, 2010 at 12:01 AM

dilla..kt ms kat KK ada sekali je guna penimbang pesyen lama tu. tp byr mhl gk.. bkn monthly check punya klinik la.. huhu.. kalau kat sini bkn berat tu penting ke.. kalau berat mendadak nanti kena buat ujian ape tah yg minum air gula nk tgk ada diabetes ke tak tu.. huhu..

DiLLaiLa April 18, 2010 at 10:21 AM

huhu aku dah buat dah ujian diabetes tu last week..kat sini sume orang mmg kene..mmg procedure..huhu 3 kali amek darah dalam masa 2 jam..banyak lak tu..sabo je lah..

Ibu Aimy April 20, 2010 at 7:01 PM

sama jek gejala akak.. cuma nnt kalau nk tido tinggikan sikit kepala.. kang payah nk napas

DiLLaiLa April 21, 2010 at 7:09 AM

hihi awal2 nak tido je beria pasang bantal tinggi2..dah pagi sume hilang...=p