Kuih asam pari???

huhu..laki den kate kuih ni kuih asam pari..tapi aku xpenah dengar ponnn...ye ye jek enche' aren nih...huhu aku google pon xde pulak jumpe nama kuih tu...die kate orang melaka je kot panggil cenggitu..haa yolahh..orang melaka pon orang melaka lah..


untuk mengubati kerinduan nak makan kuih hijau putih ni aku pon buat le semalam..kebetulan ada majlis study circle muslimah..so kalo buat dapat la bawak sekali..hmm tapi sama macam yang sudah2...lepas je buat kuih aku end up dengan rasa penat n termengah2 yang amat..sampai kepala pusing n muntah2..aduhh..dah 2 3 kali camni..last2 kuih tu banyak le kami hantar ke rumah pak arab sebelah..huk2..sdeynye rasa...dah betol2 niat nak pegi..tapi badan dah lembik n dah xdaya dah..=(


nak dijadikan cerita, kali ni kami pulangkan sekali dulang besar yang pak arab kasi kami makan kambing aritu tu...huhuhu agaknye die tengok kuih yang kami bagi tu cam banyak je die balas balik dengan benda lain..wakakaka cube teka ape die bagi..kehkehkeh tak lain xbukan daging kambing laaa.....hahahhaa...dah la banyak giler...best2...tapi kali ni yang belom masak punye...so kami lega sket la sebab nak kasi kawan lain pon xsegan sangat la..macam yang aku dah bitau before this kami ni jakun xmakan kambing..padahal kambing tu punye la mahal n sedap..tapi kalo dah jakun cam kitorang ni jakun jugak..hehehe..ermm murah betol rezeki pak arab tu...mmg xkedekot..sori ye saiyidun(hehe name die said)..kitorang mmg xreti makan kambing..huk2...

so actually kuih ni la yang aku buat semalam..kuih seri muka..huuu teringin betol nak makan kuih yang kukus2 ni..sebab teringin sangat, last few days aku korbankan duit kocek 17dolah beli kukus gara2 carik kat savers dah bape lame dah tak jumpe2...so aku nekad beli aje lah yang baru..tu pon kukus yang paling kecik sekali..


so aku dengan ini mengkopipes resepi ni kat sini..resepi ni cam biasa aku amek kat kat myresepi...so far aku survey2 ni resepi yang nampak mantopp sket la..orang pon dah ramai try..so ape lagi..aku pon buat le semalam..ok la kot for the 1st time...laki den kate xpower cam meknab(jiran depan umah mak mentua aku) buat la..tapi boleh kate standard orang jual kat 'param'..hehehhe...ok la tu kan...xpower pon xpower lah..asalkan tekak aku pon kate sedap...;-)



Kuih Seri Muka
Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )



• Bahan lapisan bawah:-
• 500gm beras pulut
• 400ml santan cair
• 1 st garam
• 2 sm minyak

• Bahan lapisan atas:-
• 120gm tepung gandum
• 3 sm tepung jagung
• 140gm gula
• 3 biji telur
• 450ml santan pekat
• 1/2 st garam
• 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste) >>aku guna 4 5 helai je pastu tambah sket dengan pewarna hijau..


Cara-cara

1. Untuk lapisan bawah:-

2. A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.

3. B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.

4. C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.

5. D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.

6. E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.

7. F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.

8. Untuk lapisan atas:-

9. 1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.

10. 2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...

11. 3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!

12. 4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....

13. PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!





**DiLLaiLa~~ lepas ni nak wat kaswi lak..teringinnye...

4 comments

liza April 24, 2010 at 1:14 PM

dilla, serious kagum dgn ko..rajinnya la ko main masak2 ni.. daku ni pemalas ya amat.. apalah nasib lakiku... huhuhu

DiLLaiLa April 24, 2010 at 1:25 PM

hahaha nasib lakiku pon xbape best jugak liza..sbb die kena jadi tukang rasa n tukang abeskan..xkesah la sedap ke xsedap..kui3...

Herman April 27, 2010 at 6:35 PM

Mmmm....macam best jer kuih ni. Lama siot x makan. Nanti nak soh kak Naza buat.

DiLLaiLa April 28, 2010 at 10:20 AM

suruh jangan xsuruh..hehe