Apple and Strawberry picking di Bacchus Marsh

Hari ni hari yang memenatkan..huaahh..pegi pagi balik petang..dalam keadaan aku yang tak bape sehat ni..nak jugak berjalan...hehehe..kalo x biler lagi ye tak..nak tunggu musim akan datang lame lagi tuuuu...so ada peluang and ada member pulak, kami pon ikut diorang pegi apple n strawberry picking hari ni...huhu wpun penat..mmg syiookkk...huhu...pengalaman pertama la katekan..lepas2 ni kalo boleh nak pegi cherry or grapes picking lak..tapi tunggu next year la kot..takpe..




 ermm untuk fruit picking kali ni, kami join konvoi ke Bacchus Marsh..kire one of the towns kat Victoria ni la..emm tak jauh sangat la kot..dalam 55km je..lbey kurang 45minutes drive..i was so excited all the way to the orchards(hehe macam la xpenah jumpe apple ek)..=p ooo rupe2 nya ada tempat macam ni kat Victoria ni ek..n rupenye2 kawasan tu mmg penuh dengan orchard buah2an..macam2 ada..tapi yang available untuk musim sekarang ni dah tak bape banyak la mungkin sebab diorang tanam buah tu ikut musim..kalo ikutkan brocher yang kami dapat, paling best picking adalah masa musim panas which on Dec- March...mmg macam2 buah ada..


kami gerak dalam pukul 10.30 pagi camtu...ada tujuh keluarga semuanye...tempat tu pon bukak dalam pukul 11 camtu..so kalo datang awal pon xguna la kan..tapi datang lambat sangat pon xbest sebab sekarang ni pukul 6.30 pon dah gelap...waktu siang makin pendek kat sini..so kena la keja masa jugak..hmm kalo ikutkan ramalan cuaca lak tu hari ini shower means akan turun hujan..mmg tawakal je lah tadi..bekal baju sejuk kalis air siap2..


sampai kat tempat tu dalam kol 11.30pg kot..campur benti2 sume..pastu bile sampai Bacchus Marsh kami ke Info Center dulu...hehe dalam orang lain sebok2 gi amek brochure sempat pulak aku ajak en. aren gi carik toilet kat Coles..almaklumlah mak buyong..xleh tahan tuu...hehehhee..(wink_wink) dalam kol 12 lbey baru lah tiba kat apple orchard..hmm tempat tu xde lah best mane pon..tapi kemeriahan tu yang best..memula kitorang sampai tu rombongan kitorang cam dah bengang sekejap..sebabnye makcik yang tokey tempat tu kedekut seyyy tak kasi makan masa petik..tak syiookk aaa...die kate dengan size of group yang besar camtu it might worth 2 or 3 buckets...hellooo..pls laa...ingat kitorang makan epal tu cam makan nasik ke...huhu...(tapi kitorang mmg ramai pon..logik jugak tu...wakakaka)...pastu biler dah kat dalam tu ada pulak family orang putih yang saje je makan..kitorang pon xpuas ati la..after that baru la mamat org putih yang observe tourist tu kate xpelah makanlah sorang sebijik..as a gift...(huhu tapi kitorang lenjan 2 3 bijik gak sorang..kui2)



[ wink_wink ]


[hasil untuk hari ini]


[kaum ibu]


[banyaknye makanan..]



after penat2 posing kat kebun epal, perut pon dah lapar..budak2 pon dah start merengek kat ibu masing2 nak nasik...hehe..jadinye mmg sah2 la time to stop kan...so kitorang pegi ke park yang berdekatan untuk jamu selera..huhu mmg macam2 ada..nasi hujan panas ada..nasi putih ada..spagetti..lasagna...kagum sungguh aku dengan tahap ketereran diorang ni..aku macam biasa lah..bawak nasik goreng je..kui2...ala ok la tu..buat tambah2 menu yang ada...kalo sume canggih takde pulak yang xcanggih ek..ahaks..



lepas solat sume barulah keputusan rasmi untuk strawberry picking pulak dibuat..actually memula mmg plan nak pick apple je..tapi alang2 dah sampai so singgah la sekali kot..aku n en aren ok jekkk...hehe..kalo orang xbawak kami xtau nanti..so kitorang pon gi lah singgah sekali ke strawberry orchard lak..mmg berbaloi2..makan buah segar dari ladang..buahnye manis...xmacam yang beli kat market(masam sampai terbatuk2 makan)..huhu...tapi this time kami tak pick la..kami bergambar je..sebab dah la duduk dua orang sape la nak makan nanti..kalo apple tu leh jugak kasi jiran pak arab tu sket n kami amek sket..




[di strawberry orchard]



huuu so berakhirlah pengembaraan hari ni..penat..nak tercabut lutut aku..hmm mmg tengah bisa2 lutut pon nih..alhamdulillah cuaca hari ni sangat ok wpun nampak mendung..tapi biler kami on da way balik tu huhu langit gelap sungguh..takut aku..tapi xpelah dah selamat sampai rumah pon..sekrang ni tinggal nak kemas umah je..rumah dah macam tongkang pecah..aiyakk...bile nak abes kemas ni..


[gelapnye]



**DiLLaiLa~~huu kalo la ada bibik ek..bestnye...hehehe..berangan dilla berangan..berangan banyak2..=p

4 comments

Nazariah April 11, 2010 at 1:33 AM

Waa, syoklah gi apple picking. Sini dah lepas kebetulan masa abg bz. So, xdpt pegi kena tggu next yearla gamaknya.

Hihi, lom ada anak lagi dah mcm tongkang pecah ke? Tunggu baby kuar tgk cmne pulak nanti. Sure mcm rumah kami. Kemas 1/2 jam dah kapal karam balik. Huhu....

DiLLaiLa April 11, 2010 at 1:23 PM

huhu tula berjalan mmg best kak..tak sedar batuk saye ni makin teruk nampaknye..aduyaiii...

liza April 11, 2010 at 6:03 PM

syoknya dilla.. terliur lak tgk apple ko tuh.. huhuhu

DiLLaiLa April 11, 2010 at 6:34 PM

huu apple tu mmg sedap..sooo crunchy..kalo beli kat kedai harap lilin die je tebal..kat dalam dah xrangup pon..hmm