Resepi Sagu Banjir + entry macam2 ado

Hari ni dah 4hb 4..cepatnye masa berlalu ek..hmm kemalasan aku pon makin lame makin menjadi..seiring dengan perut aku yang makin berat ni..penyakit malas tu pon ikut memberat sekali...rasenye satu hari naik 1kg kot..huhu paper2 yang patutnye dah lame aku baca pon cam tersadai je aku tengok..aiyoo...dilla cemane ni..huhu..


hmm 2 3 hari ni kat sini cuti..semalam cuti Good Friday, n then uni cuti sampai la hari selasa...cuti Easter Day..aku plak..tengah meraung dalam bilik studi sebab keje xjalan n malas yang berkepuk2...hari rabu ni nak jumpe sv and co-sv ape la aku nak habaq kat diorang yek..hehe..bleh tak aku cam nak belasah
je..huhu..report pon xsiap lagi nih..huahh...


hehe dek kerana kemalasan aku ni sume keje xjalan..nak study malas..nak masak malas..makan pon malas..update blog apetah lagi..draft2 pon cam dah basi je untuk aku update masuk dalam blog ni..hehehe...aku rasa tajuk entry kali ni patutnye MALAS kot lbey sesuai..hehehe...


so actually banyakla juge cerita2 yang aku nak tulis kat sini tapi oleh kerana malas nak teruskan..gambo pon tadak..aku pon cam xsemanagt la..cuti ni pon xkemana2...memerap kat umah aje..plan nak g jenjalan pon dibatalkan kerana malas..hehe bagus x cerita malas aku??hehe..


hari ni aku terbangun lewat.hmm sabo je..tekelip2 mata aku tengok jam dinding kat bilik dah kol 8.45am..hmm..(bangun lambat lagi..dalam hati)...pastu aku check hanphone..eh jam hanphone aku ni xbetol ke..apsal baru kol 7.45am..pening aku sekejap..terkelip2 pandang hanphone and jam dinding..owh pastu baru teringat..hari ni Daylight Saving dah berakhir..n hanpone aku ni dah autoset jam ke waktu yang baru...so hanphone aku tak biol sbnrnye...emm maksudnye start hari ni kena adjust jam kat rumah ni n awalkan sejam...hehe macam2 lah oz ni ek..kat mlesia xde pon kena camni..aku rasa aku penah search dulu nape perlunya daylight svg ni..tapi aku dah lupe dah..hehehe korang tanye la sendiri ngan pakcik sedare jiran aku yang name Google tu ek...hehehe...so maksudnye mulai hari ni beza waktu dengan Mlesia dah jadi 2jam je instead of 3jam macam selalu..n waktu semayang pon dah jadi lbey cepat..zuhur kol 12 lbey..asar 3lbey..maghrib 6 lbey..isyak 7 lbey...and so on..maksudnye pasni kol 8 malam dah boleh tido lah..wakakkaa(manyak cantekkk muke kauu)...


so..ape lagi nak citer ek..emm hari jumaat semalam sempena cuti Good Friday persatuan kat sini buat makan2 kat Bundoora Park..Welcoming Breakfast gitu la kot untuk mereka2 yang baru sampai and jawatankuasa baru MSA LTU..and macam biasa lah mesti buat konsep pot luck...mmg meriah sakan..huhu...aku ni plak asal je ada program time tu lah nak terlupe bawak kamera..hmm biler takde kamera tu maksudnye xmood la nak amek gambar setakat nak mengharapkan kamera handphone aku yang xseberape canggihnye nih..huhu..hehe tapi tadi tengok2 dalam blog Kak Julie pon dah ada..so kire tumpang je lah eh kak..hehehe..takpe next time kalo ada program mesti kena bawak kamera ok Dilla..hihi


macam2 aderr...ni baru gambar kat satu meja je..hehehe..



sukaneka untuk kanak2..untuk ibu2 n bapak2 pon ader..


dua orang mak buyong yang xdapat nak join sukaneka..sob2 sdey je..huhu(gambar telah dicilok dari blog kak julie..\(^ ^)/  )


kami beramai2..ni baru student LTU and warga Bundoora je tau..meriah x?=)



owh ye terlupe pulak aku..hehe aku nak kabarkan satu dunia yang semalam aku dah berjaye jumpe tempe n ubi..hehehhe...kecoh seyyy...wakaka...nak wat cemane..dah berminggu jugak teringin nak makan tempe..alhamdulillah dapat juge..wpun x sesedap n sefresh yang kat Mlesia..tapi kire ok la tu kan..nak wat sendiri jenuh la plak nak carik ragi...hehe...kena tunggu kak naza berjaye buat la kot kalo nak try buat sendiri pon..hehehe...


ermm so untuk mengakhiri entry kali ni aku nak tempel kat sini hidangan minum petang semalam..hehe kuih ni actually aku jumpe for the 1st time masa pot luck jumaat lepas(jakun nye).. orang kate kuih ni kuih traditional Kelantan..entah lah aku pon xsure..n kate nye orang panggil Kuih Banjir or Sagu Banjir..n kadang orang panggil Kuih Sagu je..tapi aku lagi suke panggil sagu banjir kot sebab lagi banjir die lagi sedap di mkn...hehhee..time kasih kepada Mek Mur yang jauh di Nihon kerana mencarikan resepi ni kat MyResepi..aku pon xtau lah resepi mane satu yang aku ikut..tapi since resepi ni cam tak susah sangat so aku cam belasah2 jugak la time buat tu..hehe...yang penting sagu je kena masak...untuk kuah die senang je rupenye...so next time boleh kot buat lagi..sebab enche' aren pon suke..lagi2 makan kalo dah simpan dalam peti ais..mmg sedap..


Resepi Sagu Banjir

[hehe gambau pon xcantik sebab xsabau nak makan..ngeh2..]
Bahan2:
1 cawan sagu*
2stgh cawan air*
gula melaka/gula merah
santan kelapa
garam
gula(optional)
daun pandan(optional)
sedikit pewarna-aku guna hijau(optional gak)*

Cara-cara:
1.Bersihkan sagu and masak sagu dengan air(bertanda *) sehingga jernih. Bile dah masak, sejukkan and bolehlah bubuh dalam bekas kecik2 kalo nak
2.Masak gula melaka dengan air sampai mendidih.Masukkan daun pandan untuk kasi wangi..Bile dah masak tapis kan and sejukkan
3. Masak pati santan bersama sedikit garam. Kalau ikut setengah resepi ada masukkan gula sket..tapi aku tak bubuh sebab gula melaka pon dah manis.Masak hingga mendidih and sejukkan.
4.So bile sume dah sejuk bolehlah sagu tadi di hidang dengan santan and sirap gula melaka.Sedia untuk di'ngap'. Lagi best kalo simpan dalam peti ais dulu.

Selamat mencuba..daaa...


*DiLLaiLa~~entry 3 in 1..hehe

2 comments

liza April 4, 2010 at 7:23 PM

dilla.. sorok perut nmpak..hehe..

DiLLaiLa April 4, 2010 at 7:33 PM

wakaka...tak sengaje...'ter'sorok pulak..ahaks..