Mom and baby needs checklist~

ermm sekrang ni kandungan aku dah nak masuk 29weeks...hmm rasanye dah seeloknya kah aku menengok semula checklist yang aku dah copy and edit dari puan liza ..time kasih ye puan kerana sudi bagi saye copy..ehehehe..

emm list ini adalah sekadar untuk berkongsi dengan kawan2 yang mungkin memerlukan list camni satu hari nanti..same macam aku la..kalo xde list cam ni susah juge nak bayangkan ape barang nak kena beli..maklumla 1st time kan..family jauh pulak tu..=)

alhamdulillah most of the stuffs mmg kitorang dah dapat..time kasih pada kawan2 yang banyak tolong..especially buat kak mas yang sudi nak tolong belikan barang dari mlesia..jasamu kami kenang..i luv u kak mas..;-) huhu ada orang kate kat aku..isyyy awalnye ko carik barang dilla..biasa nye orang bulan ke 7 baru la start nak carik barang betol2..hmm nak wat cemane..kesusahan di tempat orang..duit yang ada kami kena pusing2..so kena la carik barang sket2..lagipon ada yang kami kena carik kat garage sales jugak..emm kalo dah last minute baru nak carik sume barang terduduk juge kot nak bayo sume nanti..takpelah..ape2 pon sume ikut kemampuan kan..;-)

hmm so aku tepek kat sini all the needs yang dah dilistkan..emm kalo tgk dalam list ni actually kalo aku dok di mlesia aku skrg ni ada je barang yang aku xde la sebok2 nak carik2 kot..contohnye cam baby cot..biasanye kalo lepas bersalin mak2 kite tido bentang tilam atas lantai je kan..n then baby tido sebelah mak..tapi kalo kat sini aku rasa cam sejuk kot kalo nak tido kat bawah..lagi2 time winter..woww..tak sanggup rasanye aku..so kalo nak letak baby atas katil ngan kitorang cam takut la pulak memandangkan saiz badan kami yang xbape nak comel ni.hehehe...



Baby needs 

Baju-baju termasuklah (romper, growsuit, bodysuit dll) ..................... belom cukup
Baju sejuk ........................................................................................ udah
Lain2 tambahan(lengan pendek, lengan panjang, singlet,etc) ............... udah
Stokin bayi & Sarung Tangan ...................... belom cukup
Barut ..........................................................udah
Bib .............................................................udah
Topi ........................................................... belom cukup
Kain bedung.................................... ...........udah
Napkin(lampin) ...........................................udah
Diapers (newborn).......................................belom
Bath towel ..................................................udah
Face towel/ Mini towel ...............................udah
Towelling washers ......................................udah
Blanket baby ..............................................udah
Minyak telon/Yuyi cap limau .......................udah
Pelapik getah .............................................udah
Berus pencuci botol ...................................udah
Set barangan mandi bayi ...........................belom
Set barangan wangian bayi ........................belom
Bedak merah(botol besar) ........................udah
baby carrier............................................... belom kompem
Baby cot ...................................................org bagi..alhamdulillah
Tote bag ....................................................belom
Car seater ..................................................belom
Stroller...................................................... udah
Bouncer ....................................................udah
Laundry basket.......................................... belom
Bakul simpan baju baby/Drawer/almari ......belom
Besen mandi/Bath Tub ..............................udah
Baby pillow & bolster & mattress set..........udah
Tilam baby cot..........................................belom
cadar baby cot .........................................belom
Wet tissue.................................................. belom
Tissue roll .................................................belom
Safety Pin .................................................udah
thermometer .............................................belom
Laudry Detergent ......................................udah(awal dah beli sebab basuh baju2 yang baru dibeli)
Nappy Rash Cream ..................................udah
Spray bottle ............................................. udah
cotton buds ..............................................udah
nasal aspirator (utk selesema) ...................udah
botol susu and puting .................................belom
Pembersih hidung(contoh - Japlo)............... udah
Gunting + pemotong kuku (contoh- Japlo) ..udah




Mom needs

Kain batik/pakaian salin di hospital ..............udah>>belom carik(nanti2 pon boley)
Tuala...........................................................udah>>apo yang ado yolah jang
Stokin......................................................... belom
nursing bra................................................... belom
nursing pad .................................................. ni ape ek?
disposable panties......................................... belom kompem >>perlu ke ek?
nursing pillow .............................................. belom kompem >>susah2 pakai bantal pon boley
pad .............................................................. belom
set bersalin ................................................... udah
breast pump + cooler bag + BM liner +bottles for BM storage......belom >>kalo la dapat cabutan bertuah ke..durian runtuh ke..best ek...huhu
nipple butter/cream ....................................... belom kompem
nipple shield .................................................. belom


hmm setakat ni nampaknye tu jelah yang ada dalam senarai aku..nampaknye barang baby yang cam mahal2 tinggal sket2 je lagi nak kena carik..n ada jugak barang2 yang masih on da way dari mlesia tapi sudah ku update sekali kat atas...hmm tapi barang untuk mak budak banyak lagi tu..
ermm...ape lagi yang aku tertinggal ek..tolonglah ingat kan yek..kami budak baru belajar..kalau salah tolong tunjukkan..heeeee~



**DiLLaiLa~~ menghitung hari sambil2 menghitung dompet jugak..hiihii...;-)

3 comments

liza April 13, 2010 at 12:29 AM

dilla..nmpknya dah ada yg tlg jwbkan.. tp nk tmbh jgk.. hehe..

psl nursing pad tu kn.. boleh jgk guna milk collector. bnda ni kecik je.boleh tekapkan je kat B while sblh tu bb isap.sbb biasanya bila sblh diisap sblh lg akn meleleh gk.so kalau guna milk collector, susu yg dikumpul leh msuk dlm botol. so tak la bazir kat cik-cik nursing pad tu je.. ni dari pembacaanku la.. hrp2 kalau ada silap sudi la betulkan.. huhuhu

eh.. tote bag tu ape ye?? nursery bag ke??

DiLLaiLa April 13, 2010 at 9:35 AM

owh..ada pulak mik collector ye?benda tu pakai buang ke cemane liza?

emm tote bag tu sama je ngan nursery bag..

owh ye baru aku perasan la..ape pulak beza nipple shield ngan nursing pad tu ek..?aiyoo manyaknye benda...

liza April 14, 2010 at 12:51 AM

milk collector tu plastik, bkn pakai buang.. dia tecit je tekup kat B tu, leh masuk dlm bra.. nti kite try cari kat tenet.. avent ada tp daku tak beli lg...

nipple shield tu kalau tak silap utk tolong 'kuarkn' nipple tu in case bb susah nk isap..

nursing pad tu mcm sedia mklum tuk serap susu yg kuar, elak dr baju n bra basah..

sekian.. huhu..