Chicken and Mushroom Pie

Bila dah nak menjelang Ramadhan je, mulalah tekak aku ni nak makan yang creamy2 punye food. Yang selalu mesti aku buat tiap2 tahun adalah pasta baked. Huhu masak buat sahur, mengarut ek pagi2 buta makan cheese? hik2..

Hari ni punye citer, dah la dah lama xbuat benda2 centu, pastu tgk dalam peti ais pulak, byk nye benda yang dah tinggal sket2 tapi xabes. kalau xbuat2 pape confirm buang. so, untuk pak ince' balik kije arini, aku buat chicken and mushroom pie. kebetulan mmg dah lame teringin nak buat. biasa makan orang lain buat je..so aku tepek kat sini la ye resepi nya. Resepi asal in English, and detail sket tapi aku dah senang2kan resepi ni. hehe biasala aku kan. nak masak yang senang je.. :D

Chicken and Mushroom Pie
Bahan-bahan
  • 2 sb minyak
  • 3 keping isi ayam (dadu)
  • 6biji cendawan butang fresh (dadu)
  • ------------------------------------------------
  • sebiji bawang besar(kecik sket)- dadu
  • sebiji bawang putih – dadu
  • ------------------------------------------------
  • 3 sb butter
  • 2 sb tepung gandum
  • 300ml fresh milk
  • 200ml air + seketul kiub ayam
  • less than ¼ st serbuk kayu manis(ground cinnamon)- resepi asal guna nutmeg
  • ½ st++ white pepper
  • garam
  • segenggam parsley(any fresh herbs you have in hand-aku guna coriander je)
  • pastry-ready made
  • telur sebiji-pukul

Cara-cara:
1)   Panaskan minyak dalam pan, goreng ayam sampai tukar wana jadi putih, masukkan cendawan and goreng sampai ayam tukar jadi brown color. Keluarkan dari pan, masuk mangkuk.
2)   Guna pan yang sama, masukkan bawang besar+ putih, and goreng sampai layu sket. Pindahkan masuk dalam mangkuk ayam.
3)   Campurkan susu, stok ayam, garam, pepper, ground cinnamon, herbs. Make sure dah cukup rasa, so pandai2 la balancekan rasa.
4)   Dalam periuk, cairkan mentega and masukkan tepung, kacau constantly sampai die jadi buih2. Pastu masukkan campuran pada step 3. Kacau + masak sampai pekat. Kalau rasa2 macam takde tanda2 nak pekat, korang masukkan je lagi ½ sb tepung(belasah je- xde sape marah pon ;p )
5)   Bila dah pekat masukkan ayam+mushroom tadi. Masak sampai betul2 pekat. Sejukkan.
6)   Panaskan oven 200degree.
7)  Bila dah sejuk, boleh lah masukkan kedalam pie dish and tutup dengan pastry. Kalau pie dish tu x de, kerat2 je pastry tu jadi 4 bhgn ke, pastu bubuh inti(macam buat karipap tu). Tekan2 tepi2 die guna garfu and sapu telur atas pastry.
8) Bakar 25minit-30minit or sampai brown.
gambar xde, baru keluar oven terus kena ngap, xsempat sejuk pon. ada la tinggal sket tu tapi malas la nak amek gambo.hehe

***dah kenyang. tido. good :'D