kenape mereka merungut, mengutuk dan mengeji?

ermmm tajuk entry ini ada khas dan semata2 untuk sesetengah peminjam PTPTN yang bukan main lg berapi2 terbakor2 berucap kat facebook nun. sesetgh saje ok..and aku perati sejak dua menjak ni mcm makin berapi2+makin ramai pulak jadinye..bukan main lagi marahnye..rugi riban2 ler..bayo bunga je le..tanggung hutang sampai anak cucu le..duit downpayment kete lagi bagus le...etc etc the list goes on..

at the first place, kalau dah tau PTPTN tu bunga beso yang ko hegeh2 nak pi pinjam tu apehal??yang ko gatai nak gi apply apehal? sebab xde duit?kan? haa tau pon xde duit...dah PTPTN nak kasi pinjam pon dah kire bagus. kalau bijak bistari sangat mengira bunga PTPTN tu, apsal x mintak biasiswa je? haishhh mmg la btol bunga die beso, laki I pon peminjam PTPTN ok..I paham ler..tp dah nak buat guane...biasiswa pon xdapat..xde rezeki..bayo aje le..lain le anak datok ke, anak tokey balak ke..xyah pinjam duit pon xpe nak pi belajo nun...adusss sume org kan rezeki lain2..

hmmm aku mmg bengkek sket la biler terbace luahan2 panas camtu. huhu aku pon bukan sokong PTPTN tu buat bunga beso2. tapi at least xyah la nak sumpah seranah. in public pulak tu..kalau dalam selimut sendiri tu lain la juge...macam xsedar diuntung pon ye gak. nampak sangat awak nye keperibadian tu cemane ye..dah keje bagus tu bayo je lah.. adik2 kite pon byk lg yang memerlukan duit tu nak sambung belajo. 

apedaaa...dulu hegeh2 nak pinjam pastu suruh bayo nak sumpah seranah lak..


***isk..


11 comments

Nurrul Mohamad July 6, 2012 at 1:10 AM

kan? common sense bah. weird. on the other hand, kenak baby kamek blom tido??

Nazariah July 6, 2012 at 1:48 PM

akak sokong kalau PTPTN ni dihapuskan..buat pendidikan percuma...ada yg pjm smpi 40k (ramai kwn akak), diploma -15k, selbihnya masa buat degree..sebulan kena byr rm600+...mmg boleh byr duit rmh 3 bilik...

kalau biasiswa tu diberi kpd sume student, diorg(termasuk akak) xnak kot pinjam PTPTN ni..no choice sbb biasiswa terhad. sbb tu biasiswa lbh untung (pendidikan percuma). xpyh byr, mcm abg, ila..

Mgkin cara diorg maki hamun je yg x betul tp rasanya boleh phm mcm mana nk hidup sekrg ni terutama yg kat KL, jb sara hidup sume tggi (RM5k laki bini pun msh pakai kad kredit)...Yg dpt keje bagus tu ok..yg x dpt keje just kerani je...(akak pernah lauinya), sume dr bwh...mmg "SENGKEK"..

Hanya pendapatku dan yg paling penting I sokong "Pendidikan Percuma"...:)

DiLLaiLa July 6, 2012 at 2:51 PM

kak..1stly mmg sorry kalau ape yang saye tulis ni mengguris hati mane2 pihak. huhu

2ndly: ape yang saye tulis ni khusus utk sesetgh org je..as if diorang saje la dalam dunia ni yang ada problem, diorang je la yang ada hutang, diorang je la yang susah.

really nye ape yang diorang tulis tu bukan bawak kpd ape2 perubahan +ve pon..saye paham mmg xsemua org dpt biasiswa. tu semua rezeki.tp walau mcm mane pon dah kite hutang bayar je lah.

nak laksanakan pendidikan percuma ke ape ke, silakan..saye pon sokong..tapi at the mean time, ape yang dah jadi tanggungjawab tu buat je dulu. mungkin nak dpt penddikan percuma tunggu cucu cicit kite kot. habis kehidupan sekarang ni, move on je lah..

ni adalah jenis2 orang yang sume benda, problem pon nak citer kat facebook..org lain pon ada utang maaa...akak pon ada utang, abg ada utang, kami pon byk utang..tp sume nak citer kat fb ke?elok2 org xstress jadi stress..apedaaa

DiLLaiLa July 6, 2012 at 2:52 PM

really = reality

liza July 6, 2012 at 3:35 PM

Betul! Hutang hukumnya WAJIB bayar. Nak pendidkikan percuma generasi anak cucu kita la kot. Pinjam pandai. Bayar byk helah. Daku la tu. Lupa dah mcm mana nak bayar. Bila call, tak berjawab. Email pun xde respon. Huhu. Tapi ku tetap ingat hutangku. Ada rezeki byr lumsum mcm artis tu. Hehehe

DiLLaiLa July 6, 2012 at 4:14 PM

btol tu liza..aku harap sape2 yang bace ni jgn la salah paham.xde sape pon dalam dunia ni yang nak berhutang..menimbun pulak tu..

yang aku nak tekankan ialah, xyah la semua pon nak shoutkan dalam facebook tu..cube fikir, ada org lagi teruk takdapat terus ptptn tu..mak bapak keluarkan kwsp bagai..diorang punye cerita tu mcm la die sorang yang bermasalah..

liza July 6, 2012 at 4:34 PM

Biasa yg bising2 ni bendera hijau kot. Huhu

Ira July 6, 2012 at 4:50 PM

Btl tu dilla.. Da kita yg berhutang, kita byr je la.. skg ni da ujrah 1% pn cukup bagus.
Agaknye kalau takde PTPTN, aku keje kilang kot. Mak Ayah aku takde tanah or harta nk digadaikan. Org dlu2 ada jgk sawah bendang yg blh dijual or gadai. Huhu... Aku belajar pn tak berapa nk pandai. Kalau dpt first class dlu, xyah bayar da hutang tu.. Skg ni kene la jimat2, byr skit2, simpan skit2.. ada rezeki byr lumpsum. Tp mmg memalukan diri sendiri je la klu semua mslh citer kt FB.. huhu.. mcm org nk tlg byrkan klu dia citer..

dilla nazri July 6, 2012 at 6:39 PM

hohoho masa sekolah dulu sape suruh tak belajar rajin2...itu sahaja yg mampu saya katakan..sekian

Nazariah July 6, 2012 at 8:18 PM

Wpun menyokong pendidikan percuma, (xkiralah bila k'jaan boleh buat, zaman cucu cicit ke apa)akak tetap byr sejak habis study smpi sekrg (tp sekrg abg la tlg byrkan)...Tiada alasan utk "TAK" byr sbnrnya..Anggap je yg bising2 kat FB tu hanya sebagai luahan dr bekas peminjam...diorg pjm yg smpi 40k la tu gaknya..huhu..

DiLLaiLa July 6, 2012 at 9:34 PM

zira, liza, mek dilla: huhu masing2 punye rezeki..yg penting kena la belaja redha. nak mengumpat keji pon jgn la lbey2 sgt..duit tu juge la kite gune nak belajo.

kak naza: huhu bagus3..kite bayar. tapi relax2 je..xyah nak kecoh2 kat fb pon kan..lame2 insyaAllah abes ptptn tu :)